tłumik rezonansowy
• Strona 1 z 1
tłumik rezonansowy
czym się różni tłumik rezonansowy od zwykłego w motocyklach cross-owych chodzi mi o pojemności 125 / 250 ccm ?
ESPARCO
- Esparco
- Świeżak
kazdy wydech jest "strojony" pod odpowiednią pojemnosc. 125 nie pojedzie na wydechu od 250 i na odwrót tak samo to działa. po 2 nawet sie nie dopasuje wydechu z 125 do 250. i nie ma czegos takiego jak tłumik rezonansowy, jest dyfuzor/grucha i tłumik.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
http://www.ufoplast.pl/images/tlumiki/dep.jpg
czym to się różni od zwykłej rury doprowadzającej do tłumika, spełnia to jakąś dodatkową funkcje czy jest to po prostu część tłumika?
czym to się różni od zwykłej rury doprowadzającej do tłumika, spełnia to jakąś dodatkową funkcje czy jest to po prostu część tłumika?
ESPARCO
- Esparco
- Świeżak
nie wsadzisz. z gsxr do exc 250. popatrz sobie chociazby na wikipedii co to jest silnik 2T, i jaką role pełni w niej wydech ( akurat jest gif z pracą silnika i zaznaczonym działaniem wydechu )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
obawiam się ze moze tego nie pojąc. Krótko i na temat.
Wydech do 125 -dyfuzor oraz tłumik należy montowac tylko i wyłącznie w 125, po to został wyprodukowany i spełnia główną rolę w odprowadzaniu spalin w 125
układ wydechowy z 250tki jest pod 250 i tak dalej, i każda kombinacja i ingerencja w to tylko pogarsza pracę silnika, zwiększa zurzycie się części eksploatacyjnych czy też nie odpowiednie ich zastosowanie może doprowadzic do zniszczenia jednostki centralnej
co inżynier stworzył, niech noob nie zmienia
Wydech do 125 -dyfuzor oraz tłumik należy montowac tylko i wyłącznie w 125, po to został wyprodukowany i spełnia główną rolę w odprowadzaniu spalin w 125
układ wydechowy z 250tki jest pod 250 i tak dalej, i każda kombinacja i ingerencja w to tylko pogarsza pracę silnika, zwiększa zurzycie się części eksploatacyjnych czy też nie odpowiednie ich zastosowanie może doprowadzic do zniszczenia jednostki centralnej
co inżynier stworzył, niech noob nie zmienia

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
Bostorn napisał(a):co inżynier stworzył, niech noob nie zmienia
Czyli wychodzi na to że jestem Noobem bo przerobiłem DReZynę E na SM dzięki czemu z ociężałego enduro stała się fajnym SM

Moim zdaniem jedyna słuszna ingerencja w układ wydechowy to zmiana serii na jakąś wersję wyczynową dedykowaną pod dane moto.
PS. Bosti, ojciec ma Ci przekazać pozdro ode mnie jak wrócisz do Heńkowa

,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
to ty jeszcze żyjesz? :O Co robiłeś w moich rewirach ? ^_^
ps: miałem na myśli zmiany typu 125 do 250 i na odwrót, wydech od cbr do 2t itp itd
ps: miałem na myśli zmiany typu 125 do 250 i na odwrót, wydech od cbr do 2t itp itd

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
• Strona 1 z 1