Zobacz wątek - cbr 125 gaśnie podczas jazdy i nie tylko

cbr 125 gaśnie podczas jazdy i nie tylko

i inne małe pojemności
_________

Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, Lovtza, Terror, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, Bostorn, Miczab, Boshi, rosa, MarSen

cbr 125 gaśnie podczas jazdy i nie tylko

Postprzez diksus94 » 21/4/2012, 08:11

witam. mam honde cbr 125 z 2006r na gazniku. od czasu wizyty u mechanika dzieją się z cebrą dziwne rzeczy. W silniku bądź obok, coś zaczęło przystukiwac oraz nie chciała zapalac na zimnym powietrzu i wilgoci. Świeca okazała się nadpalona, lecz nie to jest przyczyną usterki cebry. Teraz w trakcie jazdy nawet zaczyna gasnac. Wygląda to w ten sposób, że w pewnym momencie przy dodawaniu gazu zapowietrza się lub coś, i spada z obrotów aż w konsekwencji gaśnie. Wymieniane były oleje, oczyszczony filtr powietrza. Nie mam pojęcia co boli ceberke, może ktoś byłby w stanie mi pomoc?

ps. przed wizyta u mechanika nic nie stukalo, również nie gasl, lecz stał na mrozie dwa dni, przy -1,-3.
diksus94
Świeżak
 
Posty: 54
Dołączył(a): 31/8/2011, 09:52


Postprzez henio12323 » 21/4/2012, 08:26

skoro dzieje sie tak po wizycie u mechanika, jedź na reklamacje
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Avatar użytkownika
henio12323
Moderator
 
Posty: 25995
Dołączył(a): 30/12/2008, 20:49
Lokalizacja: Włodawa / LBN

Postprzez kowal_71 » 21/4/2012, 10:39

Co było robione u mechanika?
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec
 
Posty: 885
Dołączył(a): 12/4/2010, 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez diksus94 » 21/4/2012, 11:37

Mechanik twierdzi, ze wszystko w porządku zostało zrobione. wymiana olei, czyszczenie filtru powietrza i wymiana napędu. Motocykl u niego odpalal więc nie mógł zobaczyć że jest rzeczywiście zepsuty. Jego zdaniem wszystko gra i chula, a on wszystko zamontowal i wymienił jak należy.
diksus94
Świeżak
 
Posty: 54
Dołączył(a): 31/8/2011, 09:52

Postprzez kowal_71 » 21/4/2012, 12:18

Hehe, tak to zwykle jest, że u mechanika jest wszystko okej :P może coś z tym filtrem powietrza jest nie tak. Bo olej i napęd raczej wpływu nie mają większego na to co opisujesz.
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec
 
Posty: 885
Dołączył(a): 12/4/2010, 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez diksus94 » 21/4/2012, 13:38

filtr powietrza też ok, sprawdzał wszystko co zamontowal... ale to czemu inny dźwięk jest... może czego nie dokrecil, albo zbieg okoliczności że coś się zjebało... możliwe że duszę się zapchaly??
diksus94
Świeżak
 
Posty: 54
Dołączył(a): 31/8/2011, 09:52

Postprzez KAPELA911 » 21/4/2012, 17:19

jedx do niego i powiedz ze ma to zrobić, skoro oddałeś było ok odbierasz coś się wali to niech to zrobi..
Avatar użytkownika
KAPELA911
Bywalec
 
Posty: 868
Dołączył(a): 18/7/2008, 13:47
Lokalizacja: Z rajskiej benzyniarni

Postprzez diksus94 » 21/4/2012, 19:20

Tak... to bede tam kolo niego jezdzic az zgasnie... Tylko lipa jak wtedy nie bedzie mial zamiaru zgasnac :D
Ale tez napisalem tutaj temat, aby dowiedziec sie, czego to moze byc wina, czy moze to byc wina gaznika...


aha, zapomniałem dodać, że sprzeglo było regulowane, być może to jest tego wina?
diksus94
Świeżak
 
Posty: 54
Dołączył(a): 31/8/2011, 09:52

Postprzez pietrek7557 » 21/4/2012, 20:41

Jako ze mam model z 2005 roku, tez zdarzalo sie ze mi gasla, szczegolnie gdy nie byla dobrze rozgrzana co zajmowalo nieraz kilka minut przy niskich temperaturach, Problemem byly - zle wyregulowane obroty, musialem je nieco podkrecic + regulacja gaznikow i zaworow i teraz jest ok. Nie wiem czy to ma z tym zwiazek ale mowie jak u mnie bylo. No i jak motor stal na mrozie (a nie powinien) to moze cos z akumulatorem?
pietrek7557
Bywalec
 
Posty: 514
Dołączył(a): 21/5/2009, 10:57
Lokalizacja: Opole

Postprzez diksus94 » 21/4/2012, 22:47

Hmmm... Z akumulatorem to wątpie, bo przecież w ogóle by nie odpalał. A gaźnik obadam z kumplem :) Jeśłi nie poskutkuje to będę jeździć obok mechanika, aż zgaśnie :D
diksus94
Świeżak
 
Posty: 54
Dołączył(a): 31/8/2011, 09:52

Postprzez matise07 » 22/4/2012, 14:17

A zaworow nie slychac ?? a jesli mowisz po wymianie oleju moze wlal inny olej dlatego cos slychac w silniku albo za zadki ?? ewentualnie kable wysokiego napiecia nadruszal w trakcie wymiany niektorzy tak maja nie uwaznie. Albo zmienil filtr nie czyszczac gaznika ??
matise07
Świeżak
 
Posty: 50
Dołączył(a): 26/8/2008, 21:45

Postprzez diksus94 » 22/4/2012, 19:01

Powiem tak. Teraz już nigdzie nie pojadę, bo już w ogóle nie chce zapalić. Nie wiem teraz kompletnie co robić. Kręci rozrusznik, ale nie wchodzi na obroty...
diksus94
Świeżak
 
Posty: 54
Dołączył(a): 31/8/2011, 09:52

Postprzez kowal_71 » 26/4/2012, 21:47

Zalane świece?
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec
 
Posty: 885
Dołączył(a): 12/4/2010, 13:46
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez diksus94 » 29/4/2012, 10:31

Nie ma takiej możliwości, sprawdzane już to było.
Filmik obrazujący co się dzieje.
http://www.youtube.com/watch?v=A3PbVrMtnQw
diksus94
Świeżak
 
Posty: 54
Dołączył(a): 31/8/2011, 09:52

Postprzez KAPELA911 » 29/4/2012, 10:42

Myśłe że msuisz lecieć po koleji cały układ paliwowy, świeca, kabel eliminować usterki bo ciężko zgadnąć.
Avatar użytkownika
KAPELA911
Bywalec
 
Posty: 868
Dołączył(a): 18/7/2008, 13:47
Lokalizacja: Z rajskiej benzyniarni

Postprzez pietrek7557 » 29/4/2012, 18:04

A moze jest to wina zlego paliwa, ktore potrafi zrobic psikusa niejednemu motocyklowi. Sprobuj wlac tam paliwo dobrej jakosci np z Shella, a stare wypompowac (wiem, latwiej powiedziec trudniej zrobic)
pietrek7557
Bywalec
 
Posty: 514
Dołączył(a): 21/5/2009, 10:57
Lokalizacja: Opole

Postprzez diksus94 » 29/4/2012, 20:45

Pozbycie się starego paliwa to nie problem, bo motocykl nie ma problemów w dzień z chodzeniem. Tzn. ma, ale rzadko.
Natomiast zawsze tankowałem i tankuję 95 na BP... Także nie wiem czy to może być tego wina... Zobaczymy, zatankuję 98 na Shellu, aczkolwiek wątpię.
diksus94
Świeżak
 
Posty: 54
Dołączył(a): 31/8/2011, 09:52

Postprzez motocyklista188 » 29/4/2012, 21:39

a moze dostaje lewe powietrze?? tylko teraz dojsc gdzie?

zawory moze sie rozregulowaly?

kumpel mial podobny problem ale z troche innym moto wyregulowal zawory wyczyscil gaznik filtr spuscil troche oleju bo mechanik zalal za duzo nalal swiezego paliwa i do teraz w sumie takich powazniejszych problemow nie ma
Aprilia Rs/Gs
Avatar użytkownika
motocyklista188
Bywalec
 
Posty: 656
Dołączył(a): 10/6/2010, 11:07
Lokalizacja: Poznan

Postprzez diksus94 » 17/5/2012, 22:46

Dalej nie wiem czego to wina, natomiast jest progres. U mechanika zapalał 3 dni z rzędu, a dzisiaj jak przyjechałem go odebrać - nie chciał odpalić. Odezwę się co było przyczyną tak dziwnych zbiegów.
diksus94
Świeżak
 
Posty: 54
Dołączył(a): 31/8/2011, 09:52

Postprzez filipLWG » 18/5/2012, 06:37

By może są to zawory bo to chyba 4t tak??
sprzedaż częsci do skuterów china 4t oraz 2 t ;)
Avatar użytkownika
filipLWG
Świeżak
 
Posty: 85
Dołączył(a): 18/4/2012, 17:09
Lokalizacja: Gdańsk

Następna strona


Powrót do Motorowery do 50 ccm



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości




na gr