Okulary a kask
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Okulary a kask
Siema wie ktos moze czy okulary przeszkadzaja w jedzie motorem. Chodzi mi np czy nie uciskaja glowy pod kaskiem czy nie ograniczaja widocznosci , nie draznia? za miesiac prawko i nie wiem jak to bedzie z tymi okularami z gory dzieki za odpowedzi
-
Szyderca - Świeżak
ale jakie okulary? korekcyjne? to jak mogą ograniczać widoczność. nie uciskają jak kupisz odpowiedni kask. mi spokojnie wchodzą przeciwsłoneczne i nic nie ciśnie (jeżdżę w uvexie de ville). nie masz co się stresować 

1952 SHL M-04
2000 Suzuki GSF 600 S Bandit
2000 Suzuki GSF 600 S Bandit
- michael
- Bywalec
Ja jezdze w okularach i jest OK. Procedura zakladania kasku jest dluzsza, sciagania tez... ale to tylko kwestia przyzwyczajenia... troche ugniataja (przynajmniej mnie) ale:
1. jadac w kominiarce i zakladajac okulary na kominiarke, czyli nie za uszy tylko poprostu do srodka zjawisko ugniatania jest znacznie mniejsze
2. mozna sie meczyc i wpychac pod kominiarke, ale jak sie ma maly otwor wizyjny w kominiarce to wepchniecie okularow pod kominiarke troche nastarcza problemow... no i wtedy mocniej ugniataja
dlatego od pewnego czasu robie jak w pkt.1
...wlasciwie to teraz jezdze bez kominiarki i tez daje rade, nie ma komiarki to jest troche wiecej miejsca pod kaskiem wiec okulary dobrze pasuja i tez nie ugniataja... zreszta... zawsze jest to kwestia przyzwyczajenia. Nie masz sie czym przejmowac!
1. jadac w kominiarce i zakladajac okulary na kominiarke, czyli nie za uszy tylko poprostu do srodka zjawisko ugniatania jest znacznie mniejsze
2. mozna sie meczyc i wpychac pod kominiarke, ale jak sie ma maly otwor wizyjny w kominiarce to wepchniecie okularow pod kominiarke troche nastarcza problemow... no i wtedy mocniej ugniataja
dlatego od pewnego czasu robie jak w pkt.1

...wlasciwie to teraz jezdze bez kominiarki i tez daje rade, nie ma komiarki to jest troche wiecej miejsca pod kaskiem wiec okulary dobrze pasuja i tez nie ugniataja... zreszta... zawsze jest to kwestia przyzwyczajenia. Nie masz sie czym przejmowac!
GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Ścigacz.pl
Ja też najpierw kask, a dopiero potem okulary
Warto pamiętać również o tym (tyczy się to terenowców) jeżeli ktoś kupuje gogle do swojego kasku, aby były one z oznaczeniem OTG (Over The Glasses) Mają powiększaną ramę przez co mieszczą się nich okulary. Przymierzałem wykłe gogle i OTG i rzeczywiście, lepiej dopłacić i kupić odpowiednie, bo potem tylko będziecie żałować
Ale wracając do tematu, jeżeli chodzi o mnie to okulary wcale nie zmniejszają ani pola widzenia, ani nie uciskają więc jest lajtowo. Ostatecznie zawsze zostają jeszcze soczewki, gdyby jednak Ci coś nie spasowało
Pozdro

Warto pamiętać również o tym (tyczy się to terenowców) jeżeli ktoś kupuje gogle do swojego kasku, aby były one z oznaczeniem OTG (Over The Glasses) Mają powiększaną ramę przez co mieszczą się nich okulary. Przymierzałem wykłe gogle i OTG i rzeczywiście, lepiej dopłacić i kupić odpowiednie, bo potem tylko będziecie żałować

Ale wracając do tematu, jeżeli chodzi o mnie to okulary wcale nie zmniejszają ani pola widzenia, ani nie uciskają więc jest lajtowo. Ostatecznie zawsze zostają jeszcze soczewki, gdyby jednak Ci coś nie spasowało

Pozdro
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Ścigacz.pl
Czy słoneczne, czy korekcyjne to i tak praktycznie jeden ch...
Próbowałem najpierw okulary a następnie kask, to przy straym kasku sobie wyściułkę podarłem, bo zachaczyły rantem i poleciało...
Próbowałem najpierw okulary a następnie kask, to przy straym kasku sobie wyściułkę podarłem, bo zachaczyły rantem i poleciało...

"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
-
Manhatan - VIP Ścigacz.pl
Manhatan napisał(a):Próbowałem najpierw okulary a następnie kask...
W zyciu bym nie wpadl na taki pomysl... ja mam tak dobrany kask ze nie mam mowy o tym zeby zalozyc go na glowe majac okulary na nosie... jesli tak sie dalo to dla mnie to oznacza, ze miales duzo za DUZY kask poprostu

(tyle zbednej polemiki

GS 500E '93 --> VFR 800 '00
-
Kris2k - VIP Ścigacz.pl
- karola1443
- Świeżak
nie zakładając nowego tematu pozwolę sobie odświeżyć ten. Chciałbym się dowiedzieć coś o kaskach przystosowanych do okularów. Zastanawiam się jeszcze nad soczewkami, ponieważ dostałem Bausch&Lomb ale nigdy nie miałem ich na oczach i trochę mogę czuć dyskomforrt.... Jeszcze za soczewkami przemawia to, że podczas uderzenia kaskiem z okularami może coś się stać.
- barteq7
- Świeżak
Barteq7 polecam kask typu "szczękowiec" z otwieraną szczęką i problem jest o wiele mniejszy lub całkowicie znika, tak jak u mnie. Użytkuje nolana N100 E.
Szczękowce są niestety głośniejsze, ale coś za coś.
Pozdrawiam
Szczękowce są niestety głośniejsze, ale coś za coś.
Pozdrawiam
Yamaha BT 1100 Bulldog
- swistak64
- Świeżak
temat z du** troche...bardziej na hydepark...
http://www.tinyurl.pl?PlJBVNPo Przegląd Twojego moto w P-N!
-
Przemo_rene - VIP Ścigacz.pl
Re: Okulary a kask
Szyderca napisał(a):nie wiem jak to bedzie z tymi okularami
optymalne rozwiązania:
1. okulary z silikonowymi zausznikami [cieńkie i elastyczne układają się idalnie],
2. szkła kontaktowe.
- lolokolo
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Akcesoria motocyklowe