Problem ze skrzynia Biegów :(
• Strona 1 z 1
Problem ze skrzynia Biegów :(
Witam. Postanowłem ze doończe naprawe motocykla Cagiva freccia z silnikiem do Cagiva mito. W zeszłym sezonie wymieniałem samodzielnie wał. po złożeniu całego silnika i sprawdzenie czy wszystko dziala okazało sie ze mam połamana nóżke do zmiany biegów. W tym sezonie dokładnie dzis dostałem cała nóżkę do zmiany bieg (luz) po czym starałem sie ustawic wszystko co do milimetra ciegno i tak dalej. Co sie okazało. Ze czasem biegi wchodza delikatnie a czase mwgl nie chca mi wskoczyć obecnie motocykl jest na biegu 1 i nie chce mi cofnąc na luz
I się trochę martwie czy jak składałem silnik czy mi sie coś nie przesuneło i chyba bedzie trzeba go znów rozebrać. Jak myslicie panowie ??
Pomóżcie z góry dziekuje.
Zły dział, przenoszę..
komarcc

Pomóżcie z góry dziekuje.
Zły dział, przenoszę..
komarcc
Pal gumÄ™ nie dusze. ;]
- wojtas1991
- Świeżak
Zakleszczające się biegi to niestety oznaka zużycia. Nie powiem dokładnie czego, bo skrzynia biegów jest dość złożoną konstrukcją i może być wiele przyczyn. Może to być też efekt skrzywienia pewnych elementów. Jeśli miałeś połamana nóżkę zmiany biegów to podejrzewam, że nie stało się to podczas postoju w garażu, a jest wynikiem jakiegoś szlifa? Jeśli było spore uderzenie w wałek - mógł się odkształcić, skrzywić. W takim układzie może występować tym samym zakleszczanie biegów. Tam niewiele trzeba, koła zębate w skrzyni są dość ciasno spasowane i nawet drobna odchyłka będzie powodować, że jedno nie wskoczy na drugie, a jak już uda się wbić - to może się okazać, że bieg już nie wyskoczy - jak w Twoim przypadku.
Niestety nie pocieszę Cię - bez otwarcia silnika nie stwierdzisz, a tym bardziej nie wyeliminujesz przyczyny. Tu masz podobny temat, dotyczący wprawdzie innego motocykla, ale w końcu większość rozwiązań jest powtarzalna. Poczytaj :
about12267.html
Niestety nie pocieszę Cię - bez otwarcia silnika nie stwierdzisz, a tym bardziej nie wyeliminujesz przyczyny. Tu masz podobny temat, dotyczący wprawdzie innego motocykla, ale w końcu większość rozwiązań jest powtarzalna. Poczytaj :
about12267.html
-
alxbox - Świeżak
No ok rozumiem. Przeczytałem tamten temat. Tylko że tutaj jest też taka sprawa że to wszystko chodziło elegancko przed rozebraniem silnika. A też chozi o to że jak mamy wałek od biegów ktory wychodzi z silnika. To jak zaloze zawleczke by bym na swoim miejscu to jest tak ze jak wrzuce 1 bieg to nie wraca wgl. A jak odczepie zawleczke ze ten wałek wchodzi do silnika lub wychodzi czyl ize jest ruchomu to wtedy 1 luz 2 bieg wchodza normalnie tylko ze reszta to katastrofa zero reakcji 

Pal gumÄ™ nie dusze. ;]
- wojtas1991
- Świeżak
A, takie buty. Czyli jak to wszystko spasujesz na w miarę ciasno i zabezpieczysz zawleczką jak powinno być, to zaczyna się problem. Tak na logikę wyglądałoby, że jedynce brakuje luzu. Może za ciasno to jednak spasowałeś? Ciężko mi cokolwiek wyrokować konkretnego na odległość, nie mając tego przed sobą. No ale skoro wszystko grało przed rozłożeniem silnika, a teraz nie - tam należy szukać. Może ktoś tu jeszcze się wypowie, może miał podobne doświadczenia, lub wie w który punkt uderzyć?
-
alxbox - Świeżak
No też na to licze że ktoś jeszcze tutaj cos napisz. A jutro i tak biorę sie za rozebranie silnika i bedzie trzeba go przejrzeć oby się udało.
Pal gumÄ™ nie dusze. ;]
- wojtas1991
- Świeżak
Podkładka dystansowa hmm czyli mniej wiecej jak to wyglada?? bo rozumiec rozumiem to słowo to znaczy ze trzyma dystans ;D jakieś foto by sie przydalo lub opis tego
Pal gumÄ™ nie dusze. ;]
- wojtas1991
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości