Pomocy! Zacieki po myciu moto odtluszcz. do silnikow
• Strona 1 z 1
Pomocy! Zacieki po myciu moto odtluszcz. do silnikow
Witam koledzy ! Mam straszny problem wczoraj po jeździe moim exc coś mnie tknęło żeby umyć solidnie moto i wpadłem na pomysł , że popsikam go odtłuszczaczem do silników w celu lepszego efektu
pomysł okazał się głupi , po wyschnięciu moto na całych lagach i na elementach aluminiowych pozostały zacieki , plamki , przebarwienia których za cholerę niczym nie mogę zmyć czarne felgi tez wyglądają okropnie i boje się ze przez moja głupotę nic się z tym nie da zrobić
czy panowie macie jakieś pomysły czym to cholerstwo zmyć ??

- DraVik
- Świeżak
- Fantas3k
- Bywalec
Nie wiem czy wszedzie ale na Orlenach idzie kupic taki płyn do mycia Felg Attack to jest zajebiste myje wszystko a moja Crossówka wygląda jak nowa zawsze nie zostają zacieki smary z lagów z łancucha zchodzą po tym praktycznie same przy czym jest całkowicie nie szkodliwy dla moto bo uzywam tego już chyba z 3 lata 

Honda Cr 250 2007
- zbyho222
- Świeżak
kazdy żrący preparat tak działa na aluminium - po prostu tlenia od razu. ale ja i tak myje srodkiem DIMER, niczym innym nie doczyscisz moto jak tym i podobnymi preparatami. warto czasem dobrze umyc tak moto
co zrobic później ? po prostu spolerować aluminium. ja raz na jakis czas przelatuje pastą polerską i filcem na wiertarce. ale po myciu jak chce miec ładne moto ( bo nie robie tego zawsze
bo mi sie nie chce ) uzywam waty / wełny stalowej o nizszej gradacji, wistarczy chwilke potrzeć i masz prawie lustro.
co zrobic później ? po prostu spolerować aluminium. ja raz na jakis czas przelatuje pastą polerską i filcem na wiertarce. ale po myciu jak chce miec ładne moto ( bo nie robie tego zawsze

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
czyli mówisz henio ze jak użyje tej wełny stalowej do elementów aluminiowych to powinno być dobrze
a powiedz mi jak czarne felgi tym przelecę to ich nie poniszczę ? ewentualnie gdzie mogę dostać ta wełnę ? aha i jeszcze jedno a tym dimerem to można bezpośrednio psikać cały motor nie zważając na inne elementy takie jak na przykład lakierowane felgi czy tylko silnik no i jak go najlepiej rozcieńczyć

- DraVik
- Świeżak
no ja tym poleruje kopke, dzwignie zmiany biegów półki i inne alu elementy i wychodzi lustro
kupisz w sklepie z narzedziami, budowlanym itp ja kupiłem np w OBI.
ja mam spryskiwacz i nim cały mokry moto pryskam chwile odczekuje i spłukuje, nie jest to mydełko, tylko żrący srodek wiec w jakims tam stopniu działa na lakier, z tym ze w ktmie nie ma praktycznie zadnego lakieru
jedyna farba to rama i pokrywy silnika jednak nie widze zadnych zmian po uzywaniu płynu. co do felg one sa raczej anodowane chyba ze ktos sobie pomalował, wtedy to juz zaleznie od rodzaju farby. moga sie zniszczyc a mogą nie zniszczyc
co do rozcięczania trzeba poczytac co pisze na butelce, ja na oko leje, ciezko mi powiedziec jaka proporcja wychodzi, strzelam ze blisko 1:70 - 1:100
( czasami jak moto bardziej zabrudzon e jak np długo nie myje, albo pełno smaru z łancucha popryskało to leje wiecej, jak moto czyste to tylko troszke dodaje DIMERa )

kupisz w sklepie z narzedziami, budowlanym itp ja kupiłem np w OBI.
ja mam spryskiwacz i nim cały mokry moto pryskam chwile odczekuje i spłukuje, nie jest to mydełko, tylko żrący srodek wiec w jakims tam stopniu działa na lakier, z tym ze w ktmie nie ma praktycznie zadnego lakieru

co do rozcięczania trzeba poczytac co pisze na butelce, ja na oko leje, ciezko mi powiedziec jaka proporcja wychodzi, strzelam ze blisko 1:70 - 1:100
( czasami jak moto bardziej zabrudzon e jak np długo nie myje, albo pełno smaru z łancucha popryskało to leje wiecej, jak moto czyste to tylko troszke dodaje DIMERa )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nie dziękuj, podziękujesz jak zadziała i bd lalunia, bo jak Ci wyżre felgę po tych specyfikach a silnik zamieni się w płynną galaretę to wiadomo
i przy okazji napisz jak umyjesz czym to zrobiłeś aby na przyszłosc było wiadomo 

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości