Zobacz wÄ…tek - Motorynka , docieranie :)
NAS Analytics TAG

Motorynka , docieranie :)

i inne małe pojemności
_________

Motorynka , docieranie :)

Postprzez ReAp3r » 3/6/2012, 20:25

Witam , Mam motorynkę M2 i zrobiłem remont ,mam nowy cylinder,tłoczek , pierścienie , dobrze chodzi , jeżdżę na połowę gazu chyba dobrze ,ale ostatnio 3 miechy temu zatarłem też cylek a jechałem na pół gazu , ile mam ją docierać , żeby znowu jej nei zatrzeć , i mam pytanie ,lepiej kupić używany cylek ,(łądny nei porysowany) , czy lepiej dać do szlifu?
ReAp3r
Świeżak

Postprzez henio12323 » 3/6/2012, 22:20

docieranie to nie proces w którym masz jeździc do połowy gazu i jest ok. masz smigac na róznych obrotach pod róznym obciażeniem ale tak żeby nie przegrzać silnika. teoria prosta ale z doswiadczenia wiem że trudniej to wykonać. po 1 dolej nieco wiecej oleju do benzyny. po 2 jeździj wolniej, wolniej odkręcaj gaz, a czasami odkręc tak na 90%. jak dojezdzasz np do skrzyzowania to zawsze wjeżdzaj na wcisnietym sprzegle itp tak żeby nie puszczac gazu i żeby nie toczył sie na puszczonym gazie

co do cylka. zalezy. uzywany cylinder bez rys nigdy nie będzie miał idealnego wymiaru. bo pasujesz tłok np na 0.06 mm luzu, uzywany cylinder szlifowany na taki luz z tym samym ( nowym) tłokiem nie bedzie miał juz tego wymiaru, bo cylinder sie nieco wytarł (dotarł ) wiec tutaj lepiej jest zrobic szlif bo masz pewnosc że sie dotrze jak trzeba. 2 sprawa to po szlifie zostaja nacięcia które przyspieszaja proces docierania, i w tych nacięciach osadza się olej który poprawia smarowanie.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez henio12323 » 4/6/2012, 08:18

tak, ja to wiem i ty to wiesz :P ale kolega moze nie wie, moze ma górek pełno i sie toczy na zamknietym gazie i stąd problemy z zacieraniem nowego zestawu ;D

co do docierania to całe docieranie fakt powinno trwac około 1000 km, z tym że nie chodzi o to żeby jeździc 1000 km z prędkoscią 30 km h. po 300 km juz mozna normalnie odkrecac, ale wazne zeby odkręcac na rozgrzanym silniku no i zeby kontrolowac temperature. wiadomo jak jest 30 stopni i juz silnik ostro rozgrzany to przepałowanie moze skonczyc się spuchnieciem tłoczka
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez tomera » 4/6/2012, 11:40

ee tam,
jak by to był jakiś kat ewentualnie hania czy suka to mozna sie szczypać a tutaj czesci tanie...
ja robie to tak ze odpalam i zostawiam niech pochodzi, idze po kask kurtkÄ™ i jade, na poczatek spokojnie, pozniej co raz wiecej i wiecej,
po pzrejechaniu nie raz nie wiecej niz 50 km juz jest pare razy przegoniony do konca, ja wyznaje zasadzie ze jak coś sie ma zjechać niech sie zjedzie odrazu a nie w polowie sezonu, narazie dotarłem tak Honde NSR 50-zeliwo, MTX125R-zeliwo, Suzuki SMX 50 i tera 70-zeliwo, i gilerke sp01-nicasyl, i nie widać po tłoku zeby był przychycony ani nic(patrząc od wydechu)
tomera
Stały bywalec

Postprzez tomera » 4/6/2012, 14:54

Nie zawsze sie udaje ale przeciez w crossówkach nie beda czekać 1000km az sie dotrze :d
Ja tak docieralem i nic sie nie dzialo tylko trzeba bylo uwazać na temperature...
tomera
Stały bywalec

Postprzez ReAp3r » 4/6/2012, 16:22

No dobra ,dzięki jak na razie , bd jeździł jakoś , rozkręcał gaz co nie raz , no i trochę pojeżdżę i starczy , bo temperaturę muszę trzymać ,heh : ))
ReAp3r
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê