Zipp Quantum 2T brak mocy ?
• Strona 1 z 1
Zipp Quantum 2T brak mocy ?
Witam
Otóż mój problem tkwi w tym, że mój Chłamtrum nie ma praktycznie mocy i ciężko go odpalić.
Wszystko zaczeło się jak wleciałem bokiem na błocie, poślizgnąłem się i gleba. Ze skuterka tylko trochę paliwa się polało i połamała się klamka hamulca przedniego. Wstałem odpaliłem go i pojechałem. Daleko nie zajechałem. Wjechałem pod górkę i za górką zdechł. Silnik chodził ale mocy nie miał, zamykalem gaz a ten dalej stał. Nie wiem czego to może być przyczyną. Gaźnik rozkręcałem i czyściłem sprężonym powietrzem, filtr powietrza tak samo. Sprawdzałem sprzęgło ale niby dobre jest bo się rozsuwa. Jedynie mnie zastanawia to, że podczas pracy silnika słyszę pukanie, jakby tłok o coś ocierał. Może pierścienie pękły ? Albo tłok ma luzy na wale ? Nie mam pojęcia. Nie chcę na razie nic grzebać bo nie wiem o co tam chodzi.
Proszę o szybką i w miarę prawidłową odpowiedź ponieważ skuter to mójj jedyny środek transportu do szkoły i do miasta
Dziękuje i Pozdrawiam ;]

Otóż mój problem tkwi w tym, że mój Chłamtrum nie ma praktycznie mocy i ciężko go odpalić.
Wszystko zaczeło się jak wleciałem bokiem na błocie, poślizgnąłem się i gleba. Ze skuterka tylko trochę paliwa się polało i połamała się klamka hamulca przedniego. Wstałem odpaliłem go i pojechałem. Daleko nie zajechałem. Wjechałem pod górkę i za górką zdechł. Silnik chodził ale mocy nie miał, zamykalem gaz a ten dalej stał. Nie wiem czego to może być przyczyną. Gaźnik rozkręcałem i czyściłem sprężonym powietrzem, filtr powietrza tak samo. Sprawdzałem sprzęgło ale niby dobre jest bo się rozsuwa. Jedynie mnie zastanawia to, że podczas pracy silnika słyszę pukanie, jakby tłok o coś ocierał. Może pierścienie pękły ? Albo tłok ma luzy na wale ? Nie mam pojęcia. Nie chcę na razie nic grzebać bo nie wiem o co tam chodzi.
Proszę o szybką i w miarę prawidłową odpowiedź ponieważ skuter to mójj jedyny środek transportu do szkoły i do miasta

Dziękuje i Pozdrawiam ;]
- Hubi945
- Świeżak
Tak sucha i miała brązowy kolor taki jaki powinna mieć. Wczoraj zauważyłem, że sprzęgło przestało się rozsuwać, tak jakby coś je blokowało. Czego może być przyczyna ? Otuliny są w średnim stanie
- Hubi945
- Świeżak
Silnik wkręca się na obroty tak jak kiedyś, tylko moc nie jest przekładana na koło tak? Odpal skuter bez pokrywy i będziesz wiedział co jest nie tak, co do pukania to możliwe, że problem się rozwiąże jak przejrzysz układ napędowy, pęknięte pierścienie nie pukają, a zaworów nie masz, więc pukanie dochodzi pewnie z pod pokrywy paska.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
Właśnie ściągałem dekiel. Gdy koł stoi na ziemi i gdy dodaje gazu sprzęgło się nie kręci ale gdy podniose koło to sprzęgło się obraca. Nie rozumiem xD Czego to może być wina ? Sprzęgła ? Kondensatora ? Może zapachana dysza w gaźniku ? Bo jest taka malutka której nie da rady wyczyścić. Nie mam pojęcia. A może komputer szwankuje ?
- Hubi945
- Świeżak
Jaki komputer człowieku o czym Ty piszesz? Komputer to masz w domu na biurku, a nie w skuterze, tak samo z kondensatorem, tutaj go nie ma jest za to moduł. Pisałem Ci że nie jest winny gaźnik, silnik itp , tylko układ napędowy. Dzwon sprzęgła kręci się równo z kołem, więc jeśli koło stoi w miejscu to i dzwon też będzie stał.
Prawdopodobnie sprzęgło do wymiany, ale wariator też może być winny, na odległość tylko tyle można wywnioskować, obejrzyj filmik na tubie, jak działa przekładnia w 4T porównaj ze swoją i szukaj błędu.
Prawdopodobnie sprzęgło do wymiany, ale wariator też może być winny, na odległość tylko tyle można wywnioskować, obejrzyj filmik na tubie, jak działa przekładnia w 4T porównaj ze swoją i szukaj błędu.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości