Zobacz wÄ…tek - Brak iskry HONDA CBR 125
NAS Analytics TAG

Brak iskry HONDA CBR 125

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Brak iskry HONDA CBR 125

Postprzez stear » 17/3/2012, 13:21

Witam wszystkich,
mam nadzieje ze wybralem dobry dzial zeby zaoszczedzic wszystkim bulwersow z tym zwiazanych.

Posiadam Honda CBR 125 na wtrysku rocznik 2007. Z dnia na dzien cos poszlo przy ukladzie zaplonowym i nie ma iskry, rezultat motor kreci ale nie pali. Przez ostatni rok mialem duzo na glowie i wogole nie ruszalem tej naprawy, co mnie teraz jeszcze bardziej wkurza...

U mnie w miescie nie ma nikogo kto by sie podjol naprawy, tutaj wlasnie moje pytanie.
Czy ktos zna moze w Gorzowie jakis dobry warsztat lub elektryka (niewiem gdzie oddac motorek). Nie jestem z Gorzowa ale to najblizsze wieksze miasto.

pozdrawiam
NO RISK ~ NO FUN :P
stear
Świeżak

Postprzez rosiboj » 17/3/2012, 16:30

Te cbrki mialy recall w zwiazku z wadliwa cewka zaplonowa, ktora po zamoknieciu potrafila przestawac dawac iskre lub dawac w sposob smieszny. Na 99% to to. Sprawdz iskre czy jest. Sciagnij fajke ze swiecy wykrec, wloz swiece w fajke oprzyj gwint o silnik/rame i zakrec. Jesli niema iskry lub jest nie rowna to masz przyczyne. Przy okazji jak to robisz to zrob porzadnie i wymien cewke , fajke i swiece. Nie kupuj uzywek bo mozesz sie naciac na taka wlasnie felerna. Zamow nowa z serwisu.
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez stear » 17/3/2012, 18:20

Sprawdzalem juz z roznymi swiecami i wlasnie nie bylo iskry, mozliwe ze masz racje. Przyjze sie temu. Rosiboj myslisz ze moge samemu podjac sie tej opreacji bo ja jestem stosunkowo zielony, czy lepiej jak zajmie sie tym mechanik? Dzieki za odpowiedz.
stear
Świeżak

Postprzez rosiboj » 17/3/2012, 19:27

Wymiana tego jest bardzo prosta.
1) Zdejmujesz tylne siedzonko i pod nim odkrecasz srube ktora przytrzymuje przednia kanape i ja tez zdejmujesz
2) Odpinasz aku (tak na wszelki , nie trzeba ale jak nie zaszkodzi)
3) Odkrecasz srube przytrzymujaca bak i odciagasz te poczne plastiki ktore sa na zatrzaskac
4) odpinasz 4 gumowe wezyki pod spodem baku i jeden kabelek
5) pociagasz bak lekko do tylu i zdejmujesz
6) sledzisz kabel od swieci i widzisz ,ze idzie pod taka gume gdzie masz kilka zlaczek tam znajduje sie taki okragly walec z blaszkami po bokach ktorymi jest przykrecony do ramy, to jest ta czesc ktora musisz wymienic, odkrecasz dwie srubki i odlaczasz jeden kabelek plus fajke i zakladasz nowy
7) teraz zakladasz nowa cewke i wszystko skrecasz. powinno ci to zajac mniej niz godzine jak robisz to pierwszy raz.

Daj znac jak ci poszlo
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
rosiboj
Moderator

Postprzez stear » 18/3/2012, 20:47

Jutro sie tym zajme bo motorek stoi u moich rodzicow w garazu. Dzieki za instrukcje dam znac jak mi poszlo.
stear
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê