Zobacz wątek - Yamaha Drag Star 650 - dobry wybór dla kobiety?
NAS Analytics TAG

Yamaha Drag Star 650 - dobry wybór dla kobiety?

Tutaj tylko zadajemy pytania o ocenę oferty motocykla, którą sobie upatrzyłeś. Dotyczy motocykli o pojemności większej niż 125 ccm.
_________

Yamaha Drag Star 650 - dobry wybór dla kobiety?

Postprzez WAleksandra » 8/5/2012, 18:51

Witam,zamierzam kupić motocykl. Czy jest to dobry wybór dla początkującej motocyklistki?
WAleksandra
Świeżak

Postprzez motoluka » 8/5/2012, 18:56

Wypełnij ankietę z podwieszonych, ciężko powiedzieć czy dobry bo nie wiemy do czego :-)
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez WAleksandra » 8/5/2012, 19:07

Ok, nie wiem gdzie mam tę ankietę wypełnić... Chyba tutaj :)

Jakie masz doświadczenie (ile km na jakim sprzęcie), - No doświadczenie mam nadzieję zdobędę. Kurs zrobiony 10 lat temu. Egzamin zamierzam zdać dopiero teraz :).
- Wiek:31, waga: za duża (nie pyta się kobiet o takie rzeczy), wzrost: 167cm.
- Do jakich celów chcesz używać motocykla: ogólnie, żeby sobie pojeździć. Może weekendowo ze znajomymi, może jeżeli będę się na tyle swobodnie czuć to w sezonie będę śmigać ile się da... Ciężko stwierdzić.
- Ile kilometrów chcesz przelatać w sezonie? Nie wiem.
- Ile gotówki masz na sam motocykl i czy pomyślałeś o ciuchach? Yyyy... no myślę, że więcej niż 15 tys. nie wydam.
- Jaki budżet możesz przeznaczyć na jego utrzymanie w sezonie? Tyle ile trzeba.
- Jakie motocykle Ci siÄ™ podobajÄ… - sportowe, nakedy, turystyki, enduro itp.
Chopper /Cruiser tylko i wyłącznie.
- Które modele na tą chwilę przyciągnęły Twoją uwagę? Yamaha Drag Star.
Ostatnio edytowano 16/5/2012, 00:24 przez WAleksandra, łącznie edytowano 1 raz
WAleksandra
Świeżak

Postprzez motoluka » 8/5/2012, 19:15

Bardzo niepokojąco brzmi kurs zrobiony 10 lat temu a egzamin dopiero teraz. Będziesz kupowała jakieś dodatkowe godziny? Przepisy się zmieniają, trasy egzaminacyjne i oznakowanie także. Wiesz oczywiście, że trasa egzaminacyjna na kategorię A jest z góry wyznaczona? Kiedy zamierzasz zrobić egzamin, czy masz już ustalony termin? Pamiętaj, że 19 stycznia 2013 roku wchodzą nowe przepisy dotyczące kategorii prawa jazdy na motocykle. Przechodząc do sedna sprawy Yamaha Drag Star 650 na pewno nie zaskoczy Cię mocą, ale mimo wszystko podchodź do każdego sprzętu z respektem. Jest ciężka, ale ma nisko środek ciężkości i powinna być łatwa do utrzymania, zawsze możesz założyć gmole. Za 15 000PLN spokojnie kupisz bardzo świeży i zadbany model. Piszesz, że tylko i wyłącznie podobają Ci się choppery, no to skoro tak to nie masz innego wyjścia i musisz kupić choppera. Wiedz jednak, że nie są to najlepsze motocykle do początku przygody z jednośladami. Są ciężkie, mają nieneutralną pozycję oraz prowadzenie mają także słabe hamulce, potem może Cię sponiewierać niejedna niekoniecznie sportowa 600-tka po ewentualnej przesiadce.
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez suchy558 » 8/5/2012, 19:22

http://cycle-ergo.com/ tutaj możesz mniej więcej przymierzyć się do motocykla, postawic stopy na ziemi etc.
suchy558
Bywalec

Postprzez motoluka » 8/5/2012, 19:24

No tak dokładnie, no ale przy 167cm nie będziesz miała problemów w tej klasie motocykli. Jedną z cech charakterystycznych chopperów jest nie wysoko ulokowane siedzenie.
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez WAleksandra » 8/5/2012, 19:24

Oj tam, przepisami nie ma co się denerwować - wszystko pod kontrolą.
Kurs tyle lat temu zrobiony, ale już zapisałam się, by trochę pojeździć. Na egzamin zapiszę się na dniach więc pewnie trochę minie jak na niego pójdę.
Słabe hamulce? :) Ja zamierzam pyrkać sobie spokojnie, bez szaleństw. Marzenia są po to, by je spełniać... Z koni i samochodów przesiądę się czasem ma motocykl... Martwi mnie jednak stwierdzenie, że są ciężkie... Za ciężkie dla kobiety?
WAleksandra
Świeżak

Postprzez WAleksandra » 8/5/2012, 19:28

suchy558 - Dzięki, popatrzę.
WAleksandra
Świeżak

Postprzez motoluka » 8/5/2012, 19:29

Mamy równouprawnienie, wersja custom waży 227kg natomiast classic 249kg czy to dużo dla kobiety? Owszem sporo, ale dla mnie to też nie mało jeśli by upadło. Nie mniej jednak uważam, że najważniejsza jest technika. Prędzej poradzi sobie z tym kobieta z dobrą techniką niż 100kg facet bez mózgu. Zachęcam Cię jednak do inwestycji w gmole, nawet najlepszym zdarza się położyć motocykl a szkoda byłoby go podrapać. Waga odgrywa rolę przede wszystkim przy manewrowaniu, po ruszeniu z miejsca waga znika i liczy się technika. Co do hamulców to wierz mi zawsze lepiej mięć jak najmocniejsze i możliwość zatrzymania się w przysłowiowym miejscu ;-)
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez WAleksandra » 8/5/2012, 19:37

Ok, dobrze to wszystko wiedzieć. Z tego co zauważyłam na różnych stronkach gdzie można kupić motocykl to akurat wiele z nich ma te całe gmole już zamontowane- jeju, co za nazwa :) To właśnie są dla mnie motocyklowe nowinki... Zanim cokolwiek kupię powinnam sobie jakiś Poradnik w pigułce poczytać :)
WAleksandra
Świeżak

Postprzez pietrek7557 » 8/5/2012, 20:09

Male sprostowanie motoluka - kiedy zdawalem na A1 a bylo to jakies 3 -4 lata temu owszem byly z gory wyznaczone 4 trasy (dwie z nich byly niemal identyczne do siebie i tak samo kolejne dwie byly niemalze takie same, czyli tak jakby 2 trasy). Natomiast kiedy zdawalem na A niecaly rok temu, wowczas egzaminator mogl mnie wyciagnac gdzie mial ochote. I faktycznie, zarowno na kursie jak i egzaminie, wjezdzalem w dziwne uliczki, o ktorych nie bylo mowy jeszcze 2 lata wczesniej.
pietrek7557
Bywalec

Postprzez motoluka » 8/5/2012, 20:12

pietrek7557, co to za WORD był? Jesteś pewny, że zrobił to zgodnie z regulaminem? Ja nigdy nie spotkałem się z WORD-em w którym nie wisiała ogólnodostępna trasa.
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez maciejka69 » 8/5/2012, 20:35

oj tam motoluka nie bądź taki drobiazgowy ;) Dragstar się nada na pierwszy, choć biorąc pod uwagę słabe hamulce i kiepski skręt, wystąpić mogą przewrotki wynikające z nieutrzymania sprzęta. Brać lekcje, robić egzamin, a potem ćwiczyć, ćwiczyć i bawić się :)
GSX1400
maciejka69
Stały bywalec

Postprzez WAleksandra » 8/5/2012, 20:39

No i jakiÅ› optymistyczny akcent :)
WAleksandra
Świeżak

Postprzez pietrek7557 » 8/5/2012, 20:39

Prosze bardzo - WORD Opole. Budynek maja nowy, ale komuna gleboka dalej tam tkwi zakorzeniona w pracownikach...

Czy zrobili to zgodnie z regulaminem? Nie wiem. Ale nie takich rzeczy juz doswiadczylem. Raz oblal mnie na egzaminie syn egzaminatora bo... egzaminator siedzial w hangarze i mial wyje**** na mnie. Innym razem koles pozwolil mi robic trzy razy osemke (mialem problemy, bo mialem 3 tygodnie przerwy z moto), kumplowi tez zaliczyl, choc czepial sie ze zrobil 6 osemek, choc ja naliczylem 5... (tak, tak, z racji ze jako jedynie zdawalismy kat A1 tego dnia, wywolali nas dwoch na raz i wszystko widzialem.) Na miescie stracilem lacznosc w kasku i jeszcze zostalem zbluzgany od klamcow i debili za to ze sie zatrzymalem poza trasa. A mialem do przejechania 1 zakret do WORDu ale nie chcialem ryzykowac. W nagrode wzial mnie na kolejne 20 minut jazdy po miescie, lacznie 45 minut... Ostatecznie zdalem. Okazalo sie ze byl to szef jakiegos waznego opolskiego zwiazku drogowego/komunikacyjnego, nie pamietam nazwy i dodatkowo mial uprawnienia egzaminatora... Potem popytalem na miescie co to za gosc i dowiedzialem sie to co wlasnie napisalem, a instruktorzy stwierdzili ze gosc egzaminuje wybitnie rzadko i raczej "dla rozrywki" niz dla realnej kasy.
Ostatnio edytowano 8/5/2012, 20:47 przez pietrek7557, łącznie edytowano 2 razy
pietrek7557
Bywalec

Postprzez motoluka » 8/5/2012, 20:41

Nie no ja też jestem optymistą, tylko musisz być świadoma, że to nie jest do końca takie chop siup jak do samochodu, wsiadasz i jedziesz :-)
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez WAleksandra » 8/5/2012, 21:15

Eeee...no trochę wiary Panowie :) Damy rade! :) Wiadomo, że nie będę Mistrzem Świata, ale tragedii chyba nie będzie... Szukam więc z jeszcze większym zaangażowaniem tego swojego pierwszego...
WAleksandra
Świeżak

Postprzez WAleksandra » 13/5/2012, 21:25

Gdyby ktoś tu przez przypadek spojrzał może mógłby doradzić jaki inny motocykl podobny jest do Yamaha Drag Star. Niestety nie mogę znaleźć owej Yamahy takiej jakbym chciała... Zawsze coś jest nie tak. Proszę o jakieś sugestie.
WAleksandra
Świeżak

Postprzez Kaai » 13/5/2012, 21:29

jaka wyznaczona trasa?:o
może u was, WORD Opole ma swoje prawa. tam jeżdżą z Tobą gdzie chcą. jak jeździłem na kursie jeszcze, to mijałem egzamin, który jeździł sobie po obwodnicy ;]
ja w godzinach szczytu zaliczałem 3x zatoczkę, parkowanie tyłek chyba z 5x, wielkie rondo 2x, chociaż na kursie mówili mi, że tam nigdy nie biorą, bo korek jest, i się za długo czeka.
no ale, Opole ;]
white/blue zipp pro 50
Bo Zabija Nas To Co Kochamy Najbardziej ;(
Kaai
Mieszkaniec forum

Postprzez madcap » 13/5/2012, 22:05

1. nie pisz posta bezpośrednio pod swoim postem - w takim przypadku korzystaj z funkcji edycji (3 przycisk w górnym prawym rogu nad postem)

2. to o co pytasz, to nie czopek tylko kruzer

3. z racji nisko umieszczonego środka ciężkości nie powinnaś mieć problemów z manewrami, ponadto można doposażyć się w niższą akcesoryjną kanapę

4. nie doprecyzowałaś czy te 15k będzie na samo wozidło czy wozidło i odzież ;) - w takim przypadku odlicz 2-3k na odzież

5. z racji wagi bydlęcia im szybciej trafisz na siłownię tym lepiej - mam na myśli szeroko pojęte zachowania na parkingu

a poza tym powodzenia i ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć ;)
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Następna strona

Powrót do Oceny ofert sprzedaży.

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê