Zobacz wÄ…tek - Ochraniacze na kolana/ spodnie motocyklowe + buty
NAS Analytics TAG

Ochraniacze na kolana/ spodnie motocyklowe + buty

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Ochraniacze na kolana/ spodnie motocyklowe + buty

Postprzez karola1443 » 9/3/2012, 20:30

Witam!
Szukam "w miarę" taniego ubioru na motocykl. Do skompletowania stroju brakuje mi spodni i butów. Jeździć będę głownie na uczelnię (ok. 10 km do miasta i przebicie się przez centrum).
Niestety budżet jest niewielki (dopiero się tworzy :lol: ) i tu pojawia się moje pytanie:
czy lepiej kupić spodnie tekstylne albo dżinsy motocyklowe (ale motowear kira- biodrówki na moto!? Nie przekonuje mnie to za bardzo... ) czy po po prostu ochraniacze na kolana(taniej) i nosić je na zwykłych dżinsach, np.
http://allegro.pl/ochraniacze-kolan-adrenaline-mx-pro-sklep-lodz-i2186966937.html (otwórz link)
o ile nie są to crossowe ochraniacze, bo rozumiem, że do jazdy po mieście itp. też jakieś można znaleźć? I czy to pomoże uniknąć wychłodzenia kolan poza tym, że powinno to przede wszystkim chronić w razie jakiegoś wypadku?
Jeśli chodzi o buty, nic nie wiem- z jednej strony wiadomo, że dłuższe bezpieczniejsze, ale pozostaje problem poruszania się w nich przez resztę dnia po uczelni.
Czy krótkie buty, np. tego typu:
http://allegro.pl/buty-dla-dziewczyny-adrenaline-sbr210-nr-38-i2114772919.html (otwórz link)
albo
http://allegro.pl/buty-modeka-le-mans-wysylka-gratis-i2175732896.html (otwórz link)
lub
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=2120377655&ars_source=ars&ars_socket_id=7&ars_rule_id=44 (otwórz link)
zapewniają jakiekolwiek bezpieczeństwo czy tylko wyglądają :lol: ?
Czekam na Wasze pomysły :D
karola1443
Świeżak

Postprzez k9aro3l » 11/3/2012, 09:59

witaj
Ochraniacze na kolana nie dadzą Ci tego samego co spodnie motocyklowe. Jedyne co to przy upadku ochronia kolana, przyjmą na siebie pierwsze najsilniejsze uderzenie a potem najprawdopodobniej się przesuną. One się ochronia przed szlifem a jedynie przed uderzeniem. Lepiej już byłoby gdybyś kupiła spodnie na moto. Fakt że one nie uchronią przed uderzeniem ale przed szlifem to i owszem. Zwykle dżinsy przetra się momentalnie podczas gleby, więc z zestawu ochraniacze na kolana +zwykle dżinsy bym zrezygnował.

Co do butów to bezpieczeństwo za pewno jakies zapewniają, kwestia tylko jak dużo. Krótkie to tak jak wspomniałas są mniej bezpieczne. Możesz ewentualnie kupić normalne czyli długe i mieć drugie cywilne w plecaku, jeśli chcesz się poruszać po uczelni. Wydaje mi się że jakie by buty nie były to w motocyklowych a już na pewno z tej dolnej półki, w lecie przy temp.powyżej 20st. Zawsze będzie gorąco jeśli się będzie chciało chodzić w nich. Jeśli by chodziło o jakas godzinę pobytu na uczelni to jakoś dałoby radę, ale jak to ma być cały dzień to ja nie wyobrażam sobie tego.
how low can you go? | www.pajacyk.pl
k9aro3l
Stały bywalec

Postprzez karola1443 » 11/3/2012, 13:06

Dzięki za odpowiedź ;)
Czyli wychodzi na to, że trzeba by poszukać jednak dżinsów motocyklowych ze względu na to, że nie powinny się rzucać w oczy po zejściu z motocykla :lol:
A znajdę jakieś sensowne buty do 300-400zł?
A co myślicie o Probiker Traveller, probiker active, Modeka Most albo modeka Monza
:?:
karola1443
Świeżak

Postprzez k9aro3l » 11/3/2012, 14:20

zapytaj miczaba w sprawie dżinsów, może znajdzie dla Ciebie jakieś fajne a przy okazji może dostaniesz jakiś upust. Koleś jest naprawdę dobrze ogarnięty w tym temacie.

Co do butów to bardzo niepochlebne recenzje zbierają buty od nitro, tak więc strzeż się ich :)
how low can you go? | www.pajacyk.pl
k9aro3l
Stały bywalec

Postprzez kowal_71 » 11/3/2012, 17:28

k9aro3l napisał(a):Co do butów to bardzo niepochlebne recenzje zbierają buty od nitro, tak więc strzeż się ich :)

Podobnie jak Modeki - od tych też lepiej trzymaj się z daleka. Spodnie i kurtki owszem, rękawice i buty - niekoniecznie :)
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec

Postprzez karola1443 » 12/3/2012, 22:05

Akurat rękawice Modeki mam, ale póki co się spisują całkiem, całkiem :P
karola1443
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê