Zobacz wÄ…tek - Rozmiar kasku wewnÄ…trz a skorupa.
NAS Analytics TAG

Rozmiar kasku wewnÄ…trz a skorupa.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Rozmiar kasku wewnÄ…trz a skorupa.

Postprzez PiotrekPno » 2/6/2012, 15:15

Witam wszystkich na forum

Zakupiłem dziś swój pierwszy kask Airoh speed fire. Przymierzając go miałem jeszcze do wyboru tej samej firmy tyle, że szczękowy. Zdecydowałem się jednak na tego pierwszego i chyba coś jest nie tak. Mianowicie jak go włożę już na głowę to pasuje bardzo dobrze, nic w środku nie uwiera, głowa nie lata, więc jest ok. Natomiast same wkładanie i ściąganie jest trochę problematyczne. W sklepie tego nie zauważyłem, ale w domu już po kilku przymiarkach bolą kości przy policzkach. W związku z tym mam pytanie.Czy aby nie jest za mały?(swoją drogą ten jest już największy z tej serii) czy może wymienić go na szczękowca, bo tamten wchodził i schodził lekko?

Piotrek
PiotrekPno
Świeżak

Postprzez unearth » 2/6/2012, 22:31

To normalne, że kask wchodzi ciężko. Najważniejsze, żeby dobrze leżał jak już go masz na sobie
unearth
Świeżak

Postprzez Sumomoto » 3/6/2012, 15:03

Kask musi być dobrze dopasowany.
Weź pod uwagę, że jest nowy i jeszcze się ułoży do kształtu głowy i pewnie będzie ok.
zapytaj sprzedawcę, albo kogoś kto się zna i Cie w tym widział, bo korespondencyjnie ciężko stwierdzić ile to za bardzo gniecie , a ile tak ma być.

No i jeszcze jedno. Radość posiadania nowego Airoha prowokuje do ciągłego zakładania i ściągania kasku. Normalnie będziesz to robił 2-4x dziennie i tyle.
Miłego użytkowania :)
Sumomoto Motocykle Kraków
Sumomoto
Świeżak

Postprzez omerx » 3/6/2012, 15:47

Pamiętam jak kupiłem swój pierwszy kask i przy zakładaniu i zdejmowaniu uszy bym sobie pourywał.
Koles w sklepie mi pokazał jak prawidłowo zakładać i zdejmować.
Jak masz te paski od zapięcia kasku, to lewy i prawy rozchylasz na zewnątrz maksymalnie i trzymajac je rozchylone wciskasz swój czajnik do środka. Ta sama procedura przy zdejmowaniu. Na prawdę to dużo pomaga.
Nie umiem tego tak dokładnie opisać, najlepiej było to pokazać, być może na YT będą jakieś filmiki pokazane ale teraz jestem w pracy i nie mam możliwości poszukać.
omerx
Świeżak

Postprzez mar111cin » 3/6/2012, 16:29

Mój pierwszy kask to właśnie airoh speedfire, przyznam że całkiem fajny kask ;) Faktycznie z tym modelem airoha jest trochę problem przy wkładaniu i ściąganiu, a to dlatego że ma on mocno zawężone wejście. Niby ma to związek z tym, że kształt jest optymalnie dobrany, do walnięcia kaskiem pod dowolnym kątem o asfalt. Ja zawsze przy zakłądaniu i ściąganiu robiłem tak jak opisał Omerx i wszystko było ok.
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
mar111cin
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez PiotrekPno » 3/6/2012, 17:51

Dzięki za wskazówki. Fakt, że kupiłem go jako powystawowy więc jest już trochę w środku rozbity, bo nowego praktycznie nie mogłem wcisnąć na łepetynę. Mam nadzieję, że z czasem się dopasuje jak będę przymierzał po kilka razy dziennie :wink: A tak na marginesie to lepiej mieć trochę przyciasny integral czy dopasowany szczękowiec, bo na temat tych drugich słyszałem przeróżne opinie?
PiotrekPno
Świeżak

Postprzez mike-the-bike » 5/6/2012, 11:22

Kask integralny zawsze będzie bardziej bezpieczny i cichy niż szczęka. Przy zakładaniu tak jak pisali poprzednicy trzeba go lekko rozciągnąć na boki trzymając za paski i do tego śliska kominiarka znacznie pomaga. A Airoh jest rzeczywiście tak skonstruowany, że jest dość wąski na dole, ale dlatego będzie stabilnie siedział na bani :) Swoją drogą bardzo dobrze wypada w testach sharka jak na tą klasę kasku. Pozdrawiam
mike-the-bike
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê