Zobacz wątek - SHERCO problem ze sprzęgłem

Reklama

NAS Analytics TAG

SHERCO problem ze sprzęgłem

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

SHERCO problem ze sprzęgłem

Postprzez owsik1996 » 4/6/2012, 19:25

Witam. Mam problem. Ostatnio podczas ruszania zerwała mi się linka sprzęgła. Dojechałem na jednym biegu do domu, jakieś 3km. Wracając do linki, urwała się końcówka przy klamce ( został pręt o dł 5cm, reszta poleciała w dół pancerza). Kupiłem zestaw z nową linką i końcówkami i podmieniłem linki. Wyregulowałem ją, gdy naciskam klamkę sprzęgła zacisk tam przy sprzęgle odwija się maksymalnie, więc chyba wszystko jest ok. Po puszczeniu klamki puszcza "zacisk" czy jak to nazwać przy sprzęgle. Problem jest inny - sprzęgło nie działa. Podejrzewam, że to nie chodzi o linkę, tylko coś wewnątrz. Nie mogę wbić biegu, bo mi gaśnie od razu, a jak stoi zgaszony na biegu, naciskam sprzęgło to nie wbija na luz :( I teraz pytanie co to może być? To jednak może chodzić o tą linkę czy to coś poważniejszego? Prosiłbym o pomoc, a jeśli macie jakieś pytania, które mogą wam pomóc, chętnie na nie odpowiem. Dziękuję i pozdrawiam :D
owsik1996
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 29/4/2011, 19:42


Postprzez henio12323 » 4/6/2012, 21:54

noo z tej wypowiedzi nie da się nic wywnioskowac.
klamka jest normalnie twarda? naciskasz z oporem ? czy lata luźno ? jak nacisniesz sprzegło i masz wbity jakiś bieg to czy mozesz pchac motocykl i sie sprzegło slizga ? czy koło stoi praktycznie w miejscu ??
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Avatar użytkownika
henio12323
Moderator
 
Posty: 26032
Dołączył(a): 30/12/2008, 20:49
Lokalizacja: Włodawa / LBN

Postprzez owsik1996 » 5/6/2012, 19:49

wiem że ciężko coś wywnioskować bo ciężko opisać ten problem :) klamka jest "twarda", naciskam z oporem, wraca na swoje miejsce po puszczeniu. jak naciskam sprzęgło i mam wbity bieg to motor nie chce isć, zachowuje się tak jakbym sprzęgła właśnie nie wciskał.
owsik1996
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 29/4/2011, 19:42

Postprzez henio12323 » 5/6/2012, 21:40

wiec skoro normalnie sie naciska i talerz odchodzi od tarcz to musi działac. chyba że cos źle złozyłes. olej moze zmieniałes przy okazji ?
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Avatar użytkownika
henio12323
Moderator
 
Posty: 26032
Dołączył(a): 30/12/2008, 20:49
Lokalizacja: Włodawa / LBN

Postprzez owsik1996 » 6/6/2012, 21:35

oleju nie zmieniałem, to źle?
owsik1996
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 29/4/2011, 19:42

Postprzez henio12323 » 6/6/2012, 22:09

źle i nie źle ;P olej sie czasem powinno wymienic. ale w tym przypadku dobrze bo myslałem że moze złego nalałes i dlatego tak sie stało ze sprzegłem
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Avatar użytkownika
henio12323
Moderator
 
Posty: 26032
Dołączył(a): 30/12/2008, 20:49
Lokalizacja: Włodawa / LBN

Postprzez owsik1996 » 6/6/2012, 23:05

Mogę spróbować wlać olej, tylko jaki? :D I czy to daje szansę na wyeliminowanie mojego problemu? :)
owsik1996
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 29/4/2011, 19:42

Postprzez sonycbr77 » 7/6/2012, 08:25

sam olej raczej nie, posprawdzaj wszystko co mogles zle zlozyc, przed zerwaniem linki bylo dobrze, samo nie moglo sie popsuc
Avatar użytkownika
sonycbr77
Bywalec
 
Posty: 853
Dołączył(a): 2/12/2010, 13:28
Lokalizacja: Turek

Postprzez owsik1996 » 7/6/2012, 14:28

no właśnie, tylko co mogłem źle złożyć? A czy w momencie urwania linki coś również mogło się popsuć ze sprzęgłem? :)
owsik1996
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 29/4/2011, 19:42

Postprzez henio12323 » 7/6/2012, 21:11

hmm a ten wałek w dobrą strone jest ? chodzi o to miejsce gdzie przy silniku wpina się linke. moze obróciło go za bardzo ? dziwna sprawa bo nic sie nie powinno stac
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Avatar użytkownika
henio12323
Moderator
 
Posty: 26032
Dołączył(a): 30/12/2008, 20:49
Lokalizacja: Włodawa / LBN

Postprzez owsik1996 » 8/6/2012, 21:51

no właśnie podejrzewam że to coś z nim, nie wiem wyjmowałem go, wkładałem znowu, ale to nic nie daje ;/
owsik1996
Świeżak
 
Posty: 16
Dołączył(a): 29/4/2011, 19:42



Powrót do Mechanika motocyklowa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości




na gr