Yamaha r6 - gdzie kupić silnik, bądź cylindry?
• Strona 1 z 1
Yamaha r6 - gdzie kupić silnik, bądź cylindry?
Witam kupiłem yamahe r6 z 1999r miała niby do regulacji zawory po oddaniu do mechanika okazało sie ze pęknieta jest tuleja, cisnienie na tłokach wynosiło maxymalnie 6, a powino byc 13 . Potrzebuje kupic caly silnik lub cylindry, mechanik ma problem z znalezieniem silnika poniewaz wyszło mało tych modeli Doradzcie gdzie moge zakupic silnik albo cylindry same.
Jesli nie ten dzial albo cos nie tak to przepraszam
Pozdrawiam
Jesli nie ten dzial albo cos nie tak to przepraszam
Pozdrawiam
- BodyMen
- Świeżak
-
Seba_ER5 - VIP Åšcigacz.pl
-
Wyszło mało tych modeli ? mechanik bzdury gada.
W rocznikach 99-02 jamaszka dała ciała i zrobiła słabej jakosci cylindry, które lubiały sobie pękać, albo użytkownicy często doprowadzali do zatarcia silnika, dlatego tak mało jest używanych silnikow na allegro i ogólnie na rynku.
Jak po jakimś dzwonie ktoś wystawia rozbitka ze sprawnym piecem to ten piec schodzi jak ciepłe bułeczki, poniewaz kupno i wymiana pieca jest o wiele tansza niż zakup i wymina bloku silnika z tulejami i innymi czesciamy.
I samego bloku z cylindrami nie wymienisz, jednoczesnie trzeba wpakowac, tłoki, wał i coś tam jeszcze bo to wszystko musi byc spasowane.
W rocznikach 99-02 jamaszka dała ciała i zrobiła słabej jakosci cylindry, które lubiały sobie pękać, albo użytkownicy często doprowadzali do zatarcia silnika, dlatego tak mało jest używanych silnikow na allegro i ogólnie na rynku.
Jak po jakimś dzwonie ktoś wystawia rozbitka ze sprawnym piecem to ten piec schodzi jak ciepłe bułeczki, poniewaz kupno i wymiana pieca jest o wiele tansza niż zakup i wymina bloku silnika z tulejami i innymi czesciamy.
I samego bloku z cylindrami nie wymienisz, jednoczesnie trzeba wpakowac, tłoki, wał i coś tam jeszcze bo to wszystko musi byc spasowane.
-
omerx - Świeżak
Jak wyżej. Sytuacja z autopsji. R6 99r. w serwisie znajomego stała kompresja 13 na trzech tłokach a na jednym 6. Padaka czasza z laminatu. 9500 chlopak dal. Po zdjęciu głowicy pęknięty nicasil. Nowy silnik sytuacji podobna. Silnik odesłany, 500pln w plecy na transporcie. dopiero kolejny byl dobry. No ale juz moto wtedy z 12k wyszedl.
-
Trochę odgrzewam kotleta, ale w naszym warsztaciku opracowaliśmy bardzo dobry sposób i jesteśmy w stanie uruchomić takie moto za 2000 zł z potrzebnymi częściami i uszczelkami i dać pisemną gwarancję, że tuleja się już więcej nie uszkodzi 

- Karol Totem
- Świeżak
Witam wszystkich, pozwolicie że odgrzeje temat;)
Chłopaki z Totem Garage złożyli mi właśnie taki silnik z r6 https://www.youtube.com/watch?v=IoNW9ip ... e=youtu.be
Na uszczelkach raczej oszczędzają... silnik leje woda i olejem... niestety zawoziłem sam silnik i odbierałem bo mam trochę
kilometrów tam, ze złoma który nie pali zrobili złoma co odpala kompresja po 10 na jednym garku 11 mocowania nie pasuję, sprzęgło nie działa, a 2 śruby z bloku do głowicy na jakimś magicznym kleju, raczej szybko nie pojeżdżę... jednym słowem masakra, wszystko nagrane odradzam taka przeróbkę silnika.
Chłopaki z Totem Garage złożyli mi właśnie taki silnik z r6 https://www.youtube.com/watch?v=IoNW9ip ... e=youtu.be
Na uszczelkach raczej oszczędzają... silnik leje woda i olejem... niestety zawoziłem sam silnik i odbierałem bo mam trochę
kilometrów tam, ze złoma który nie pali zrobili złoma co odpala kompresja po 10 na jednym garku 11 mocowania nie pasuję, sprzęgło nie działa, a 2 śruby z bloku do głowicy na jakimś magicznym kleju, raczej szybko nie pojeżdżę... jednym słowem masakra, wszystko nagrane odradzam taka przeróbkę silnika.
- Pawel_yamaha_r6
- Świeżak
Wystaw motur na sprzedaz, w ogloszeniu napisz, ze nowy silnik na dotarciu
Albo ze tylko regulacje trzeba
Serio, ludzie nie chca sie nauczyc, ze jakiekolwiek remonty silnika zrobione porzadnie sa zupelnie nieoplacalne a tanie zupelnie nieskuteczne - porzadny remont praktycznie zawsze przekracza wartosc motocykla i praktycznie oprocz klasykow/zabytkow to sie tego nie oplaca robic, a kupno sprawnego silnika z drugiej reki to jak wygranie 6 w lotototka.
Z wlasnego doswiadczenia mam tak o, gdzie w jednym motocyklu dopiero za 4tym razem udalo sie znalezc silnik, ktory jako tako dziala. I przy okazji nie polecam pana, ktory zawodowo zajmuje sie handlem silnikami i czesciami motocyklowymi na wschodzie Polski. W ogole po silniki jezdzimy tylko na zachod, nie kupujemy w PL, chyba ze
1) jest to motocykl np. powypadkowy, ktory da sie odpalic i sprawdzic
2) sprzedajacy daje nam gwarancje na pismie z pokryciem kosztow transportu.
W innych przypadkach niestety nie mozna ufac nawet warsztatom o dobrej renomie....

Albo ze tylko regulacje trzeba

Serio, ludzie nie chca sie nauczyc, ze jakiekolwiek remonty silnika zrobione porzadnie sa zupelnie nieoplacalne a tanie zupelnie nieskuteczne - porzadny remont praktycznie zawsze przekracza wartosc motocykla i praktycznie oprocz klasykow/zabytkow to sie tego nie oplaca robic, a kupno sprawnego silnika z drugiej reki to jak wygranie 6 w lotototka.
Z wlasnego doswiadczenia mam tak o, gdzie w jednym motocyklu dopiero za 4tym razem udalo sie znalezc silnik, ktory jako tako dziala. I przy okazji nie polecam pana, ktory zawodowo zajmuje sie handlem silnikami i czesciami motocyklowymi na wschodzie Polski. W ogole po silniki jezdzimy tylko na zachod, nie kupujemy w PL, chyba ze
1) jest to motocykl np. powypadkowy, ktory da sie odpalic i sprawdzic
2) sprzedajacy daje nam gwarancje na pismie z pokryciem kosztow transportu.
W innych przypadkach niestety nie mozna ufac nawet warsztatom o dobrej renomie....
-
ChaoticBiker - Stary Wyjadacz
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości