Mandaty
• Strona 1 z 1
Mandaty
Dostałem mandat karny w wysokości 100zł i nie specjalnie mam kasę żeby go spłacić, na forach piszą że można spłacać np. po 20zł co jakiś czas tylko te posty są z około 2007r. Czy mogą naliczać odsetki, są jakieś inne wyjścia z tej sytuacji?
ESPARCO
- Esparco
- Świeżak
Łamiąc przepisy powinieneś mieć świadomość bycia ukaranym, a mandat 100zł nie jest szczególnie wygórowany.
Pisałem kiedyś w innym temacie, oto cytat:
W swoim wypadku dopisz RATA I/V albo 1/5.
Pisałem kiedyś w innym temacie, oto cytat:
Co do samego mandatu, nie musisz go płacić w ciągu 7 dni. Na blankiecie masz serię i nr mandatu, jego kwotę oraz adres urzędu wojewódzkiego (dla pewności sprawdź zawsze dane przelewowe na stronie w swojego urzędu wojewódzkiego w zakładce płatności za mandat karny).
Potem tylko robisz przelew (internetowy albo na poczcie) i sam możesz sobie to rozbić na raty. Wysyłasz np. 150zł, a jako tytuł przelewu dajesz np:
MANDAT KARNY - SERIA XX NUMER XXXXXXX
Imię i nazwisko
Adres, Kod pocztowy
PESEL: XXXXXXXXXXX - I RATA
Zawsze tak robiłem i nigdy problemów nie miałem.
W swoim wypadku dopisz RATA I/V albo 1/5.
-
Hyde - Bywalec
Nie do końca. Każdy bloczek mandatowy ma swoją serię i numer, są one niepowtarzalne.
Chodzi o to, że jak capniesz kilka mandatów, to będą wiedzieli za który płacisz i czy mają wysyłać papierzyska do US czy nie. Mówimy tutaj o mandacie za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym? Przyznam szczerze, kilka złapałem, żadnego w życiu nie przysłali i nie musiałem płacić
Chodzi o to, że jak capniesz kilka mandatów, to będą wiedzieli za który płacisz i czy mają wysyłać papierzyska do US czy nie. Mówimy tutaj o mandacie za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym? Przyznam szczerze, kilka złapałem, żadnego w życiu nie przysłali i nie musiałem płacić

-
Hyde - Bywalec
Spokojnie dozbieraj do całości i wtedy zapłać. Zanim naliczą odsetki i ruszy postępowanie jakiekolwiek w sprawie tego mandatu to rok minie
z doświadczenia niestety piszę.
Nie płać na raty bo się w tym zagubisz a potem możesz jeszcze trafić na urzędnika który stwierdzi, że źle zrobiłeś.

Nie płać na raty bo się w tym zagubisz a potem możesz jeszcze trafić na urzędnika który stwierdzi, że źle zrobiłeś.
- asq_rex
- Świeżak
jesli pracujesz to juz po miesiacu mandat przychodzi z US do firmy i do ciebie do domu kiedys przychodzily po roku wiem sam po sobie bo ostatnio mialem 3 mandaty drobnostki np za brak trojkata 50zl nie czekalbym dlugo bo odsetki spore rosna
-
sonycbr77 - Bywalec
sonycbr77 napisał(a): nie czekalbym dlugo bo odsetki spore rosna
Jak ja uwielbiam takie herezje

Mandat karny nie jest poddany naliczniu oprocentowania karnego za zwłokę tj. odsetek problem może być wtedy gdy oddają do komornia a on Cię skasuje
w ciągu 7 dni od otrzymania mandatu możesz wysłać pismo o rozbicie na raty do urzędu wojewudzkiego i pisze ile tych rat chcesz i przysyłają odpowiednie pismo że się zgodzili itp
-
mati22252 - VIP Ścigacz.pl
dodam że to było za ''usiłowanie spożycia alkoholu w miejscu zakazanym'' kolega też kiedyś dostał to samo ale miał do odpracowania 40h sprzątania w zajezdni busów a inny nie zapłacił wogóle i nic do niego nie doszło a to było 2 lata temu
ESPARCO
- Esparco
- Świeżak
Esparco spokojnie z tym mandatem
dostałem takich kilka (naście) za młodu
zacznijmy od tego, że wpierw musi być jakieś upomnienie. Dozbieraj, zapłacisz.
ps. Zasadność mandatów za przewinienie jakim jest spożywanie alko w miejscu publicznym jest dla mnie tylko i wyłącznie sposobem na nabijanie kasy przez policję (ew. krawężniki).

ps. Zasadność mandatów za przewinienie jakim jest spożywanie alko w miejscu publicznym jest dla mnie tylko i wyłącznie sposobem na nabijanie kasy przez policję (ew. krawężniki).
- asq_rex
- Świeżak
• Strona 1 z 1