Motocykl do miasta na codzień.
• Strona 1 z 1
Motocykl do miasta na codzień.
- Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie) :
50ccm - głownie biegówki. (nie wiem ile km)
125ccm - yamaha 2T dt <- kilka razy.
600ccm - Kawasaki 636 <- na torze. Przyjemnie, ale nie kręci mnie to ryzyko.
podsumowując doświadczenia brak.
- Wiek, waga, wzrost:
21 lat, 112kg, 186cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla:
jazda na co dzień - do pracy po mieście - 98%
jazda z plecaczkiem - 1%
krótkie trasy - 1%
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
Szacując w miarę dokładnie - 15-20 kkm.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
motoru szukam w granicy 6-7 tyś. zł. (ciuchy inny kosztorys. Pomyślane)
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
nie chciałbym rocznie dokładać do niego kolejnej jego wartości
(nie wiecej niż 300zł. na miesiąc. czyli 3500zł. rocznie -na naprawy itp.)
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Szczerze biorę pod uwagę wszystkie oprócz sportów i chopper/cruiser
1. Nie zależy mi na dużych predkościach.
2. Motor ma być praktyczny, do miasta
3. Spalanie nie wieksze niż 6-7 litów przy normalnej jeździe.
4. Bezawaryjny, trwały
5. Nie liczy się dla mnie rocznik, ma być sprawne.
6. Nie ma być maszynką do lansu.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
1. Yamaha FZS 600
2. Yamaha Super Tenere 750 / ew. 660 (tylko nie wiem jak z tym jednym garem w praktyce)
3. Bandit 600 (chyba troche mały)
4. Biorę pod uwagę też każde supermoto (ale tu się boję kosztów, no i jak będę na tym wyglądac?)
Proszę też o propozycje innych motorów, z racji tego że mało jeszcze w życiu ich poznałem, jak widać jetem otwarty na wszelkie propozycje.
Motor w okolicy 600cm (supermoto może być 400). Skupiam się bardzo na technice jazdy, doskonale innych kierowców w technice jazdy samochodem (m.in. rajdowej) Wiec mam łeb na karku i podziekuje za komentarze ze 600 to za dużo na początek.
P.S. Co ważne, nie jestem w stanie ani trochę oszacować kosztów utrzymania motoru, nie orientuję się w tym w ogole. Dlatego przedstawiając mi propozycje motorów, możecie też w zwiazku z nimi, bądź niezależnie opisać mi podstawowe koszta przy każdym motorze i mniejwiecej ceny.
50ccm - głownie biegówki. (nie wiem ile km)
125ccm - yamaha 2T dt <- kilka razy.
600ccm - Kawasaki 636 <- na torze. Przyjemnie, ale nie kręci mnie to ryzyko.
podsumowując doświadczenia brak.
- Wiek, waga, wzrost:
21 lat, 112kg, 186cm
- Do jakich celów chcesz używać motocykla:
jazda na co dzień - do pracy po mieście - 98%
jazda z plecaczkiem - 1%
krótkie trasy - 1%
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie?
Szacując w miarę dokładnie - 15-20 kkm.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach?
motoru szukam w granicy 6-7 tyś. zł. (ciuchy inny kosztorys. Pomyślane)
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie?
nie chciałbym rocznie dokładać do niego kolejnej jego wartości
(nie wiecej niż 300zł. na miesiąc. czyli 3500zł. rocznie -na naprawy itp.)
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Szczerze biorę pod uwagę wszystkie oprócz sportów i chopper/cruiser
1. Nie zależy mi na dużych predkościach.
2. Motor ma być praktyczny, do miasta
3. Spalanie nie wieksze niż 6-7 litów przy normalnej jeździe.
4. Bezawaryjny, trwały
5. Nie liczy się dla mnie rocznik, ma być sprawne.
6. Nie ma być maszynką do lansu.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę?
1. Yamaha FZS 600
2. Yamaha Super Tenere 750 / ew. 660 (tylko nie wiem jak z tym jednym garem w praktyce)
3. Bandit 600 (chyba troche mały)
4. Biorę pod uwagę też każde supermoto (ale tu się boję kosztów, no i jak będę na tym wyglądac?)
Proszę też o propozycje innych motorów, z racji tego że mało jeszcze w życiu ich poznałem, jak widać jetem otwarty na wszelkie propozycje.
Motor w okolicy 600cm (supermoto może być 400). Skupiam się bardzo na technice jazdy, doskonale innych kierowców w technice jazdy samochodem (m.in. rajdowej) Wiec mam łeb na karku i podziekuje za komentarze ze 600 to za dużo na początek.
P.S. Co ważne, nie jestem w stanie ani trochę oszacować kosztów utrzymania motoru, nie orientuję się w tym w ogole. Dlatego przedstawiając mi propozycje motorów, możecie też w zwiazku z nimi, bądź niezależnie opisać mi podstawowe koszta przy każdym motorze i mniejwiecej ceny.
- Baltosz
- Świeżak
No kolego w tej cenie i przy Twoich gabarytach to masz do wyboru dwa motocykle według mnie. Yamaha XJ 600 oraz Suzuki Bandit 600.
-
motoluka - VIP Åšcigacz.pl
Codziennie jest kilka identycznych tematow takich jak Twoj i po prostu nikomu sie juz nie chce po raz setny odpisywac to samo. Poza tym twierdzac, ze jestes taki swietny ze nic ponizej 600 nie wchodzi w gre, sam sobie ograniczasz pole manewru. Auto to nie motocykl. Z 600 tek za ta kase, i zeby moc nie byla zabojcza to przychodzi mi na mysl tylko CBR F2 i Suzuki RF 600. I to sa sporty. Ale to nie sa najlepsze sprzety na start. To nie chodzi kolego tylko o leb na karku, bo to czy taki masz, to juz nie Tobie raczej oceniac, tylko komus kto Cie zna, ale tez o umiejetnosc jazdy i radzenia sobie w podbramkowych sytuacjach - latwiej jest okielznac moto mniejsze o slabszej mocy niz wiekszego sporta.
Masz jeszcze bandita 600, tez moze byc ok, biorac pod uwage ze troche wazysz.
Masz jeszcze bandita 600, tez moze byc ok, biorac pod uwage ze troche wazysz.
- pietrek7557
- Bywalec
Eh najbardziej zastanawia mnie opinia odnośnie Supermoto. Strasznie mi się podobają te moto. Czy nie bede na nimm glupio wygladać. Np. taki ktm 620/640 w singlu. i jak z jego eksploatacja i czesciami... o to się boje.
A w takim razie z mniejszych pojemności co polecisz?
P.S. To że mówię, że mam łeb na karku nie dlatego, że tylko ja tak uważam. Natrzaskałem masę km samochodem, jako kierowca zawodowo, a wyszaleć się mogę na torze w pracy czym chce, wiec jasno piszę ze nie szukam motoru do zapierdalania, tylko przyjemnej jazdy.
A w takim razie z mniejszych pojemności co polecisz?
P.S. To że mówię, że mam łeb na karku nie dlatego, że tylko ja tak uważam. Natrzaskałem masę km samochodem, jako kierowca zawodowo, a wyszaleć się mogę na torze w pracy czym chce, wiec jasno piszę ze nie szukam motoru do zapierdalania, tylko przyjemnej jazdy.
- Baltosz
- Świeżak
Kolego mogę co nie co opowiedzieć na temat Bandita 600
po raz któryś tam ...
Ogólnie polecam, ja mam 177cm i 75kg wagi a wiek taki jak i ty 21
Co do jego wagi 218kg moto gotowego do startu czyli jest to już kawał żelastwa ale co do jego utrzymania nie będziesz miał z tym żadnego problemu, komfort jazdy.. hmm .. no kawał chłopa z ciebie
na pewno nie będziesz na nim wyglądał jak na psie ale nie wiem co do komfortu jazdy z takim wzrostem na B6 musisz osobiście się przymierzyć.
Za kwotę którą masz do wydania kupisz w zarąbistym stanie nie wymagającej serwisu bandita 600 pierwszej generacji 95-99r, Spalanie na dobrze wyregulowanych gaźnikach to 5.4l do 8l ale te 8 to osiągniesz tylko przy zarąbistym pałowaniu tak więc średnie spalanie to 6.5l czyli jakoś ujdzie
Bandita nie wolno pałować zimnego ! musi się rozgrzać bo to olejak tak z 5 min i jest ok, ogólnie jest to moto bezawaryjne i bardzo tanie w utrzymaniu
części na allegro masz masę za grosze a serwis bandziora to standardowe raz w sezonie (olej,filtry,reg.luzu zaworowego,czyszczenie i synchro gaźników) tak więc nie jest źle 

Ogólnie polecam, ja mam 177cm i 75kg wagi a wiek taki jak i ty 21

Za kwotę którą masz do wydania kupisz w zarąbistym stanie nie wymagającej serwisu bandita 600 pierwszej generacji 95-99r, Spalanie na dobrze wyregulowanych gaźnikach to 5.4l do 8l ale te 8 to osiągniesz tylko przy zarąbistym pałowaniu tak więc średnie spalanie to 6.5l czyli jakoś ujdzie

Bandita nie wolno pałować zimnego ! musi się rozgrzać bo to olejak tak z 5 min i jest ok, ogólnie jest to moto bezawaryjne i bardzo tanie w utrzymaniu

-
SuzukiMaster - Świeżak
A co sie martwisz tym jak bedziesz wygladac. Tobie ma sie podobac, wiekszosc gapiow motocykl miala jedynie w GTA, wiec moga sobie gadac. Jezeli Supermoto Ci sie podobaja, to Ci nie pomoge, bo po prostu sie nie znam na tych motocyklach. Natomiast jesli nie lubisz sportow, mozesz pomyslec o Bandicie wlasnie, bo za wiele sprzetow w tej kasie nie przychodzi mi do glowy.
- pietrek7557
- Bywalec
supermoto są wyżyłowane i raczej dużo miałbyś różnych napraw i wymian eksploatacyjnych. To naprawdę rzecz dla pasjonatów którzy mają duuużo czasu. Latanie tym po mieście raczej nie ma sensu wg mnie. Bandit to dobra propozycja jak myślę
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
a ja ze swojej strony polecam rozejrzeć się za jakimś SM, może suzuki DR350?
na SM jak się wyglebisz to podnosisz maszynę i nic jej nie jest (teoretycznie oczywiście zalezy jaka gleba) a po za tym według mnie SM jest najlepszym czym może być do miasta, zwłaszcza przy stanie naszych dróg.
na SM jak się wyglebisz to podnosisz maszynę i nic jej nie jest (teoretycznie oczywiście zalezy jaka gleba) a po za tym według mnie SM jest najlepszym czym może być do miasta, zwłaszcza przy stanie naszych dróg.
how low can you go? | www.pajacyk.pl
-
k9aro3l - Stały bywalec
-
maciejka69 - Stały bywalec
Ale ja myśle o pojemności ok. 600 i 50km... w singlu? Gdzie tu wyżyłowany motor? Poza tym bandit niebardzo mi pasuje bo do pracy mam 5 km. i tu wlasnie wiedząc już wcześniej ze to olejak, nie zdecydowałbym sie (bo tak poza tym to mi się podoba).
Czemu SM się wiąże z dużą ilością wydatków. Niech ktoś poszerzy, najlepiej z autopsji.
Czemu SM się wiąże z dużą ilością wydatków. Niech ktoś poszerzy, najlepiej z autopsji.
- Baltosz
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Oceny ofert sprzedaży.
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości