Zobacz wÄ…tek - Problem z rozrusznikiem w Suzuki Bandit 600S rok 2001
NAS Analytics TAG

Problem z rozrusznikiem w Suzuki Bandit 600S rok 2001

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problem z rozrusznikiem w Suzuki Bandit 600S rok 2001

Postprzez emrozmy » 29/5/2007, 11:31

Witam,

Muszę się poradzić fachowców, ponieważ niestety nie za bardzo się znam na motocyklach. Problem polega na tym, że nie działa rozrusznik. Złączony na krótko odpala, ale coś jest z elektryką, ponieważ główny przycisk nie uruchamia go. Po kablach doszedłem do czarnej kostki (obok akumulatora) - już się dowiedziałem, że jest to "włącznik elektromagnetyczny rozrusznika" (czarna kostka, włożona w gumową otoczkę, w której znajduje się zapasowy bezpiecznik 30-tka). Do tej kostki dochodzą dwa główne kable i kostka z 4 mniejszymi kabelkami. Złączenie włącznika z tą kostką 4-kablową jest przypalone - widać nie było tam dobrego połączenia i się spaliło. Mogłoby to potwierdzać to, że wcześniej (zanim całkowicie przestał rozrusznik działać) - od czasu do czasu działał - zwykle miał problemy po dłuższym staniu, ale przy energicznym zrzuceniu motocykla ze stopki (stopka uderzała w ramę) zaczynał działać.

W związku z tym mam pytanie - czy to możliwe, że problem leży w tym włączniku elektromagnetycznym, a jeśli tak, to gdzie mogę coś takiego dostać. Dodatkowo, przypalone są też złączki od tej kostki 4-kablowej - czy ją też można gdzieś dostać (jest dopasowana do włącznika).

Będę wdzięczny za pomoc. Trudno jest mi go odpalać na pych (swoje waży) a poza tym podobno odpalanie na pych nie bardzo służy silnikowi.
emrozmy
Świeżak

Postprzez elco » 29/5/2007, 22:35

poszukaj gdzies po motobazarach lub na allegro wsrod jakis rozbitkow - zwykle takie rzeczy rzadko ulegajÄ… awarii (stawiam, ze gdzies musialo sie zrobic powazne zwarcie, zeby az tak strasznie popalilo obwody) i ktos pewnie cos takiego jeszcze bedzie mial.
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê