Zobacz wątek - Peugeot Vivacity gaśnie po dodaniu gazu
NAS Analytics TAG

Peugeot Vivacity gaśnie po dodaniu gazu

i inne małe pojemności
_________

Peugeot Vivacity gaśnie po dodaniu gazu

Postprzez Arcadius » 9/5/2012, 19:23

Witam. Od niedawna jeżdżę skuterem Peugeot Vivacity i tak się zastanawiam czy to jest normalne, że zanim nim ruszę to musi parę minut pochodzić odpalony bo w przeciwnym wypadku mi gaśnie jak tylko delikatnie dodam gazu?
Arcadius
Świeżak

Postprzez henio12323 » 9/5/2012, 19:39

nie normalne, od razu po odpaleniu ma działac i nie gasnąc, choc co prawda na zimnym silniku na pewno inaczej bedzie sie zachowywał niz na rozgrzanym, trzeba by sprawdzic ssanie czy działa jak nie to trzeba ustawic gaźnik
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez komarcc » 9/5/2012, 22:28

I wymienić świecę przede wszystkim :)
komarcc
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Arcadius » 10/5/2012, 08:03

Jeżeli chodzi o świece to jest nowiutka. Ssanie działa jak należy a gaźnik wyregulowany. Bynajmniej tak mi teściu mówił bo to on jest głównym mechanikiem. Tak samo jak mi powiedział że dwusuwy muszą się najpierw rozgrzać nim się nimi pojedzie :/
Arcadius
Świeżak

Postprzez patrykp4 » 17/5/2012, 16:44

Przy peugeotach vivacity jest to normalne. Silnik jest dwusuwowy więc musi się rozgrzać po odpaleniu. Sam mam vivacity i jest to całkowicie normalne nie ma się czym martwic. ;D
patrykp4
Świeżak

Postprzez TheHawks » 17/5/2012, 16:55

W tym modelu widocznie to normalne. Moj kuzyn ma ten sam skuter i przed jazda jesli nie rozgrzeje to motor albo mu wogole nie wystartuje albo zgasnie przy dodaniu wiec gazu.
TheHawks
Świeżak

Postprzez Arcadius » 6/6/2012, 18:43

Dziękuję za pomoc.
Jeszcze ma taki małe problemy.
Mianowicie: 1 odpalanie. Z kopa odpala za każdym razem a z rozrusznika raz na 100 prób. Co może być przyczyną tego?
2 licznik. Podświetlenie działa jak włączam kierunkowskazy też mruga i jak długie to też pokazuje ale za nic nie pokazuje prędkości i stanu paliwa itd.
Może jest licznik uszkodzony więc może ktoś zna jakąś stronkę na której można zakupić nie za drogo części zamienne do niego.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Arcadius
Świeżak

Postprzez eloelolol123 » 6/6/2012, 20:11

Wytarta zębatka rozrusznika nie zaczepia za bendix- miałem to samo albo może akumulator padnięty. Jak wciskasz przycisk tam gdzie się odpala to rozrusznik kręci "równo" tzn. nie tak jakby zacina się? Jak przycina, "muli" to spróbuj podładować akumulator i jak nic nie da to niestety trzeba nowy. A jeżeli rozrusznik kręci "równo" tylko nie odpala to tak jak pisałem na początku i trzeba cały rozrusznik nowy kupić. Może też być wytarta zębatka na bendixie i wtedy nowy bendix.
Co do drugiego pytania- jaki masz w tym skuterze licznik? Elektroniczny w całości czy prędkościomierz i wskaźnik paliwa na " wskazówkę"? Jeżeli 2 opcja to sprawdź linkę od prędkościomierza-taka gruba idzie z przodu koło koła i tak jakvy "wchodzi do felgi" i pod plastikiem tam gdzie masz cały licznik też jest ona przykręcona do licznika :) Mogła się po prostu odkręcić. Jeśli z obu stron jest dokręcona to mógł pójść ślimak prędkościomierza- jest tam gdzie właśnie wchodzi ta linka "niby do felgi". Poziomu paliwa może nie pokazywać, bo mógł odłączyć się kabelek- jest on gdzieś koło baku ,taki spinany wtyczką, ale nie wiem dokładnie gdzie u Ciebie będzie. Może być tez zepsuty pływak w baku i dlatego nie pokazuje, ale to raczej wtedy wskazówka poziomu paliwa się troszkę "podnosi", a nie w ogóle nie działa.
Jeżeli licznik w całości elektroniczny to musisz sprawdzić wszystkie kabelki po kolei co nie jest takie łatwe, najlepiej mieć miernik- taki którym bada się opór, napięcie itd. wtedy można najszybciej dojść gdzie jest coś nie tak jak trzeba.
eloelolol123
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości

na górê