Polerowanie elementów aluminiowych na błysk
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Polerowanie elementów aluminiowych na błysk
Witam. Moglibyscie mi doradzic w jaki sposob najtanszym kosztem wypolerowac na lusterko czesci aluminiowe. Prosze o porady krok po kroku co i jak. Dzieki. Pozdro.
-
bart69as - Świeżak
...jak się utleni i zmatowieje, to bierze się tę samą pastę polerską na filc i znowu błyszczy. Są tarcze polerskie na wiertarkę, raz-dwa się wypoleruje. Ewentualnie szmatką, ale to sporo roboty.
Watch out, we got a badass over here!
-
Walenty - Moderator
Tak, najpierw jakimś drobnym papierem, potem nakładasz paste i, jak mówisz, że masz tarcze, to polerujesz i powinno ładnie wyjść. Zacznij od papieru "400" albo "800" i skończ na "1500", powinno ładnie wyjść. Jaki element chcesz wypolerować?
Watch out, we got a badass over here!
-
Walenty - Moderator
ja ostatnio sobie polerowałem wszystko co mam z alu
wyszło lustro.
po 1) zalezy od powierzchni, jezeli jest niemalze idealnie gładka, bez rys, wżerów itp. to bierzemy papier 1500 wodny, delikatnie lecimy
potem wodny 2000 i następnie polerka - jaka zaraz napisze
jezeli powierzchnia ma sporo rys to zaczynamy od wiekszej gradacji - na oko sobie trzeba ocenic
nie ma co trzec papierem 400 jak mamy mikro ryski, bo papier porobi większe rysy. ale z kolei jak mamy głębsze rysy to nie ma co namagać godzine papierem 1500.
najlepiej uzywac wodnych papierów
jak mamy gotową powierzchnie, ja poleruje zwykła pastą tempo. choć są lepsze pasty typowo do polerowania Alu. choc nawet jak efekt byłby nieco lepszy
to i tak po tej pascie czy po tempo w krótkim czasie zrobi sie nowa warstwa tlenku. wiec szkoda mi było przepłacać kilku krotnie.
co do maszyny - ręcznie idzie, ale efekt jak dla mnie nie był satysfakcjonujący ;D udałem sie do leroy merlin i kupiłem "filc budowlany" taki prostokątny pasek filcu wziałem najgrubszy ok 1 cm grubosci. wyciąłem z tego kółko ( moge jeszcze drugie wyciąc ) i srubką skręcasz przez srodek z podkładkami. ja podpinałem to pod wkrętarke - spokojnie dawała rade, wiertarka jest mniej poręczna, a tez nie ma co polerowac maxymalnymi obrotami. przedmiot smarujesz cienką warstwą pasty polerskiej, i lecisz filcem
chwila i masz lusterko

po 1) zalezy od powierzchni, jezeli jest niemalze idealnie gładka, bez rys, wżerów itp. to bierzemy papier 1500 wodny, delikatnie lecimy

jezeli powierzchnia ma sporo rys to zaczynamy od wiekszej gradacji - na oko sobie trzeba ocenic

najlepiej uzywac wodnych papierów
jak mamy gotową powierzchnie, ja poleruje zwykła pastą tempo. choć są lepsze pasty typowo do polerowania Alu. choc nawet jak efekt byłby nieco lepszy

co do maszyny - ręcznie idzie, ale efekt jak dla mnie nie był satysfakcjonujący ;D udałem sie do leroy merlin i kupiłem "filc budowlany" taki prostokątny pasek filcu wziałem najgrubszy ok 1 cm grubosci. wyciąłem z tego kółko ( moge jeszcze drugie wyciąc ) i srubką skręcasz przez srodek z podkładkami. ja podpinałem to pod wkrętarke - spokojnie dawała rade, wiertarka jest mniej poręczna, a tez nie ma co polerowac maxymalnymi obrotami. przedmiot smarujesz cienką warstwą pasty polerskiej, i lecisz filcem

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Chce zaczac od jakiegos malego elementu aluminiowego najbardziej widocznego, jaki mi dobrze wyjdzie to kazdy element bym sobie spolerowac, od drobnych elementow po felgi. Powierzchnia tych malych elementow jest gladka. A z tym wodnnym paierem to znaczy ze mam go namoczyc i wtedy scierac? Czy np wsadzic element do wody i wtedy scierac?
-
bart69as - Świeżak
dokładnie, ja sobie biore wiaderko z wodą mocze papier i scieram, i co chwile płucze papier w wodzie - papier wodny ma to do siebie, że na sucho sie momentalnie zapycha, woda wypłukuje to co sie starło
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Ze wam sie chce panowie. Aluminium szybko koroduje. Lepiej Pokryc farba i miec spokoj. Oczywiscie wieksze elementy do ktorych jest latwy dostep mozna polerowac. Jednak w przypakdu jakis dupereli to zbyt duzo zachodu.
tea who you yea bunny
-
zxer - Stały bywalec
Ja panowie w fajerze wymyłem elementy potem papier, 200, 400 i chyba koło 80 z wodą potem pasta i wyglądało dobrze (nie chciałem lustra, chiałem mieć ładne aluminium) i potem na to lakier bezbarwny jedna warstwa i efekt sie trzyma
-
KAPELA911 - Bywalec
lakier bezbarwny to taki średni pomysł. ogólnie efekt po tym jest niezły, nic sie nie utleni. ale jednak z połysku od razu sporo traci. po 2 lakiery słabo sie trzymaja bezposrednio alu i często sie łuszcza. kolega na moto wypolerowane i pomalowane, gdzieniegdzie jest ok
a gdzieniegdzie troche lipa 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- tomekk0303
- Świeżak
chodzi o lakier ? to zalezy od masy czynników
od powierzchni, miejsca. od farby. jakas najtansza moze ci sie szybko złuszczyć 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
to tez zalezy od masy warunków
wystarczy ze wyjedziesz teraz jest mokro i na ulicach resztki soli zostało - sół+alu i momentalnie masz osad który usuniesz ponowną polerka. w lecie jak nie jest mokro itp to sie trzyma dłuzej. ale tez to zalezy od czystosci alu czyli jego stopu itppp itddd. po prostu co jakis czas ja lekko przecieram elementy aluminiowe szmatką lekko "nasączoną" tą pastą polerską i efekt szybko powraca - bez uzywania maszyny

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości