Zobacz wÄ…tek - Honda XR 440 Big Bore
NAS Analytics TAG

Honda XR 440 Big Bore

Enduro, Cross
_________

Honda XR 440 Big Bore

Postprzez zohandisco » 10/5/2012, 22:17

Witam. Tak jak w temacie chciałbym się coś więcej dowiedzieć na temat Hondy XR ale chodzi mi tu o pojemność 440. Jak się ma wtedy żywotność silnika jeśli jest góra zamontowana na 440 cm? Bo znalazłem bardzo ciekawą ofertę na allegro proszę tu jest link: http://otomoto.pl/honda-xr-400-M3142109.html . Ma w dodatku zmieniony cały układ wydechowy i większy gażnik 36 mm. Więc sami widzicie cena jest naprawdę niska. Wiem że Honda XR 400 to bardzo dobry sprzet tani w eksplatacji. Ale jeśli jest zwiększona pojemność to jak się to wtedy ma do żywotności silnika ?. I czy efekt jest wtedy dużo odczuwalny ? Nie chodzi mi tu o konie mechaniczne tylko o własne odczucia. Miałem Suzuki dr 350 i po miesiącu już zaczeło mi brakować mocy a w dodatku miałem nie miła przygodę z nią, a to wszystko przez to, że się napaliłem. Więc teraz uważniej i ostrożniej podchodzę do zakupu nowego motoru. Już od kilku miesięcy szukam coś właśnie typu Honda XR 400 a Suzuki DRZ 400 w dobrym stanie i za nieduże pieniądze. Ciekawe jest tylko to, że jakieś trzy tygodnie temu ta honda stała za 8 tyś. potem za 7 tyś następnie za 6,5 a teraz za 6,2. Tak więc bardzo szybko obniża cenę i ciekawi Mnie to czy tylko dlatego, że faktycznie wyjeżdza za granice czy po prostu jest z nią coś nie tak.. jak myślicie? I zauważyłem na zdjęciu, że był wykonany spaw w tym miejscu gdzie jest gwint do bagnetu z korkiem czy się mylę ?. Bardzo proszę o wasze opinie co sądzicie o tym moto? Fajnie byłoby gdyby znalazła się osoba która ma 440 albo jeszcze lepiej która sama sobie zwiększyła pojemność. Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam ;)
zohandisco
Świeżak

Postprzez henio12323 » 11/5/2012, 08:01

raczej takiej osoby nie znajdfziesz :P bo z tego co mi wiadomo nikt na forum nie ma XRki 400 a tym bardziej 440. na pewno ten tuning zwieksza moc - wiec i odczucia ;P moc i moment na pewno jest wiekszy niz fabryka dała. co za tym idzie czesciej sie robi remonty. ale ciezko tak na oko powiedziec co ile. kazdy tuning rządzi sie troche swoimi prawami, trzeba po prostu jeździc i obserwowac co sie dzieje. co do ceny równie dobrze moze byc trup na wykonczeniu stąd cena - bo nikt nie chce kupic. dlatego trzeba jechac z kims kto sie zna i niech przejrzy sprzet i oceni. cena generalnie niezła, DRZ kosztuje minimum 10 tysi zadbana wiec tutaj cenowo wypada lepiej. to ze moze było cos troche spawane bardzo na to nie patrz bo to drobnostka w motocyklu off road ;P gleba + kamien i mozesz mieć rózne rzeczy. no ale wiadomo jak pół silnika spawane czy głowica regenerowana to juz nie za dobrze :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez MJR128 » 11/5/2012, 09:46

Kolega właśnie zmienia na 250 ccm w yzf 250, bo big ma tylko jedną selekcję tłoka.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
MJR128
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez henio12323 » 11/5/2012, 11:10

jeszcze zalezy jakie moto jaki bigbore i jakie firmy produkują tłoczki :d ale racja niektóre maja tylko jedna selekcje, z tym że tą jedną selekcje mozna ywkorzystac kilka razy. np KTM ma tylko 2 selekcje a tłoków mozna zmieniac po 4-5 razy
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez zohandisco » 11/5/2012, 13:05

no dokładnie tak jak mówisz jeśli coś się poddaje tuningowi to trzeba się liczyć , z tym że remonty będą częste. Wszystko ładnie pięknie opisane na aukcji i w jednych rękach przez 5 lat tylko właśnie teraz kwestia tego czy po prostu wyjeżdza, za granicę i stąd taka cena czy najzwyczajniej w świecie za chwilę będzie do remontu. Pisałem do właściciela odnośnie tego przebiegu bo ma NIBY 11 tyś. km jak na 14 lat to bardzo mało i potwierdził, że przebieg jest autentyczny. Ja trochę poczytałem i się dowiedziałem, że te Hondy są w stanie przejechać 25-35 tyś. na jednym tłoku tylko po prostu trzeba dbać o rzeczy eksplatacyjne, ale to normalne. Więc dlaczego wykonał już remont hm..? Nie wiem co robić mam dylemat czy jechać czy nie.. Jeśli już miałbym zamiar to praktycznie na 100 % bym go brał.. Kurde nie ma może tu kogoś kto mieszka blisko i mógłby sprawdzić ten sprzęt? Będę bardzo wdzięczny.. ; ) Na co zwracać szczególną uwagę.. chodzi mi tu tylko i wyłącznie o silnik.. Czy znacie jakieś patenty, aby sprawdzić czy coś mu nie dolega itd. Ps. nie chodzi mi tu, aby nasłuchiwać uchem czy nic nie zgrzyta skrzyni biegów itp. tylko jakiś motyw, aby sprawdzić czy jest w dobrym stanie. : D
zohandisco
Świeżak

Postprzez henio12323 » 11/5/2012, 20:41

kolega tez miał moto w idealnym stanie ale wymienił na bigbora bo mu brakowało mocy ;P pozatym jak w miare nowy cylinder to tym bardziej nie ma sie czym przejmowac. patentów jako tako do sprawdzania nie ma ;P moto jak moto nie ma w nim niezwykłego. sprawdza sie jak kazde inne enduro
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez shadovar » 16/5/2012, 14:56

taki motor za taka cene to po prostu szrot i tyle - nie ma sie co łudzić. przebieg krecony jak to w polsce głowica spawana itd długo by wymieniać. oglądałem takich szrotów sporo lepiej dołożyć i kupić jakiegoś w miare młodego crosa 250 4 suwa
shadovar
Świeżak

Postprzez henio12323 » 16/5/2012, 15:52

haha co ty gadasz ? lepiej ? :P a kogo stac na utrzymanie crossówki w lesie ? pomysl o czym piszesz. rózne są moto ja kupiłem tez w cenie "złomowej" i jakos nie narzekam... moje moto mimo ze było mega tanie w zakupie pracuje jak żyletka.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

henio12323
Moderator

Postprzez barek253 » 16/5/2012, 18:20

napisał że sprzedał....
barek253
Mieszkaniec forum

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości

na górê