Zobacz wątek - czy warto kupić opony uzywki?!
NAS Analytics TAG

czy warto kupić opony uzywki?!

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

czy warto kupić opony uzywki?!

Postprzez pavkox » 31/5/2007, 15:23

Mam dylemat: sie troszke spłukałem przy kupnie mojego bike`a i nie mam za bardzo kaski na nowa opone<570 zl to najtansza jaka znalazłem-180\55r17> Wiem ze uzywka to zawsze uzywka i nie mozna jej byc pewny.Piszcie prosze jak macie doswiadczenie w tym wzgledzie?
Z gory dzikuje i pozdrawiam:P
pavkox
Świeżak

Postprzez bmroczyk » 31/5/2007, 15:58

Zalezy od zuzycia opony i czy byla uzytkowana na torze czy na ulicy.
570 zl za uzywke ?
Life begins at 200 km/h :) | | | http://bikepics.com/members/bmroczyk | | Fz1N 08` / Ktm 525 XC SS 08` Atv
bmroczyk
Bywalec

Postprzez mlody » 31/5/2007, 16:37

Ceny uzywek kuszą... ale no własnie,nie zawsze mozesz byc pewny co kupiles :?
Tez mialem taki problem,wybrałem używki bo nie mialem akurat "wolnych" 700złotych...
Za uzywki z założeniem i wyważeniem zaplaciłem ok 230zl.
Jesli zdecydujesz sie na opony uzywane-zakladaj je przy sprzedajacym-jesli masz taka mozliwosc,po napompowaniu moze okazac sie ze wywaliłes kase w błoto.
Moje są oki,ale jakbym mial na nówki-bez zastanawiania takowe bym zakupil.
Obrazek (otwórz link)
Jak każdy właściciel Kawasaki mam zawsze racje i jestem najmądrzejszy :PPP

zx6r '2006
mlody
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez warjatron » 31/5/2007, 19:02

jesli w stanie dobrym. dobry bieznik, ladnie zachowana to czemu nie. sprawdz przedewszystkim rocznik produkcji i nie kupuj nic starszego niz 4-5 lat. ogarnij boki czy opony nie byly zamykane, jelsi nie i trafisz mloda to smialo mozesz brac. troche polatasz, w miedzy czasie zarobisz i kupisz nowki sztuki nie smigane. pozdro !
<<< Całkowity Brak Rozumu 929 '01 >>>
warjatron
Świeżak

Postprzez Grubas » 1/6/2007, 09:02

Używka jest dobra TYLKO do palenia gumy, a nie do jazdy. Jak chcesz oszczędzać na oponach to jeźdź autobusem.

Dlaczego jest używka? prawdopodobne odp:

1 była do d.. i właściciel chce się jak najszybciej pozbyć
2 jest już zużyta
3 jest stara = pkt 2 mimo, że ma bieżnik
4 jest powypadkowa – najprawdopodobniej uszkodzona

Panowie nie proponujcie SYFU, bo to chodzi o BEZPIECZEŃSTWO. Nie stać Cię na nową oponę = nie stać Cię na motocykl.

PS No może do weterana bym jeszcze używkę założył jeśli miała by to coś czego inne nie mają.
<a href="http://a-glass.pl">BMW F650 ST</a>
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez cichy » 1/6/2007, 10:23

warjatron napisał(a):ogarnij boki czy opony nie byly zamykane

Znaczy łatane, tak. :?:
To najlepiej obejrzeć od środka.
cichy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mlody » 1/6/2007, 12:59

Grubas napisał(a):Używka jest dobra TYLKO do palenia gumy, a nie do jazdy. Jak chcesz oszczędzać na oponach to jeźdź autobusem.

Dlaczego jest używka? prawdopodobne odp:

1 była do d.. i właściciel chce się jak najszybciej pozbyć
2 jest już zużyta
3 jest stara = pkt 2 mimo, że ma bieżnik
4 jest powypadkowa – najprawdopodobniej uszkodzona

Panowie nie proponujcie SYFU, bo to chodzi o BEZPIECZEŃSTWO. Nie stać Cię na nową oponę = nie stać Cię na motocykl.

PS No może do weterana bym jeszcze używkę założył jeśli miała by to coś czego inne nie mają.

Idac takim tokiem myslenia,spolecznosc motocyklistow byłaby mniejsza o jakies 80 %
fajnie ze stac Cie zawsze na kompelet nówek...ale wiesz.. nie kazdemu sie tak powodzi :roll:
Obrazek (otwórz link)

zx6r '2006
mlody
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez pavkox » 1/6/2007, 13:21

Dzieka Mlody, tez mu podobnie odpisałem, ale nie na forum :twisted: .
Kazdy ma chyba takie zdanie "stare i dobre to sa skrzypce i wino", ale nie stać mnie na razie na nówki, wiec nie ma wyboru:(
cb 600 hornet=>FZ6 S2 `07 w koncu :)
pavkox
Świeżak

Postprzez R1 » 1/6/2007, 15:44

to nie jest zły pomysł, ale szukaj oponek o takich ludzi co dają jakąś gwarancję, bo są tacy....

Pozdr
Sprowadzę | Części,Akcesoria,dzież,TUNING | import_usa@o2.pl
R1
Bywalec

Postprzez mlody » 2/6/2007, 05:50

samochód tez kupujesz zawsze nowy?
moto tez masz prosto z salonu?
A nie przyszlo Ci nigdy do głowy,ze moze ktos konkretnie "przydzwonił" i akurat moto poszlo na złom,ale opona tył była nienaruszona?-to tez ja dyskwalifikuje?
Ja zmienilem swoja całkiem dobra oponę,bo mi nie odpowiadało jej zachowanie na drodze,spokojnie mozna było jeszcze ze 3 tys km nakręcic.
Nie mówimy tu o łysych i 10letnich oponach,tylko o czyms "w miare pewnym",roznica w cenie jest bardzo duza.
Tak samo sprawa ma sie z oponami przebitymi,za granica od razu jest opona do wyrzucenia,u nas kleja i jezdza.
Krótko mówiac..
-jesli kogos stac-bez zastanowienia nówki,jesli nie-mozna poszukac używek,ale dokladnie sie jej przyjrzec i sprawdzic po załozeniu.
dziekuje za uwage,buziaki!!!!!!!!
Obrazek (otwórz link)

zx6r '2006
mlody
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez warjatron » 2/6/2007, 08:02

cichy nie latane i nie od srodka tylko czy nie sa poszarpane ranty opon, to rzuca sie w oczy jak ktos zamykal gume i nie da sie tego nie zauwazyc.
nie kupuj uzywancyh, bo sie zabijesz, rozumiem motocykla tez uzywanego nie kupujecie, bo ryzyko wieksze i latwiej sie zabic.....panowie ogarnijcie sie jelsi guma jest dobra i jest mloda to czemu nie kupowac, juz nie chodzi o kwestie nawet finansowe. kazdy oczy ma i widzi co bierze. spokojnie mozesz brac uzywana. pozdro
warjatron
Świeżak

Postprzez cichy » 2/6/2007, 09:54

warjatron napisał(a):cichy nie latane i nie od srodka tylko czy nie sa poszarpane ranty opon, to rzuca sie w oczy jak ktos zamykal gume i nie da sie tego nie zauwazyc.

Opony się mechacą, praktycznie tylko na torze, w drogowych warunkach, jak zamykasz opony, to te frędzle się powoli ścierają, i potem wygląda już prawie normalnie.

Wszystko zależy od stopnia zużycia i czy guma była przegrzana.
Jeżeli zmechacenie jest płytkie, można spokojnie brać.
cichy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez warjatron » 2/6/2007, 18:55

cichy napisał(a):
warjatron napisał(a):cichy nie latane i nie od srodka tylko czy nie sa poszarpane ranty opon, to rzuca sie w oczy jak ktos zamykal gume i nie da sie tego nie zauwazyc.

Opony się mechacą, praktycznie tylko na torze, w drogowych warunkach, jak zamykasz opony, to te frędzle się powoli ścierają, i potem wygląda już prawie normalnie.

Wszystko zależy od stopnia zużycia i czy guma była przegrzana.
Jeżeli zmechacenie jest płytkie, można spokojnie brać.

nie chodzi nawet o fredzle, po prostu jak ktos jest koizak to opone zamknie na publicznej drodze, a jesli ktos jest chodz troche w gumach ogarniety to bedzie w stanie sie zorientowac i oceniic co sie dzialo z guma :) nie kazdy ma zdolnosci ;) pozdro!!!
warjatron
Świeżak

Postprzez mlody » 3/6/2007, 11:37

noo fajnie,a my wszyscy lecimy i kupujemy odwrotnie.
-najlepiej zeby kapało z motoru,zeby byl krzywy i koniecznie po wypadku :lol:

Kwestia oleju,klocków,amortyzatorów i innych materiałow eksploatacyjnych jest wiadoma-tylko nowe.
Ale z tymi oponami to sie rozpędziłes nieco,opone uzywana tez mozna sprawdzic i ocenic jej ewentualna przydatnosc do użytku.

p.s
chociaż z tymi golfami i wiejskim tuningiem to racje musze Ci przyznac :wink:
Obrazek (otwórz link)

zx6r '2006
mlody
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez cichy » 3/6/2007, 19:18

warjatron napisał(a):nie chodzi nawet o fredzle, po prostu jak ktos jest koizak to opone zamknie na publicznej drodze, a jesli ktos jest chodz troche w gumach ogarniety to bedzie w stanie sie zorientowac i oceniic co sie dzialo z guma :) nie kazdy ma zdolnosci ;) pozdro!!!

Zamknąć oponę nawet na publicznej drodze, to nie jest jakiś problem, tylko, że mało jest takich miejsc i większość czasu jedziesz po prostej.

To znaczy, jeżeli opona ma trochę zużyte boki, to jest w czymś gorsza od takiej, która ma nowe?
cichy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez warjatron » 4/6/2007, 10:50

ktos kto zamykal opony wiedzial po co jezdzi na takich a nie innych. jedne opony jest latwiej domknac inne trudniej. opona ktora byla zamykana na ogol zrobila iecej km i przez domykanie szybciej bedzie sie kwalifikowac do wymiany. nie zrobi sie na niej juz tyle ile na uzywce nie zamykanej.
warjatron
Świeżak

Postprzez cichy » 4/6/2007, 11:15

warjatron napisał(a):ktos kto zamykal opony wiedzial po co jezdzi na takich a nie innych. jedne opony jest latwiej domknac inne trudniej. opona ktora byla zamykana na ogol zrobila iecej km i przez domykanie szybciej bedzie sie kwalifikowac do wymiany. nie zrobi sie na niej juz tyle ile na uzywce nie zamykanej.

Z całym szacunkiem, ale głupoty piszesz.
Co ma piernik do wiatraka?
Na drodze w większości jedzie się prosto, więc bieżnik będzie się zużywał na środku.
Nie widzę też związku z domknięciem opony, a tym ile zrobiła kilometrów.
cichy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grubas » 4/6/2007, 11:48

mlody napisał(a):Idac takim tokiem myslenia,spolecznosc motocyklistow byłaby mniejsza o jakies 80 %

Trudno.

mlody napisał(a):fajnie ze stac Cie zawsze na kompelet nówek...ale wiesz.. nie kazdemu sie tak powodzi Rolling Eyes

Nie powodzi, mam 10-letni złom.
Jak zabraknie mi na opony to odstawię 2oo do garażu a nie kupię używek, bo życie i zdrowie mi miłe.

mlody napisał(a):samochód tez kupujesz zawsze nowy?
moto tez masz prosto z salonu?

OkrÄ™casz kota ogonem. Od opony zależy jak zahamujesz w awaryjnej sytuacji, i jak CiÄ™ trzyma w zakrÄ™cie i….
To jest bezpieczeństwo, na tym nie wolno oszczędzać.
Opona jest materiaÅ‚em eksploatacyjnym, nie można porównywać z caÅ‚ym motocyklem. Jak CiÄ™ nie stać na benzynÄ™ i na olej i OC i….na opony to nie stać CiÄ™ na motocykl. Nic tego nie zmieni. Chcesz jeździć na używanych – Twoja sprawa.
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez mlody » 4/6/2007, 12:11

To Ty odwracasz kota ogonem :wink:
Nie zawsze opona jest sciagana z moto z powodu jej nieprzydatnosci.
Jak pisalem wczesniej,czasem byl dzwon czy cos w tym stylu i opona tylna-mimo ze dobra,jest sciagana (nie dlatego ze jest zla,tylko dlatego ze moto nadaje sie na zlom)
Sam wrzucilem uzywki i jezdze,przed kupnem ogladalem je przez godzine,zarowno przed jak i po zalozeniu-nie wydaje mi sie zeby odbiegala jakoscia jazdy od nówki.
Tez jezdze 10 latkiem,ale za złoma to go nie uważam,
Nie wiem jak tam uzywki w sprzetach mocniejszych,moze i rzeczywiscie lepiej nie ryzykowac,na moje 600cm i 86 koni sÄ… oki.

p.s
A skad wziales to ze mnie nie stac na opony,olej,klocki i OC :roll: :shock:
Akurat wszystko to wymienilem i nie oszczedzalem...
Obrazek (otwórz link)

zx6r '2006
mlody
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Grubas » 4/6/2007, 14:14

No nie chodziło mi o Ciebie jako Ciebie tylko o ogólne stwierdzenie.
Fakt, nie każda używka jest zÅ‚a. Ale ja tego nie mam zamiaru sprawdzać. To tak jak z kaskiem – wywaliÅ‚eÅ› siÄ™, „tylko” porysowaÅ‚eÅ› – nie sprawdzaj czy jest dobry, kup nowy.
Zasady. Nigdy nie wiesz co siedzi w środku.

Co do złoma, Proszę nie czepiaj się słówek. Piszę złom, bzyk. Nie będę przecież pisał niunia :-) nie podchodzę do moto emocjonalnie.
Grubas
VIP Åšcigacz.pl

Następna strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê