Zobacz wątek - Ubiór do miasta dla początkującego - buzzer a kurtka.
NAS Analytics TAG

Ubiór do miasta dla początkującego - buzzer a kurtka.

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Ubiór do miasta dla początkującego - buzzer a kurtka.

Postprzez Pikador » 8/3/2012, 09:06

Witam!
Przygotowuje się do pierwszego sezonu na dwóch kółkach - wcześniej śmigałem kilka lat na quadzie.
Jazda będzie w 100% po mieście "wokół komina" 3-10km w jedną stronę, pierwsze moto 250ccm do przeciskania się od świateł do świateł.
Na quadzie zaliczyłem 2 gleby przy ok 60km/h na piasek w buzzerze (zbroi) i już wiem, że nie wsiądę na moto bez tego.
Większość (wszystkie?) kurtki na moto mają ochraniacze wszyte, które nie budzą mojego zaufania. Chciałbym dobrać kurtkę, którą będę mógł założyć na buzzera - pytanie czy będą pasować i czy nie będą się przesuwać przez założoną zbroję?

Pozdr.
Pikador
Pikador
Świeżak

Re: Ubiór do miasta dla początkującego - buzzer a kurtka.

Postprzez Pikador » 8/3/2012, 09:31

pan_wiewiorka napisał(a):Większość nie ma wszytych, w ogóle nie wiem czy jakakolwiek ma wszyte ochraniacze.

A no widzisz, to już jakieś info - przymierzałem 2 które miały wszyte.
Chcesz zakładać zbroje i buzer? Ciekawe to będzie. I z pewnością bezpieczne.

Dla mnie buzzer=zbroja , chyba, że jest inaczej to proszę o wytłumaczenie.
Chciałem zakładać kurtkę na zbroję , dlatego szukam kurtki, która będzie na zbroje pasować.
Pikador
Świeżak

Postprzez marcinziel2 » 8/3/2012, 10:09

jesli chcesz zbroje pod kurtke to musi być ciut luzniejsza-a oryginalne protektory poprostu wyciągasz,wiekszosc ma wyciagane,bez przumiarki nic nie wskurasz,zwłaszcza jesli chodzi o skórę.
ziolo
marcinziel2
Świeżak

Postprzez Miczab » 8/3/2012, 10:19

Wszyte na stałe czy wszyte kieszenie, z których protektory można było wyjąć? Zbroja to bardziej ochrona przed uderzeniem. Na krótkie przeloty i nieduże prędkości spokojnie wystarczy Ci lekka kurtka z dobrymi protektorami. Raz musiałem przewieźć na moto kurtkę i zbroję. Szybka decyzja o założeniu zbroi pod turystyczną Modekę Finn okazała się jedną z gorszych. BARDZO niewygodne rozwiązanie. Kurtkę mam dopasowaną, więc pewnie jakby była rozmiar większa to byłoby OK.

Co do rozróżnienia zbroja - buzer. Spotykam się głównie z rozdziałem - zbroja: bardziej ucywilizowany komplet ochraniaczy na siatce, buzer: płyta na plecy i klatę + naramienniki na paskach. Ale ilu ludzi - tyle nazw. ;)
Miczab - Twój partner w motozakupach ;)
Miczab
Administrator

Postprzez Pikador » 8/3/2012, 10:54

Miczab napisał(a):Wszyte na stałe czy wszyte kieszenie, z których protektory można było wyjąć?
Protektory były wszyte na stałe - wykonane z jakiejś takiej pianko-gąbki stąd też mój brak zaufania do nich.
Na krótkie przeloty i nieduże prędkości spokojnie wystarczy Ci lekka kurtka z dobrymi protektorami.

Przeloty krótkie ale w gęstym ruchu więc wolę "dmuchać na zimne". Poszukam w takim razie kurtek z wyjmowanymi protektorami i będę przymierzał ze zbroją.
Dzięki za pomoc.
Pikador
Świeżak

Postprzez marcinziel2 » 8/3/2012, 16:01

wydaje mi sie że protektory z pianki i wszyte na stałe to troche znamienne dle niszowych marek-na skuter pewnie ok.ja bym ich nie kupił.najpierw zbroja potem rozglądaj sie za kurtką i przymiarka.nie słuchaj głupot poco ci zbroja itd.znam kolesia ,który z posesji wyjeżdzał i dostał fiatem 126p po plecach i co na krótkie przejazdzki nie potrzeba?pewnie ze niewygodnie ale byc połamanym jeszcze gorzej.
ziolo
marcinziel2
Świeżak

Postprzez k9aro3l » 8/3/2012, 16:57

marcinziel2 napisał(a):wydaje mi sie że protektory z pianki i wszyte na stałe to troche znamienne dle niszowych marek-na skuter pewnie ok.

mam rozumieć że przy ewentualnej glebie przy 50km/h asfalt zapyta cie czym jechałeś, czy skuterem czy może hajką, jeśli skuterem to uderzenie nie bedzie boleć i asfalt nie będzie wcale szorstki? Proszę cię...
To że skutery nie rozwijają bajecznych prędkości rzędu 200km/h to jednak mogą się bujnąć do tych 60-80 i coś mi się wydaje że gleba będzie tak samo boleć, niezależnie czym jechałeś czy skuterkiem czy ścigaczem. Tak więc gadanie że protektory z pianki będą ok na skuter, a na ścigacza już nie to koleś źle gadasz.
how low can you go? | www.pajacyk.pl
k9aro3l
Stały bywalec

Postprzez marcinziel2 » 8/3/2012, 17:08

to załóż sobie tigera na łepetyne-i protektory z pianki na łokcie i sie wyjeb---chodzi o to,że jesli już pianka to ewentualnie na skuter nie na sport--coś ciężko ze zrozumieniem tekstu u ciebie-widocznie trzeba wszystko pisać wprost
ziolo
marcinziel2
Świeżak

Postprzez k9aro3l » 8/3/2012, 20:18

marcinziel2 napisał(a):to załóż sobie tigera na łepetyne-i protektory z pianki na łokcie i sie wyjeb---chodzi o to,że jesli już pianka to ewentualnie na skuter nie na sport--coś ciężko ze zrozumieniem tekstu u ciebie-widocznie trzeba wszystko pisać wprost

Ojj marcinku słoneczko ty moje nie denerwuj się tak bo złość piękności szkodzi.

I przede wszystkim przeczytaj sam to co napisałem i odpowiedz mi na pytanie czym się różni bezpieczeństwo motocyklisty/ skuterzysty jadącego motocyklem/skuterem przy prędkości 50km/h który właśnie przy tej prędkości zalicza glebę ? Skuterzyście wystarczą ochraniacze z pianki a motocykliście to specjalne protektory wykonane ze specjalnych materiałów?
how low can you go? | www.pajacyk.pl
k9aro3l
Stały bywalec

Postprzez kravec » 8/3/2012, 22:26

Miczab napisał(a):Szybka decyzja o założeniu zbroi pod turystyczną Modekę Finn okazała się jedną z gorszych. BARDZO niewygodne rozwiązanie. Kurtkę mam dopasowaną, więc pewnie jakby była rozmiar większa to byłoby OK.

bo do tego trzeba wyjąć ochraniacze z kurtki i wtedy jest ok.. a znajdźcie mi taką kórtkę w której będą tak dobre protektory jak w zbroi thora np.. Używałem takiej przez 3 lata do jazdy po mieście latem- rozwiązanie bardzo wygodne... co do ochrony- w stuncie się sprawdza, nie wiem jak przy szlifie z większą prędkością- ale tutaj to już się mija z celem bo przy większych prędkościach nie potrzeba rezygnować z kurtki bo i tak wieje, a w mieście nie zasuwa się po 150.. proste
kravec
Administrator

Postprzez kowal_71 » 8/3/2012, 23:29

Ja polecam kupić jakąś dobrą wentylowaną kurtkę tekstylną. Wyjdzie Cię zapewne mniej niż za buzer i badziewną kurtkę. Ponadto, takie połączenie nie sprawdza się zbyt dobrze, ale Twój wybór.

kravec napisał(a):a w mieście nie zasuwa się po 150..

he he he
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec

Postprzez Brekekeks » 9/3/2012, 11:57

Chyba wolałbym kurtkę, w zbroi (buzerze?), którą przymierzałem ochraniacze były ok, ale wszystko było połączone siateczką z syntetyku, ochroni przed uderzeniem, ale niech ta siateczka pojedzie po asfalcie (chodzi mi głównie o odcinek między ramieniem a łokciem) to masz plastik wgrzany w skórę. Nic miłego.
Growing old is mandatory. Growing up is optional.
Brekekeks
Świeżak

Postprzez Pikador » 9/3/2012, 22:34

pan_wiewiorka napisał(a):Zbroja nie jest od ochrony przed szlifem tylko przed uderzeniem.

To jest oczywiste. Dlatego też szukam kurtki, żeby "zabezpieczyć" kwestię szlifa.
A propos wyglądania jak napompowany pajac: niestety tak pewnie będzie bo sam też jakoś szczególnie mały nie jestem ale jest to dla mnie kwestia drugorzędna. Tak jak pisałem, zaliczyłem już kilka gleb na quadzie, raz uderzyłem klatką w sosnę i nawet w zbroi mi wesoło nie było. W związku z tym, że to mój pierwszy sezon nie będę zgrywał chojraka bo chcę jeszcze pojeździć.
Pikador
Świeżak

Postprzez kowal_71 » 9/3/2012, 23:45

Ale ja nie rozumiem nadal, po co Ci i zbroja, i kurtka?...
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec

Postprzez kravec » 10/3/2012, 16:17

Icon też ma zółwia z lekkim panelem na klatkę (używam)- ale to jest raczej grubsza guma więc nie nastawiał bym się na jakąś ochronę z czym takim.
kravec
Administrator

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości

na górê