Zobacz wątek - Pierwsze odpalanie motocykla

Pierwsze odpalanie motocykla

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Moderatorzy: Walenty, Movi, adam_tomasz, Czester, madcap, Leg1oN, Lovtza, Terror, melvin, Landryss25, kravec, gelo007, Bostorn, Miczab, leff, henio12323, rosa, cycu_rsko

Pierwsze odpalanie motocykla

Postprzez Sturl4ny » 3/3/2012, 18:50

Witam,

Dzisiaj probowalem odpalic motocykl poraz pierwszy po zimowaniu. (Kupilem go w lutym jest to moj pierwszy motocykl i dlatego nie wiem zabardzo jak sie obchodzic i moze cos robie nie tak) Ostatni raz odpalany byl na poczatku lutego, a wiadomo byly mrozy, no to zabralem akumulator do domu, zeby mu cieplo bylo :) Dzisiaj poszedlem zamontowac akumulator, przekrecam kluczyk zegary ruszaja , lapmpki sie pala, wcisgam guzik no i tylko kaszle, nie probowalem dawac gazu ani ssania niczego, jakies propozycje dla zielonego?
Sturl4ny
Świeżak
 
Posty: 70
Dołączył(a): 12/12/2011, 22:01


Postprzez C-bool » 3/3/2012, 18:53

Tzn. jak kaszle? Rozrusznik słabo kręci, czy nie może odpalić?
Ze ssaniem panie odpalaj.
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
Avatar użytkownika
C-bool
Mieszkaniec forum
 
Posty: 2915
Dołączył(a): 23/8/2007, 21:26
Lokalizacja: Poznań

Postprzez PrimoGhost » 3/3/2012, 18:55

Ja dzisiaj miałem to samo.. na wtrysku?
Obrazek
<b>ZxR 636 2006</b>
Avatar użytkownika
PrimoGhost
Stały bywalec
 
Posty: 1148
Dołączył(a): 21/11/2010, 20:07
Lokalizacja: z DW-957

Postprzez Sturl4ny » 3/3/2012, 18:55

Kaszle tak normalnie :P jakby chcial odpalic ale jednak nie odpala, to nie jest kwestia akumulatora? moze go podladowac?
Sturl4ny
Świeżak
 
Posty: 70
Dołączył(a): 12/12/2011, 22:01

Postprzez Sturl4ny » 3/3/2012, 19:03

Gaznik, Bandit 2002

Na wtryskach jest ssanie?
Ostatnio edytowano 3/3/2012, 19:03 przez Sturl4ny, łącznie edytowano 1 raz
Sturl4ny
Świeżak
 
Posty: 70
Dołączył(a): 12/12/2011, 22:01

Postprzez PrimoGhost » 3/3/2012, 19:03

podłącz prostownik. Ja dzisiaj też dopiero tak zapaliłem. Niech się dobrze rozgrzeje po odpaleniu. Nie gazuj go. Na jałowym niech z 10 minut pochodzi.
Obrazek
<b>ZxR 636 2006</b>
Avatar użytkownika
PrimoGhost
Stały bywalec
 
Posty: 1148
Dołączył(a): 21/11/2010, 20:07
Lokalizacja: z DW-957

Postprzez Sturl4ny » 3/3/2012, 19:04

A czy moge do ladowania uzywac prostownika samochodowego? Na nocke zostawic nich sie laduje?
Sturl4ny
Świeżak
 
Posty: 70
Dołączył(a): 12/12/2011, 22:01

Postprzez PrimoGhost » 3/3/2012, 19:09

Na nockę może nie.. Godzinka wystarczy.
Obrazek
<b>ZxR 636 2006</b>
Avatar użytkownika
PrimoGhost
Stały bywalec
 
Posty: 1148
Dołączył(a): 21/11/2010, 20:07
Lokalizacja: z DW-957

Postprzez Sturl4ny » 3/3/2012, 19:39

Tak zrobie jutro, i zobaczymy co bedzie, wtedy dam znac/
Sturl4ny
Świeżak
 
Posty: 70
Dołączył(a): 12/12/2011, 22:01

Postprzez PrimoGhost » 3/3/2012, 20:07

fajnie jakbyś dał moto w cieplejsze miejsce na jakąś chwilę. albo na słońce go wyprowadź.
Obrazek
<b>ZxR 636 2006</b>
Avatar użytkownika
PrimoGhost
Stały bywalec
 
Posty: 1148
Dołączył(a): 21/11/2010, 20:07
Lokalizacja: z DW-957

Postprzez Sturl4ny » 3/3/2012, 22:39

C-bool napisał(a):Tzn. jak kaszle? Rozrusznik słabo kręci, czy nie może odpalić?
Ze ssaniem panie odpalaj.


Rozrusznik kreci normalnie, lampki nie przygasaja. Tylko poprostu nie chce odpalic.
Sturl4ny
Świeżak
 
Posty: 70
Dołączył(a): 12/12/2011, 22:01

Postprzez Invi » 3/3/2012, 22:43

Może jak odpalałeś na początku lutego to zamordowałeś świece? Weź wykręć i solidnie potraktuj szczotką drucianą może to coś pomoże.


Nie wiem jak jest u ciebie, ja mam wtryski i ssanie uruchamiane ręczenie. Ale nawet jak zimny to powinien zagadać bez ssania, co najwyżej trzeba by dodać gazu.
Avatar użytkownika
Invi
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 6272
Dołączył(a): 15/7/2008, 14:12

Postprzez SuzukiMaster » 3/3/2012, 22:47

Sturl4ny Kolego mam takie samo moto tylko w I gen :) Jak go odpalasz trzymaj troszkę ssanie inaczej będzie tak kaszlał w nieskończoność :) akumulator masz dobry .
Możesz też ustawić na minutkę kranik w pozycji Pri czyli po środku opcja ta służy do zalania gaźników paliwem potem przekręcić na on i zapalić (nie zostawiaj czasami w opcji pri motocykla NIGDY! zawsze albo na RES albo na ON bo pri to dodatek taki do zalania paliwem gaźników) :)
Invinciblee wtryski a gaźnik to całkiem co innego po za tym ten bandit to olejak i jak zimny to bez ssania nie zagada a świece ma dwu elektrodowe i zamordowanie wszystkich 4 jednocześnie jest nie możliwe .
Avatar użytkownika
SuzukiMaster
Świeżak
 
Posty: 205
Dołączył(a): 5/1/2012, 22:37
Lokalizacja: Wejherowo

Postprzez Sturl4ny » 3/3/2012, 22:53

Invinciblee napisał(a):Może jak odpalałeś na początku lutego to zamordowałeś świece? Weź wykręć i solidnie potraktuj szczotką drucianą może to coś pomoże.


Nie wiem jak jest u ciebie, ja mam wtryski i ssanie uruchamiane ręczenie. Ale nawet jak zimny to powinien zagadać bez ssania, co najwyżej trzeba by dodać gazu.

To nie bylo takie poprostu odpalenie bo koles mi go dostarczyl na kolach przy temp -10 :D wiec w sumie mozna powiedziec, ze przepalony byl bo z 10 km zrobil, wiec chyba ze swiecami bedzie wszystko ok.
Sturl4ny
Świeżak
 
Posty: 70
Dołączył(a): 12/12/2011, 22:01

Postprzez Invi » 3/3/2012, 23:23

W sumie 10km przy takich temperaturach to całe nic.


SuzukiMaster napisał(a):Invinciblee wtryski a gaźnik to całkiem co innego


No co ty nie powiesz :lol:


SuzukiMaster napisał(a):świece ma dwu elektrodowe i zamordowanie wszystkich 4 jednocześnie jest nie możliwe .


Możliwe, tylko w tych okolicznościach mało prawdopodobne, ale już zamordowanie jednej wystarczy żeby spowodować spore problemy z odpaleniem...
Avatar użytkownika
Invi
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 6272
Dołączył(a): 15/7/2008, 14:12

Postprzez SuzukiMaster » 3/3/2012, 23:30

Invinciblee napisał(a):W sumie 10km przy takich temperaturach to całe nic.


SuzukiMaster napisał(a):Invinciblee wtryski a gaźnik to całkiem co innego


No co ty nie powiesz :lol:


SuzukiMaster napisał(a):świece ma dwu elektrodowe i zamordowanie wszystkich 4 jednocześnie jest nie możliwe .


Możliwe, tylko w tych okolicznościach mało prawdopodobne, ale już zamordowanie jednej wystarczy żeby spowodować spore problemy z odpaleniem...

Ja mam świecę na pierwszym cylindrze załatwioną a na 3 całe i pali mi bez problemu nawet jak go odpalałem po miesięcznym postoju w garażu tak więc nie pisz o czymś o czym nie masz pojęcia :>
Jutro postaram się nagrać filmik jak po 2 tyg postoju zapalę go i po jakiś 5 min złapię za 1 kolektor :)
Avatar użytkownika
SuzukiMaster
Świeżak
 
Posty: 205
Dołączył(a): 5/1/2012, 22:37
Lokalizacja: Wejherowo

Postprzez mar111cin » 4/3/2012, 00:08

i czym się chwalisz?
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
Avatar użytkownika
mar111cin
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 6941
Dołączył(a): 29/5/2006, 13:12
Lokalizacja: FSW (lubuskie)

Postprzez Wilku111 » 4/3/2012, 00:30

Nie chce mi się wszystkiego czytać, ale to po prostu zimno mu.
Jak kaszle to prawdopodobnie na którymś z garów nie ma iskry, albo zajebałeś na świece syf z gaźników po wyschniętej benzynie.
Rozkręć, przeczyść, sprawdź iskrę na świecach, wlej świeżego sosu do baku. Grzanie głowicy, "wystawianie na słonce" raczej nic nie da niestety :roll:

EDIT:
Jutro postaram się nagrać filmik jak po 2 tyg postoju zapalę go i po jakiś 5 min złapię za 1 kolektor Smile



Hahahaha
moje największe hobby to alkohol i masturbacja
Avatar użytkownika
Wilku111
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 985
Dołączył(a): 26/8/2007, 13:33
Lokalizacja: Wołomin

Postprzez PrimoGhost » 4/3/2012, 09:59

W ogóle są jaja teraz z odpalaniem sprzętów. Kumple mają podobne problemy. Te mrozy dały radę gdzieniegdzie. Daj znać kolego jak przebiegło odpalanie. ja za chwilę będę próbował z Kawą ;/
Obrazek
<b>ZxR 636 2006</b>
Avatar użytkownika
PrimoGhost
Stały bywalec
 
Posty: 1148
Dołączył(a): 21/11/2010, 20:07
Lokalizacja: z DW-957

Re: Pierwsze odpalanie motocykla

Postprzez SuzukiMaster » 4/3/2012, 10:10

Sturl4ny napisał(a):Witam,

"Dzisiaj poszedlem zamontowac akumulator, przekrecam kluczyk zegary ruszaja , lapmpki sie pala, wcisgam guzik no i tylko kaszle, nie probowalem dawac gazu ani ssania niczego, jakies propozycje dla zielonego?"




mar111cin napisał(a):i czym się chwalisz?

Niczym się nie chwalę, wiem że wygląda to tak jak bym swego motocykla nie szanował bo odpalam go jak nie jest w pełni sprawny, czekam na wtorek dostanę kasę i zrobię pełne przygotowanie do sezonu :>

Wilku111 napisał(a):Nie chce mi się wszystkiego czytać, ale to po prostu zimno mu.
Jak kaszle to prawdopodobnie na którymś z garów nie ma iskry, albo zajebałeś na świece syf z gaźników po wyschniętej benzynie.
Rozkręć, przeczyść, sprawdź iskrę na świecach, wlej świeżego sosu do baku. Grzanie głowicy, "wystawianie na słonce" raczej nic nie da niestety

EDIT:
Cytat:
Jutro postaram się nagrać filmik jak po 2 tyg postoju zapalę go i po jakiś 5 min złapię za 1 kolektor Smile



Hahahaha

Wilku111 Znawca się znalazł :D Kolego ja mam to samo moto i nie pisz głupot że syf z gaźników zarąbał świece :] Sturl4ny pyta jak odpalić Bandziora a czyszczenie świec po miesięcznym postoju to rzecz zbędna bo żaden syf ich nie zarąbał .
To jest po prostu stary olejak i bez ssania nie zagada a żeby wykręcić w nim wszystkie 4 świece trzeba zdemontować bak a jak to wersja S to i owiewkę i podejrzewam że założyciel tematu nie ma ów klucza do tych świec, a filmik który chciałem nagrać miał posłużyć jako dowód że na ssaniu zawsze zagada nawet jak by palił na 2 gary :] .
Avatar użytkownika
SuzukiMaster
Świeżak
 
Posty: 205
Dołączył(a): 5/1/2012, 22:37
Lokalizacja: Wejherowo

Następna strona


Powrót do Mechanika motocyklowa



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość




na gr