Zobacz wątek - Aprilia SR 50 LC 97r. nie odpala silnik nie pracuje

Aprilia SR 50 LC 97r. nie odpala silnik nie pracuje

i inne małe pojemności
_________

Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, Lovtza, Terror, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, Bostorn, Miczab, Boshi, rosa, MarSen

Aprilia SR 50 LC 97r. nie odpala silnik nie pracuje

Postprzez Apriliasr97r » 31/3/2012, 08:19

Od razu oznajmię, że jest to mój pierwszy temat zakładany na forum. A więc proszę o wyrozumiałość.

Tak jak ww. moja Apka nie odpala tzn. Gdy dojeżdżałem wczoraj do skrzyżowania skuter zgasł. Było to gdzieś około po ujechaniu 2km od domu. Chcąc go odpalić musiałem włączyć ssanie. Włączyłem ssanie, kopnąłem kopką, zapalił, pochodził ok.20s i wyłączyłem ssanie-zgasła. Później zapaliłem na ssaniu, bo inaczej się nie dało, zapaliła, wyłączyłem ssanie, dodałem gazu, chwilę pochodziła i klapa. Wchodzi na duże obroty na ssaniu, potem zmniejsza, ja dodawałem gazu, chwilę pochodziła i klapa. Dosłownie 4s na gazie chodziła. A, jeszcze jedno wcześniej gdzieś miesiąc temu pojawił się problem z gazem-manetką-linką. Musiałem dodawać lekko gazu jak stała w miejscu(jakbym nie dał to by zgasła), bo Panowie fachowcy z pobliskiego warsztatu powiedzieli że jest coś tam zepsute. No i tak jeździłem przez ten miesiąc. No i wczoraj...

Proszę o waszą pomoc. Pozdrawiam

P.S. Na rozrusznik nie odpalę, bo... No właśnie dużo rzeczy: coś tam z elektryką jest, ale to w niczym nie stanowi problemu. Moto chodził bez rozrusznika przez 3 lata. Dodam też temat na temat rozrusznika, ale myślę że trzeba wymienić bendixa.


zly dzial, przenosze
rosa
Avatar użytkownika
Apriliasr97r
Świeżak
 
Posty: 26
Dołączył(a): 8/7/2011, 08:54
Lokalizacja: Oświęcim


Postprzez warzywek1 » 31/3/2012, 08:39

przeczysc gaznik i sprawdz szczelnosc na calym dolocie
warzywek1
Świeżak
 
Posty: 42
Dołączył(a): 30/3/2012, 15:21
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Apriliasr97r » 31/3/2012, 12:22

Właśnie tak robię, dzięki za pomoc. Jak odczepiłem wężyki od pompki paliwa, to paliwo nie chciało lecieć. To mogło być przyczyną. A w tym bączku(pompcę) co wychodzi ze zbiornika-to się chyba zapchało dmuchałem i nic. Jest tam coś w środku(bączka)membrana? Pozdrawiam

Pompka paliwa taka jak tu http://allegro.pl/pompka-paliwa-aprilia ... 50951.html
Ostatnio edytowano 31/3/2012, 18:41 przez Apriliasr97r, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam-firefighter Tomasz R.
Avatar użytkownika
Apriliasr97r
Świeżak
 
Posty: 26
Dołączył(a): 8/7/2011, 08:54
Lokalizacja: Oświęcim

Postprzez komarcc » 31/3/2012, 13:10

Nie pompka tylko kranik podciśnieniowy :x nie próbuj tego czyścić, bo uszkodzisz. Wkręcony masz w zbiornik i masz paliwo w baku? To ściągnij wężyk z gaźnika, a w tym drugim wężyku musisz zassać powietrze, wtedy membrana się otworzy i poleci paliwo, jak przestaniesz zasysać to paliwo powinno przestać lecieć.
Avatar użytkownika
komarcc
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2335
Dołączył(a): 14/5/2010, 20:11
Lokalizacja: Wieluń

Postprzez tomera » 31/3/2012, 14:39

masz zapaprany gazior i dla tego masz problem z paleniem i obrotami, a kranik itd masz dobry bo na ssaniu normalnie odpalil cyli paliwo do gaziora dochodzi :)
tomera
Stały bywalec
 
Posty: 1053
Dołączył(a): 23/9/2008, 15:13

Pompka

Postprzez Apriliasr97r » 31/3/2012, 18:38

Pompkę sprawdzałem, zasysałem i membrana się ruszała, paliwo tryskało. Czyli jest ok? W poniedziałek odkręcę gaźnik i wyczyszczę. A powiedzcie mi, jak wcześniej silnik nie chciał pracować sam, musiałem mu dawać trochę gazu. To coś jest nie tak z linką, czy źle wyregulowane? Z góry dzięki za pomoc wszystkim.
Pozdrawiam-firefighter Tomasz R.
Avatar użytkownika
Apriliasr97r
Świeżak
 
Posty: 26
Dołączył(a): 8/7/2011, 08:54
Lokalizacja: Oświęcim

Postprzez komarcc » 31/3/2012, 19:32

Wrr.. kranik nie pompkę, ale skoro wyczułeś, że membrana pracuje i kranik przepuścił paliwo to znaczy, że jest ok. Przy gaźniku, blisko linki, będziesz miał śrubkę regulacji wolnych obrotów, wystarczy ją trochę wkręcić np. 0,5obr. i silnik powinien pracować bez trzymania manetki.
Avatar użytkownika
komarcc
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2335
Dołączył(a): 14/5/2010, 20:11
Lokalizacja: Wieluń

Aprilia SR 50 LC 97r. nie odpala silnik nie pracuje-gaźnik

Postprzez Apriliasr97r » 11/4/2012, 16:34

Witam po Świętach, wyciągłem gaźnik i załączam zdjęcia jego. Jest on oryginalny z 1997r. ;) I tu moje pytanie, na której śrubie go wyregulować-chodzi mi o obroty. Na pierwszym zdjęciu i drugim jest pusty otwór, jak wyciągałem gaźnik to żadnej śruby tam nie było. Ma tam być jakaś śruba? Kolega komarcc już wcześniej napisał że na śrubce obok linek. I tu moje pytanie, która to śrubka? Czy na lince też coś się reguluję? Pozdrawiam i wszystkim dziękuję za pomoc... Myślę że nim wyjadę w weekend ;)

Jak link nie działa to piszcie...

LINK DO ZDJĘĆ: http://tablica.pl/oferta/gaznik-aprilia ... DYmid.html
Pozdrawiam-firefighter Tomasz R.
Avatar użytkownika
Apriliasr97r
Świeżak
 
Posty: 26
Dołączył(a): 8/7/2011, 08:54
Lokalizacja: Oświęcim

Postprzez komarcc » 12/4/2012, 09:53

Na zdjęciu 1 i 2 nie powinno być śrubki.

Przyjrzyj się zdjęciu nr.4. Pierwsza (ta bliżej) po skosie, która jest w głębi, służy do regulacji powietrza i jej w ogóle nie ruszaj, bo rozregulujesz gaźnik. Ciebie interesuje ta druga (prosto wkręcona), która jest trochę dalej i lekko wystaje, musisz ją lekko wkręcić najlepiej zrób to na odpalonym i rozgrzanym silniku, jeśli skuter będzie już pracował bez trzymania manetki to przejedź się i sprawdź, czy nie gaśnie lub czy nie ma za wysokich obrotów. Jeśli uznasz, że wszystko jest ok, to robota zakończona.
Avatar użytkownika
komarcc
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2335
Dołączył(a): 14/5/2010, 20:11
Lokalizacja: Wieluń

Postprzez Apriliasr97r » 12/4/2012, 15:19

Wielkie dzięki, jutro zakładam gaźnik... Pozdrawiam
Pozdrawiam-firefighter Tomasz R.
Avatar użytkownika
Apriliasr97r
Świeżak
 
Posty: 26
Dołączył(a): 8/7/2011, 08:54
Lokalizacja: Oświęcim

Postprzez Apriliasr97r » 14/4/2012, 16:37

Jest działa ;) Ale się ucieszyłem. No więc tak trzeba było:
-przeczyścić gaźnik
-kupić i wymienić kranik

Ale co do tej regulacji to mi się nie udało nadal trzeba dawać gazu(na zimnym, jeszcze zaraz spróbuję na ciepłym).

Wielkie dzięki wszystkim, a w szczególności komarcc - owi. Pozdrawiam
Pozdrawiam-firefighter Tomasz R.
Avatar użytkownika
Apriliasr97r
Świeżak
 
Posty: 26
Dołączył(a): 8/7/2011, 08:54
Lokalizacja: Oświęcim

Postprzez komarcc » 14/4/2012, 16:57

Zamykam
Avatar użytkownika
komarcc
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2335
Dołączył(a): 14/5/2010, 20:11
Lokalizacja: Wieluń



Powrót do Motorowery do 50 ccm



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości




na gr