Chce przenieść OC co robić ?
• Strona 1 z 1
Chce przenieść OC co robić ?
Witam. Mam takie małe pytanko a mianowicie,
zakupiłem od kolegi skuterka zipp Otis 4t, i on miał ubezpieczone w HDI (281zł),
wychodzą w nim za kilka dni opłaty, a ja chce ubezpieczyć go w PZU.
A więc moje pytania są takie,
-czy tak w ogóle można?
-czy to się opłaca?
-czy wyjdzie mi taniej?
-co potrzebujÄ™ do ubezpieczenia?
i czy muszę ubezpieczyć na Niego czy mogę na siebie?
zakupiłem od kolegi skuterka zipp Otis 4t, i on miał ubezpieczone w HDI (281zł),
wychodzą w nim za kilka dni opłaty, a ja chce ubezpieczyć go w PZU.
A więc moje pytania są takie,
-czy tak w ogóle można?
-czy to się opłaca?
-czy wyjdzie mi taniej?
-co potrzebujÄ™ do ubezpieczenia?
i czy muszę ubezpieczyć na Niego czy mogę na siebie?
pakier100
-
pakier100 - Świeżak
Musisz wypowiedzieć im umowę na piśmie, tylko przed czasem kiedy umowa wygasa, bo wtedy będzie musztarda po obiedzie. Po zakupie pojazdu masz 30 dni na wypowiedzenie umowy. Wybierz się najlepiej do HDI i dowiedz na miejscu czego potrzebujesz, żeby wypowiedzieć umowę, z doświadczenia wiem, że lepiej wszystko załatwić na miejscu, osobiście, aniżeli wysyłać im pocztą.
To czy czy warto i czy się opłaca zależy od stawek w poszczególnych TU. Zależy też od zniżek i zwyżek jakie masz. Co do dokumentów, to ja przy rejestracji udałem się z umową kupna sprzedaży, dokumentacją pojazdu, dowodem rejestracyjnym, osobistym i prawem jazdy. Troszkę drogie do OC, ja w HDI mam 544 na samochód i wydaje mi się, że 281zł jak za skuter to troszkę przydużo.
To czy czy warto i czy się opłaca zależy od stawek w poszczególnych TU. Zależy też od zniżek i zwyżek jakie masz. Co do dokumentów, to ja przy rejestracji udałem się z umową kupna sprzedaży, dokumentacją pojazdu, dowodem rejestracyjnym, osobistym i prawem jazdy. Troszkę drogie do OC, ja w HDI mam 544 na samochód i wydaje mi się, że 281zł jak za skuter to troszkę przydużo.
-
Hyde - Bywalec
przy tych stawkach rejestracja na rodziców jest bez sensu - ty oszczędzasz max 200 zł rocznie, ale jeśli w kogoś przywalisz to osoba która jest właścicielem/współwłaścicielem straci część zniżek, co w przypadku ubezpieczenia samochodu może się równać ze zwiększeniem składki o jakieś 500 - 600 zł.... Całkowicie się to nie kalkuluje.
- Trax
- Świeżak
Trax w przypadku moich rodziców to 500- 700 zł to oni płacą więc na pewno się składki o tyle nie zwiększą. Po 2 to nie jeżdżę piździkiem żeby się rozbijać, a po trzecie to rodzice nie stracą całej zniżki tylko ok. 10%.
- Kamil;)
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości