Jaki skuter kupić
• Strona 1 z 1
Jaki skuter kupić
Witam!
Szukam skutera o pojemności silnika do 50 cm. Dysponuję ograniczonym budżetem do około 6,5 tys. zł. Skuter musi być nowy. Polecono mi 4 skutery: Yamaha NEOS 2T; Malaguti Phantom f12; Kymco B&W 50; Aprilia Sport City One. Prosiłbym o wskazanie najlepszego wśród tych czterech albo napisanie innego polecanego skutera.
Usunąłem pozostałe tematy, proszę nie robić śmietnika na forum!
Otrzymujesz ostrzeżenie!
komarcc
Szukam skutera o pojemności silnika do 50 cm. Dysponuję ograniczonym budżetem do około 6,5 tys. zł. Skuter musi być nowy. Polecono mi 4 skutery: Yamaha NEOS 2T; Malaguti Phantom f12; Kymco B&W 50; Aprilia Sport City One. Prosiłbym o wskazanie najlepszego wśród tych czterech albo napisanie innego polecanego skutera.
Usunąłem pozostałe tematy, proszę nie robić śmietnika na forum!
Otrzymujesz ostrzeżenie!
komarcc
- jackeroo
- Świeżak
6500zł to wystarczająco dużo na 50ccm. Osobiście odradzam Ci skutery, ponieważ za taką cenę kupisz już biegówkę i na pewno będziesz z niego bardziej zadowolony niż ze skutera. Utrzymanie biegówki a skutera są porównywalne nawet jeśli chodzi o spalanie to na biegówce możesz zejść niżej niż na skuterze. Z biegówek polecam: Derbi gpr, Aprilia rs, yamaha tzr, rieju rs2, Peugeot xr6. Jeśli chodzi o skutery które tobie polecano to zdecydowanie yamaha neos 2T, Aprilia Sport City One. Rozejrzyj się jeszcze za Apraila sr, Yamaha Aerox.
- shake27
- Świeżak
skutery sa duzo bardziej praktyczne, latwiejsze w prowadzeniu, jest schowek na kask pod siedzeniem, miejsce na jakies siatki miedzy nogami. sa tez tansze w utrzymaniu, wiekszosc posiada chlodzenie powietrzem, a nie ciecza jak np TZR, nie musisz smarowac naciagac wymieniac lancucha jak w biegowkach. Inna sprawa ze 50 tki typu TZR sa przepiekne i prowadza sie jak prawdziwy motocykl.
ze skuterow moje typy i wg mnie najlepsze, najbardziej niezawodne i dynamiczne to Honda SFX Sport (5,2 KM- najmocniejszy chyba skuter i praktycznie niezniszczalny), Honda X8R, Yamaha Aerox (4,5 KM), Neos 2-2 suw, Neos 4- 4 suw.
ze skuterow moje typy i wg mnie najlepsze, najbardziej niezawodne i dynamiczne to Honda SFX Sport (5,2 KM- najmocniejszy chyba skuter i praktycznie niezniszczalny), Honda X8R, Yamaha Aerox (4,5 KM), Neos 2-2 suw, Neos 4- 4 suw.
YZF 600R Thundercat, 97'
-
danielvlv - Świeżak
W tzr i pozostałych jest mały schowek. Napewno nie tak duży jak w skuterach ale jest. Motor sie prowadzi bardzo dobrze ale trzeba sie przyzwyczaić do częstej zmiany biegów w mieście. Nie wiem czy kolega wyżej jeździł kiedy kolwiek na prawdziwym ścigaczu ze posłużył sie takim określeniem. Kolejny plus to na weekend mozesz sobie wyjechać po za miasto i po szaleć, a na skuterze cały czas ta sama monotonia. Akurat płyn do chłodnicy to zbyt duży wydatek to nie jest.
naciąganie łańcucha to chyba nie jest problem, i nie smaruje sie go co dziennie. Musisz sobie sam odpowiedzieć do czego bedzie służył ci motor lub skuter. Jak jedynie do jazdy po mieście bierz skuter, a jak zamierzasz wyjechać czasem gdzieś po za miasto weź biegowke.

- shake27
- Świeżak
NIe kupujesz dwoch kolek do wozenia siatek skrzynek czy niewiadomo czego ;D co prawda na skuterku da sie to zrobic ale ja rowniez jestem za biegowka lepsza stylistyka no i redukcja i te sprawy
czasami nie kupuj chinczyka ;p biegowki rs nsr lub tzr tak jak koledzy wyzej 

Honda CG 125 1998r.
-
Dyz!o91 - Świeżak
Ja napisze tak, mam Honde SFX 50 (zablokowana) i Yamahe TZR 50 (zablokowana). I powiem szczerze, ze duzo bardziej jestem zadowolony z tej Hondy. TZR jest piekna, bardzo stabilna w prowadzeniu, ale tez malo komfortowa, a zablokowana ma duzo slabsze przyspieszenie od Hondy. Przyjemnosci z jazdy duzo wieksza Honda. w TZR co 2 sekundy trzeba bieg zmieniac, zeby dojsc do tych 50 km/h, szarpanina taka, a jazda w miescie jest o wiele trudniejsza, dojezdzam do skrzyzowania z predkoscia 50km/h, trzeba zredukowac o 6 albo 5 biegow, dlatego duzo plynniej po miescie jezdzi mi sie Honda. w TZR nie ma gdzie kasku schowac trzeba go nosci wszedzie ze soba. Nie ma schowka w TZR, tylko przestrzen miedzy siedzeniem a zbiornikiem oleju i nie miesci sie tam nawet butelka litrowa. To jest tylko miejsce na dokumenty, nie zmiesci sie tam nic wiecej poza jakas ksiazka. To wszystko zalezy jakie ma kto oczekiwania. Przynajmniej w moim przypadku nie jestem zadowolony ze swojej TZR. Nie chce jej odlokowywac bo potem bedzie ciezko sprzedac. Poza tym TZR jest 3 razy drozsza od Hondy SFX, i wg mnie nie jest warta tych pieniedzy. Oczywiscie mowa o zablokowanej. Odblokowana mysle ze fajniejsza jest TZR.
-
danielvlv - Świeżak
Stary za to bym kupil biegówke wiem po sobie zaluje kupna skuterka zobacz sobie aprilla rs , yamacha tzr , dt. JA bym tak polecał
- Piszczu112
- Świeżak
czemu dajecie mu same pseudo ścigacze,
o sm i enduro juz nikt nie pamieta, które są o niebo wygodniejsze od tego ;p a jazdza tak samo ;p
ja polecam DT RMX/SMX(suzuki) SMX i RMX Rieju, i jeszcze wiele innych roznych wynalazkow ;p
http://allegro.pl/suzuki-smx-70-50-nie- ... 02543.html
ten wyglada na fajnego, zostanie ci jeszcze kasa na jakis fajny kask, rekawice i ewentualnie kurtke spodni i buty
o sm i enduro juz nikt nie pamieta, które są o niebo wygodniejsze od tego ;p a jazdza tak samo ;p
ja polecam DT RMX/SMX(suzuki) SMX i RMX Rieju, i jeszcze wiele innych roznych wynalazkow ;p
ten wyglada na fajnego, zostanie ci jeszcze kasa na jakis fajny kask, rekawice i ewentualnie kurtke spodni i buty
- tomera
- Stały bywalec
jakby nie bylo kolega dobrze mowitomera napisał(a):czemu dajecie mu same pseudo ścigacze,

taa zakladaja a pozniej maja gdzies..shake27 napisał(a):Wydaje mi się że twórca tematu nie jest nim zbyt zainteresowany.
-
Dyz!o91 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości