[biblioteka] Motocykle dla niskich - całą stopą na...
• Strona 3 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Artykuł bardzo mierny, ja też mam zaledwie 170cm wzrostu i jeszcze nie miałem problemu z żadnym nakedem i sportem, Od Suzi RF, przez Bandziory, CBR F1 F2 F3 F4 aż na R1 2001 kończąc, przeciskam się w korkach, poruszam po koleinach i nie zsiadam do cofania (chyba, że na trawie).
Natomiast widzę w artykule nagonkę do ASO w celu odchudzenia naszych portfeli a ja z doświadczenia wiem, że mamy wiele świetnych serwisów moto, poukrywanych w małych miejscowościach czy wioskach, których właściciele zajmują się tematem wiele lat i nie jednego sprzęta obniżali, przerabiali do stuntu czy jazdy na 1/4 mili.
W takich garażach powstają piekielne maszy a przykładami mogą być Masiej "Cygan" , MOKU, Raptowny, i cała śmietanka polskiego stuntu. Sam korzystam z tego typu "garażowych" serwisów, mam usługi wykonane za 30% tego co w ASO i czuję się bezpieczniejszy bo wiem, że wszystkie śruby mam dokręcone jak należy z czym w ASO bywa różnie.
A tak przy okazji obniżenie GSa dla dziewczyny 155cm to nie problem i właściwości jezdne nie stracą za wiele.<br><hr>Nosiu
Natomiast widzę w artykule nagonkę do ASO w celu odchudzenia naszych portfeli a ja z doświadczenia wiem, że mamy wiele świetnych serwisów moto, poukrywanych w małych miejscowościach czy wioskach, których właściciele zajmują się tematem wiele lat i nie jednego sprzęta obniżali, przerabiali do stuntu czy jazdy na 1/4 mili.
W takich garażach powstają piekielne maszy a przykładami mogą być Masiej "Cygan" , MOKU, Raptowny, i cała śmietanka polskiego stuntu. Sam korzystam z tego typu "garażowych" serwisów, mam usługi wykonane za 30% tego co w ASO i czuję się bezpieczniejszy bo wiem, że wszystkie śruby mam dokręcone jak należy z czym w ASO bywa różnie.
A tak przy okazji obniżenie GSa dla dziewczyny 155cm to nie problem i właściwości jezdne nie stracą za wiele.<br><hr>Nosiu
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Hah no to wybór dość ograniczony.Komentatorzy napisał(a):A ja jestem wysoki (196) i też nie jest tak łatwo znaleźć motocykl. Chyba nawet trudniej, jeżeli mówimy o niewielkich pojemnościach. Mnie na małym motocyklu niewygodnie się jedzie, kolana się nie mieszczą, i pojawia się odruch "podpierania" który jest niebezpieczny. Tzn czujesz, że możesz utrzymać motocykl i mimowolnie w sytuacji kryzysowrej, zamiast bezpiecznie się położyć starasz się podeprzeć nogą, bo niejako "czujesz" że to jest możliwe. Efekt łatwy do przewidzenia. POnadto kąty zgięcia łokci, kolan i kostek są tragiczne.
I co? Zostają same turystyki i duże pojemności? A jakbym chciał zwinny moto do miasta? Wszystko za niskie. Na szczęście zostają supermotoLekkie, zwinne, ale wysokie.<br><hr>nowesolo<br>
Komentatorzy napisał(a):Sam szukałem czegoś dla siebie (194), co nie byłoby turystykiem i okazało się- w moim przypadku, że litrowe nakedy są najwygodniejsze. <br><hr>,w<br>
Japończycy i włosi są raczej niewielkich (normalnych?) rozmiarów wiec ich motocykle są dostosowane raczej do niewysokich osób.
Zawsze wydawało mi się że to wysocy mają większy problem.<br><hr>nowesolo
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
A po stronie kierowcy dochodzi jeszcze długość nogi, szerokość miednicy, grubość podeszw.<br><hr>WiadroKomentatorzy napisał(a):Dodalbym ze samo patrzenie na wysokosc siedzenia z tabelek na stronach internetowych tez nie jest do konca miarodajne - wazna jest jeszcze szerokosc siedzenia, a to ciezko znaleźć w necie. Wg danych internetowych w moim V-Stromie 1000 mam tylko kanape o 1 cm wyzej (84 cm) niz w r6 brata (83 cm), a roznica za sprawa mojej szerokiej kanapy jest ogromna.
U mnie nogami stopa jest na ziemii tak na styk, u niego noge mam lekko ugieta i nawet jesli przychodzi do wycofania motocykla siedzac na nim to zero problemow. U mnie niestety juz nie jest to takie latwe;)
<br><hr>jabko667<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
ma ktoś vtr 1000? ona ma siodło dość wysoko 820mm. nie siedziałem nigdy na niej, więc zastanawiam się czy z moim wzrostem 170 cm nie będzie za wysoka. nie wiem jaka jest szerokość tego siodła. a może można obniżyć ten motocykl?<br><hr>frogis
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ten artykuł doskonale opisuję dobór odpowiedniego motocykla do naszej postury, Wzrost, masa ..
Położenie pełnej stopy na równej płaszczyźnie to jest nasze Bezpieczeństwo i logika dobrania odpowiedniego motocykla pod siebie .. Nie trzeba daleko jechać żeby o tym się przekonać. Wyjeżdżając z pod mojego bloku na ulicę, mam poniższy uskok gdzie mi zaczyna brakować nogi ..
Jak byłem dzieckiem to też jeździłem na rowerze kolarce, z nogą przełożoną pod górną ramą i jakoś dało rade jechać ... Ale to nie o to chodzi .. Myśleć a nie szpanować <br><hr>Szczepan
Położenie pełnej stopy na równej płaszczyźnie to jest nasze Bezpieczeństwo i logika dobrania odpowiedniego motocykla pod siebie .. Nie trzeba daleko jechać żeby o tym się przekonać. Wyjeżdżając z pod mojego bloku na ulicę, mam poniższy uskok gdzie mi zaczyna brakować nogi ..
Jak byłem dzieckiem to też jeździłem na rowerze kolarce, z nogą przełożoną pod górną ramą i jakoś dało rade jechać ... Ale to nie o to chodzi .. Myśleć a nie szpanować <br><hr>Szczepan
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja mam 5 cm więcej, do Suzi się przymierzałam i sięgam całą stopą do ziemi - pierwsze słyszę żeby GSy były uznawane za maszyny, do których "bez drabiny nie podchodź" o_O<br><hr>LisicaKomentatorzy napisał(a):Mam wzrost 160 cm, jeżdżę na Suzi GS500F i jest dla mnie za wysoko, bo całej stopy nie postawięArtykuł nie zaproponował dla mnie żadnej alternatywy, a szkoda bo miałam nadzieję, że są jakieś niższe moto lub możliwości względnie bezpiecznego obniżenia
<br><hr>Woman<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
No to takie male pytanko skoro mamy ten sam wzorst , piszesz ze bylo "najlepiej" na ... i hornet , czyli ujdzie czy tez bylo naprawde ok i dalbys spokojnie rade na nim jezdzic ? Pytam poniewaz zobaczylem honde hornet i sie zauroczylem , chce ja kupic ale najprawdopodobniej uzywana , a sa niekture ogloszenia spory kawal ode mnie , takze dobze bylo by wiedziec mniej wiecej zanim sie gdzies wybiore na ogledziny ( paliwo troche kosztuje xD ) .<br><hr>Piotrek.KKomentatorzy napisał(a):W niedzielę (6.02) byłem na MCN Motorcycle Show w Londynie i siedziałem praktycznie na wszystkich maszynach. Przy wzroście 166 cm problem jest spory i większość motocykli odpadała właśnie ze względu na wysokość siodła. Najlepsze okazały się ER-6 i Hornet. Od obsługi Hondy dowiedziałem się, że na NC700S będzie jeszcze lepiej niż Hornecie. Siedziałem na NC700 i nie było za dobrze - mam nadzieje, że będzie można "przenieść" zawieszenie z naketa, bo moto mi się bardzo podoba. XJ6 Diver. jest spoko pod względem podparcia, ale nie mogłem wysiedzieć więcej niż 30 s - mocno cisnęło tam gdzie nie powinno...<br><hr>waldek<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
no to lipa jakich mało bo ja mam 159cm i chce zakupić sobie motorek i co ? chyba ze skrzydełkami . pewnie w końcu skończę na jawie . małym zawsze jest gorzej , dobrze ze przynajmniej do pedałów w samochodziku dostaje
no co mi zaproponujecie jaki motocykl dla chudziny o wadze 50 i wzroście 159 cm ?
<br><hr>xela

no co mi zaproponujecie jaki motocykl dla chudziny o wadze 50 i wzroście 159 cm ?
<br><hr>xela
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Mam znajomą Twojej postury, zaczynała od GS 500, w którym obniżono jej zawieszenie, teraz po dwóch sezonach przesidła się na SV 650 i nie ma problemów (kwestia wprawy)<br><hr>NosiuKomentatorzy napisał(a):no to lipa jakich mało bo ja mam 159cm i chce zakupić sobie motorek i co ? chyba ze skrzydełkami . pewnie w końcu skończę na jawie . małym zawsze jest gorzej , dobrze ze przynajmniej do pedałów w samochodziku dostaje
<br><hr>xela<br>
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
dzięki za odp zawsze to jakieś pocieszenie - mam nadzieję że i ja w końcu nabiorę wprawy i będę śmigać (tak na marginesie to ta.GS 500 podoba mi sięKomentatorzy napisał(a):no to lipa jakich mało bo ja mam 159cm i chce zakupić sobie motorek i co ? chyba ze skrzydełkami . pewnie w końcu skończę na jawie . małym zawsze jest gorzej , dobrze ze przynajmniej do pedałów w samochodziku dostaje
<br><hr>xela<br>Komentatorzy napisał(a):Mam znajomą Twojej postury, zaczynała od GS 500, w którym obniżono jej zawieszenie, teraz po dwóch sezonach przesidła się na SV 650 i nie ma problemów (kwestia wprawy)<br><hr>Nosiu<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
jestem w identycznej sytuacji.. pozdrawiam i życzę powodzeniaKomentatorzy napisał(a):no to lipa jakich mało bo ja mam 159cm i chce zakupić sobie motorek i co ? chyba ze skrzydełkami . pewnie w końcu skończę na jawie . małym zawsze jest gorzej , dobrze ze przynajmniej do pedałów w samochodziku dostaje
<br><hr>xela<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
he he, ja mam 150cm 38kg Auta idealnego długo szukałm i znalazła, Clio nie mam problemów z "nogami" A co do motoru to już gorzej. Ale Honda CBR 125 2010r jest najlepsza, co nie znaczy, że dobra. Dostaję obiema nogami a dokładniej palcami, Ważne żeby Honda była produkowana do 2010r, bo ma niżej siedzenie i jest dość wąskie. Te następne są już wyższe nawet od CBR 250r.Komentatorzy napisał(a):no to lipa jakich mało bo ja mam 159cm i chce zakupić sobie motorek i co ? chyba ze skrzydełkami . pewnie w końcu skończę na jawie . małym zawsze jest gorzej , dobrze ze przynajmniej do pedałów w samochodziku dostaje
<br><hr>xela<br>
Zobacz sobie na HONDA CBR 125 do 2010roku. I sÄ… w dobrej cenie.
Teraz to kwestia wprawy.<br><hr>maauaami
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
muszę nabrać wprawy , chyba teraz to jest najważniejsze , choć nie ukrywam ze jeszcze się niepewnie czuję na motoKomentatorzy napisał(a):no to lipa jakich mało bo ja mam 159cm i chce zakupić sobie motorek i co ? chyba ze skrzydełkami . pewnie w końcu skończę na jawie . małym zawsze jest gorzej , dobrze ze przynajmniej do pedałów w samochodziku dostaje
<br><hr>xela<br>Komentatorzy napisał(a):he he, ja mam 150cm 38kg Auta idealnego długo szukałm i znalazła, Clio nie mam problemów z "nogami" A co do motoru to już gorzej. Ale Honda CBR 125 2010r jest najlepsza, co nie znaczy, że dobra. Dostaję obiema nogami a dokładniej palcami, Ważne żeby Honda była produkowana do 2010r, bo ma niżej siedzenie i jest dość wąskie. Te następne są już wyższe nawet od CBR 250r.
Zobacz sobie na HONDA CBR 125 do 2010roku. I sÄ… w dobrej cenie.
Teraz to kwestia wprawy.<br><hr>maauaami<br>

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Witam Mam takie pytanie do kogos kto ma honde cbr 1000rr. Mianowicie mam 168cm wzrostu i przymierzalem sie kiedys do hondy cbr 600rr i nie bardzo siegalem stopami do ziemi^^ czy 1000rr tez jest taka wysoka i niestety niemam szans nia pojezdzic? dodam ze jest w planach:d<br><hr>Darek
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Ja mam 168cm. Jeżdże na skuterze, który ma siodło na wysokości 830 mm. Wiadomo skuter to lekki bo niecałe 100 kg więc nie mam problemów z manewrowaniem, ale jak się trochę poćwiczy to i da radę z maszynami dużo, dużo cięższymi
<br><hr>Wojtek

- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
Przymierzam sie do kupna Cbr 250, mam 162 cm i myśle ze bedzie ok, niestety ciezko sprawdzić jak z sieganiem do ziemi bo to nowość. Siedziałam już na cbr 125 i było idealnie ale troszke za słaby.<br><hr>Jolka
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
CBR 250 R ma 78cm wys siedziska więc spokojnie dostaniesz do ziemiKomentatorzy napisał(a):Przymierzam sie do kupna Cbr 250, mam 162 cm i myśle ze bedzie ok, niestety ciezko sprawdzić jak z sieganiem do ziemi bo to nowość. Siedziałam już na cbr 125 i było idealnie ale troszke za słaby.<br><hr>Jolka<br>

pozdrawiam<br><hr>xela
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
witamKomentatorzy napisał(a):Przymierzam sie do kupna Cbr 250, mam 162 cm i myśle ze bedzie ok, niestety ciezko sprawdzić jak z sieganiem do ziemi bo to nowość. Siedziałam już na cbr 125 i było idealnie ale troszke za słaby.<br><hr>Jolka<br>Komentatorzy napisał(a):CBR 250 R ma 78cm wys siedziska więc spokojnie dostaniesz do ziemi
pozdrawiam<br><hr>xela<br>
cbr 250r ma znacznie szersze siedzenie niż cbr 125 produkowana do roku 2011.
dlatego wydaje się ,że siedzenie jest sporo wyżej,więc trzeba wziąć to pod uwage.
natomiast model od 2011-13 ma porównywalną wys do cbr 250r.a nawet jest nieco wyższa.<br><hr>honda
- Komentatorzy
- Mieszkaniec forum
• Strona 3 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Powrót do Komentarze do artykułów na Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości