Akumulator Zipp Shock
• Strona 1 z 1
Akumulator Zipp Shock
Witam. Padł mi akumulator w motorze, nie utrzymuje nawet 12V wiec jestem zmuszony kupic nowy i tu sie nasuwa pytanie jaki jest akumulator w Zipp Shock bo na akumulatorze nic nie pisze na ten temat jest tylko napisane CB9L-4B wiec podejrzewam ze jest on 9Ah ale co oznacza te 4?
Honda VFR 700 Interceptor
-
Mianas - Świeżak
- Fantas3k
- Bywalec
9Ah to za dużo, prądnica nie da rady i akumulator szybko Ci Padnie, bo będzie niedoładowany, mogą też ulec uszkodzeniu inne części. Standardem jest 4Ah i taki właśnie teraz masz, ta 9 w nazwie to prawdopodobnie wysokość akumulatora, czyli masz ok. 90mm. Kup najlepiej 5Ah, bo ta 4Ah to trochę mało przy tej pojemności, będziesz bardziej zadowolony niż z tej 4Ah, 6Ah to już trochę za dużo.
Uwaga na wymiary akumulatora, jeśli masz teraz oryginalny to kup nowy o takich samych wymiarach, są dostępne też o mniejszych, ale tych lepiej unikaj.
Uwaga na wymiary akumulatora, jeśli masz teraz oryginalny to kup nowy o takich samych wymiarach, są dostępne też o mniejszych, ale tych lepiej unikaj.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
Akumulator ma 10cm wysokosci wiec wątpie troche w to ze ta 9 to jest wysokosc. A co sie stanie jeśli załoze akumulator który bd miał za mało Ah to wtedy bd przełądowywany? Co moze sie z nim stac?
-
Mianas - Świeżak
No to nie wiadomo co oznacza ta 9 w nazwie
Jestem jedynie pewny, że napewno nie są to Ah, bo to za dużo. Jak będzie za mało Ah to prąd rozruchowy, może być za mały i rozrusznik nie da rady przekręcić wałem, lub przekręci, ale po 2/3 obrotach aku padnie, poniżej 4Ah nawet nie patrz.

-
Silnik jest FMB przerabiałem go z 50 na 110cm zmienialem wał,cylek,głowice,łancuszek rozrzadu i szpilki elektyki nie ruszałem nic. Teraz jest wiekszy tłok wiec potrzeba tez i wiekszej mocy rozruchowej bynajmiej tak mi sie wydaje.
-
Mianas - Świeżak
W motocyklach o pojemności 125 też są fabrycznie montowane akumulatory 4Ah, więc bierz 5Ah i niech Cię ten temat już nie dręczy. Zbyt duży akumulator to zły pomysł. Jeśli kupisz coś firmowego będziesz zadowolony, a jak coś z niższej półki to już zależy od szczęścia.
Zwróć tylko uwagę by prąd rozruchowy był duży, im większy tym lepszy, oczywiście przy 5Ah, np. taki będzie dobry:
http://allegro.pl/akumulator-motocyklow ... 37454.html
Wymiary chyba się nie zgadzają.. ale nie mam teraz czasu by szukać czegoś konkretnego.
I nie wierz w to, że słabej firmy aku np. Awina ma 70A prądu rozruchowego, bo chyba błąd w tłumaczeniu z chińskiego na polski
Jak znajdziesz coś konkretnego to możesz wstawić tu link i obadamy czy dokonałeś dobrego wyboru
Zwróć tylko uwagę by prąd rozruchowy był duży, im większy tym lepszy, oczywiście przy 5Ah, np. taki będzie dobry:
http://allegro.pl/akumulator-motocyklow ... 37454.html
Wymiary chyba się nie zgadzają.. ale nie mam teraz czasu by szukać czegoś konkretnego.
I nie wierz w to, że słabej firmy aku np. Awina ma 70A prądu rozruchowego, bo chyba błąd w tłumaczeniu z chińskiego na polski

Jak znajdziesz coś konkretnego to możesz wstawić tu link i obadamy czy dokonałeś dobrego wyboru

-
Byłem dzisiaj w dwoch sklepach z akumulatorami i powiedzieli ze mój akumulator ma 9Ah.Ale mówili tez ze zamiast tego 9Ah firmy krzak moge kupic akumulator 5 albo 7Ah lepszej firmy i bd wydajniejszy niz ten 9Ah co powiecie o tym?
-
Mianas - Świeżak
Zippa masz od nowości? Ten akumulator co masz aktualnie jest oryginalny, czy był już zmieniany? Możliwe, że ktoś wrzucił taki, bo innego nie miał, bądź myślał, że taki będzie lepszy i taki kupił. Ja nadal podtrzymuję swoje zdanie...
-
Motor jest z 2009r ale został zakupiony dopiero w 2011 z serwisu aktualnie jestem drugim uzytkownikiem poprzednik jeździł tym motorkiem tylko 2 miesiace. To w takim razie kupie chyba aku 7Ah tylko jakie firmy sa najlepsze?
-
Mianas - Świeżak
Ja tylko mogę doradzić, Twoja kasa, więc zrobisz jak będziesz chciał.
Dobre, a nawet bardzo dobre akumulatory to Banner, yuasa, forse. Ktoś ostatnio na forum się pytał o akumulator, kupił yuase i pisał, że jest zadowolony. Forse pewnie nadal nie produkuje akumulatorów do motocykli
A banner jest tej samej jakości co yuasa i forse.
Dobre, a nawet bardzo dobre akumulatory to Banner, yuasa, forse. Ktoś ostatnio na forum się pytał o akumulator, kupił yuase i pisał, że jest zadowolony. Forse pewnie nadal nie produkuje akumulatorów do motocykli

-
Trzymaj się od nich z dala. Podałem firmy, które powinno się wziąć pod uwagę, nie są drogie, bo w 100 pewnie się zmieścisz, jeśli chcesz zaoszczędzić 20zł to kupuj pierwszy lepszy.
Firmy które kiedyś uznawano za dobre, czyli bosch, centra(exide), nawet varta, bardzo straciły na jakości, jest bardzo dużo zwrotów tych akumulatorów. Jak się ma kupę szczęścia to też można trafić na coś poczciwego. Ale lepiej dopłacić 20zł i mieć spokój.
Firmy które kiedyś uznawano za dobre, czyli bosch, centra(exide), nawet varta, bardzo straciły na jakości, jest bardzo dużo zwrotów tych akumulatorów. Jak się ma kupę szczęścia to też można trafić na coś poczciwego. Ale lepiej dopłacić 20zł i mieć spokój.
-
szczeze mowiac
to akumulatory w polsce to jedno wielkie gowno
90% jest zleżana i stara, niedoładowywana od wyjazdu z fabryki...
dla tego z aku jest na zasadzie jak sie uda...
do zippa vapora jest 4AH wiec i tobie powinien styknac ;p
to akumulatory w polsce to jedno wielkie gowno
90% jest zleżana i stara, niedoładowywana od wyjazdu z fabryki...
dla tego z aku jest na zasadzie jak sie uda...
do zippa vapora jest 4AH wiec i tobie powinien styknac ;p
- tomera
- Stały bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości