Zobacz wątek - ZX6R dymi przy odpalaniu

ZX6R dymi przy odpalaniu

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, Lovtza, Terror, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, Bostorn, Miczab, leff, henio12323, rosa, cycu_rsko

ZX6R dymi przy odpalaniu

Postprzez przemek85 » 4/3/2012, 13:39

Witam problem dotyczy mojej kawy 1998, ktora kupilem w sierpniu.
Jezdzilem do poznego pazdziernika i nic zlego sie nie dzialo, zadnego dymku nic. W zimie dopoki nie dowiedzialem sie ze nie powinno sie robic przepałów przestalem to robic-poczatek stycznia.
Motocykl ponownie odpalilem w srode, czyli 29.02.2012 bo uznalem ze pogoda jest odpowiednia a ja juz nie moglem sie doczekac. Dołałem oleju do 1/2 w skali i pojechalem. Ochrona nie pozwolila mi wprowadzic motocykjla do cieplego garazu wiec stal na dworze. W czwartek odpalilem i zaczal dymic na bialo, po rozgrzaniu silnika dym znikal, mocy nie ubylo a na obroty wchodzi jak dawniej.Noc z czwartku na piatek znowu postal na dodatek byl przymrozek. Na szkielku skali oleju pojawila sie biała dziwna kropka jakby plyn chlodniczy sie doswala do oleju tyle ze plynu nie ubywa. Znowu strasznie dymił przy odpaleniu, po minucie czy dwoch dym znikal. W sobote znowu musialem odpalic i znowu to samo.
Ktos moze mial cos takiego?
jakas diagnoza?
pozdrawiam
przemek85
Świeżak
 
Posty: 4
Dołączył(a): 4/3/2012, 13:25


Postprzez Insekt » 4/3/2012, 14:27

przeciez jak jest zimno to zawsze dymi (no przynajmniej kazdy moto odpalany w zimnie, ktory ja widzialem dymil)
r6 2001 -----> cbr 1000rr 2014
Avatar użytkownika
Insekt
Świeżak
 
Posty: 394
Dołączył(a): 18/5/2009, 10:52
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez adamRS » 4/3/2012, 15:55

Normalna sprawa. Zbiera się para w wydechu i stąd kopci na biało. Niczym się nie przejmuj.
Avatar użytkownika
adamRS
Świeżak
 
Posty: 486
Dołączył(a): 6/2/2010, 17:12
Lokalizacja: Wieluń/Poznań

Postprzez przemek85 » 4/3/2012, 19:04

a ten osad biały na szkiełku od stanu oleju? myslilcie ze to para wodna skroplila sie, nastepnie splyneła do oleju i stad ta biała "kropa"?
przemek85
Świeżak
 
Posty: 4
Dołączył(a): 4/3/2012, 13:25

Postprzez smarzyciel » 4/3/2012, 19:12

tak , gdy będzie wyższa temperatura problem zniknie... Nie ma czym się martwic
smarzyciel
Świeżak
 
Posty: 106
Dołączył(a): 19/5/2009, 12:45

Postprzez adamRS » 4/3/2012, 20:53

Biały osad może też pojawiać się gdy silnik nie jest dostatecznie rozgrzewany, czyli jak np. przepalałeś moto i nie zdążyło się porządnie zagrzać. Z oleju wytrąca się też wtedy parafina stąd osad. Zanim rozpoczniesz sezon, wymień olej i tyle.
Avatar użytkownika
adamRS
Świeżak
 
Posty: 486
Dołączył(a): 6/2/2010, 17:12
Lokalizacja: Wieluń/Poznań

Postprzez przemek85 » 4/3/2012, 20:59

dzieki wielkie za szybka odpowiedz i pocieszenie :]
przemek85
Świeżak
 
Posty: 4
Dołączył(a): 4/3/2012, 13:25



Powrót do Mechanika motocyklowa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości




na gr