Olej do dwusuwa
• Strona 1 z 1
Olej do dwusuwa
Witam. Jako ze nadszedl nowy sezon wypadaloby wymienic olej w silniku. "Motocykl" to yamaha TDR 125. Mam problem z tym jaki olej wlac. Z zapiskow ktore dostalem przy kupnie motoru wynik ze poprzedni wlasciciel zmienial olej na castrol power 1 GPS 4T. Nie jestem specjalnie zachwycony tym ze byl tam lany olej do 4t. Czy moge na spokojnie wlac Motula Transoil Expert 10w40 2T ? Nie bedzie zadnych wyciekow i innych cholerstw ? Pozdrawiam 

- Dreadziarz
- Świeżak
Jeśli mowa o oleju do skrzyni to ten motul jest bardzo dobrym wyborem i możesz go śmiało lać, ma te same parametry co castrol, wiec jeśli nic nie ciekło to cieknąć nie będzie. Olej ten jest odpowiedzialny za smarowanie skrzyni i ewentualnie sprzęgła, więc castrol mu nie zaszkodził.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
to nie zabytkowy 4T żeby sie mogło cokolwiek rozszczelnić. tam mozesz nalać kazdy olej do 4T jak i dedykowany do skrzyni 2T ( jak własnie motul ) jednak rózne oleje mogą delikatnie inaczej działac na sprzegło. choc to nie wyczynówka, wiec róznice moga byc nie zauwazalne. ja zawsze lałem transoila i było ok! 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
tomera napisał(a):a ja mam zalanego do smx 50 samochodowego mobila1 10w40 i nie nazekam, skrzynka byla w ta zime przepatrzona bo wymienialem uszczelniacze na wale i nie bylo opiłków ani sladow zurzycia
Tera jest dobrze wszystko ok skrzynia chodzi sprzęgło się nie ślizga.
a za sezon czy dwa jak dalej będziesz lał ten olej to wszystko będzie się sypać
sprzęgło będzie ciągnąć i niewysprzęglać.
Lej motula
- TryMee
- Świeżak
oleje samochodowe nie są najlepsze, oczywiscie zapewniają podstawowe funkcje jak smarowanie, zapobieganie przed korozją itp itd. ale oleje samochodowe nie maja zadnych dodatków do sprzegła. bo w aucie nie ma sprzegła tego typu w silniku. wiec bez sensu lać mobil1 skoro za tą cene mozesz miec pdoobnej klasy olej stworzony do motocykli. tu smiało mozna lać do silnika 2T olej do 4T.
2 sprawa jest taka że smx i inne motorowerki nie są wyzyłowane, a sprzegła nie są narazone na takie warunki jak warunki np w crossówkach czy innych wyzyłowanych silnikach z sprzęgłem ciernym w kąpieli olejowej. wiec takie sprzęgiełka włąsciwie bez oleju cięzko jest zatrzec
2 sprawa jest taka że smx i inne motorowerki nie są wyzyłowane, a sprzegła nie są narazone na takie warunki jak warunki np w crossówkach czy innych wyzyłowanych silnikach z sprzęgłem ciernym w kąpieli olejowej. wiec takie sprzęgiełka włąsciwie bez oleju cięzko jest zatrzec

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
TryMee napisał(a):tomera napisał(a):a ja mam zalanego do smx 50 samochodowego mobila1 10w40 i nie nazekam, skrzynka byla w ta zime przepatrzona bo wymienialem uszczelniacze na wale i nie bylo opiłków ani sladow zurzycia
Tera jest dobrze wszystko ok skrzynia chodzi sprzęgło się nie ślizga.
a za sezon czy dwa jak dalej będziesz lał ten olej to wszystko będzie się sypać
sprzęgło będzie ciągnąć i niewysprzęglać.
Lej motula
nie zgadzam sie z tobą, do mtx'a 125 też leje olej samochodowy bo zawsze mi zostaje z któregoś auta około litra oleju wiec wymieniam,
w mtxie w ta zime musialem wymienic uszczelniacz na wale od strony magneta, a wiec rozpołowiłem skrzynke, i skrzynka jak i tarcze wygladały dobrze...
do sportów czy wyzyłowanych crossów/sm'ek czy sporów mozna lac oleje za nie wiadomo ile, ale do normalnego 2t gdzie smarowane jest tylko sprzeglo i skrzynka nie ma potrzeby lac jakiegos super oleju, taki spokojnie wystarcza
- tomera
- Stały bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości