(CCM644) - remont silnika - 4T- czy warto?
• Strona 1 z 1
(CCM644) - remont silnika - 4T- czy warto?
Witajcie.
Mój motor ma najechane ~75tys. Silnik CCM644, jednocylindrowy.
Przy okazji wizyty w warsztacie, mechanik po osłuchaniu silnika stwierdził, że tłok to już raczej kwalifikuje się do wymiany i generalnie moto jest "wyjeżdżone".
W codziennej eksploatacji silnik nie wykazuje objawów zużycia, tj nie dymi, nie ciągnie oleju, nie ma problemu z odpalaniem, mocy nie brakuje, osiąga książkowy vmax.
Którą opcję byście wybrali:...
1. Wymieniać tłok-wiąże się to zapewne z wymianą również cylindra, bo ten pokryty jest nikasilem, więc szlif odpada (cylinder z tłokiem w db.stanie ~500zł +robocizna (????), a i pewnie rozrząd przy okazji wymienić(+~500
)?
2. Czy lepiej kupić mniej wyeksploatowany silnik i zrobić swap (silnik ~1000zł +robocizna(???))?
3. Jeździć i nie marudzić, póki nie kopci:-).
Pozdrawiam.
Max
Mój motor ma najechane ~75tys. Silnik CCM644, jednocylindrowy.
Przy okazji wizyty w warsztacie, mechanik po osłuchaniu silnika stwierdził, że tłok to już raczej kwalifikuje się do wymiany i generalnie moto jest "wyjeżdżone".
W codziennej eksploatacji silnik nie wykazuje objawów zużycia, tj nie dymi, nie ciągnie oleju, nie ma problemu z odpalaniem, mocy nie brakuje, osiąga książkowy vmax.
Którą opcję byście wybrali:...
1. Wymieniać tłok-wiąże się to zapewne z wymianą również cylindra, bo ten pokryty jest nikasilem, więc szlif odpada (cylinder z tłokiem w db.stanie ~500zł +robocizna (????), a i pewnie rozrząd przy okazji wymienić(+~500

2. Czy lepiej kupić mniej wyeksploatowany silnik i zrobić swap (silnik ~1000zł +robocizna(???))?
3. Jeździć i nie marudzić, póki nie kopci:-).
Pozdrawiam.
Max
- max650
- Świeżak
Jakim cudem po osłuchaniu silnika mechanik stwierdził, że tłok jest na wykończeniu!? Weź lepiej zmień mechanika, a co do problemu to zmierz kompresje miernikiem ciśnienia czy jak kto woli manometrem i podaj wynik. Skoro moto tak ładnie pracuje to sądzę, że kompresja będzie na dobrym poziomie i niczego robić nie trzeba.
-
komarcc - VIP Åšcigacz.pl
max650 napisał(a):Posłuchał "na ucho" - stwierdził, że silnik głośno pracuje i że tłok jest na wykończeniu. Dodatkowo zatkał palcem wydech i motocykl po chwili zgasł.
to znaczy ze masz szczelnmy wydech
wez olej tego mechanika, bo to jakis idiota i wyciagacz kasy od petentów
- tomera
- Stały bywalec
no nie moge a czego on sie spodziewal jak zatka wydech ze bedzie chodzil idealnie?
motorek ma szczelny uklad wydechowy nie ma bata musial sie zadusic z tego co piszesz odpala dobrze z predkoscia nie ma problemu to po co ci taki remont jak wszystko jest ok

-
sonycbr77 - Bywalec
W mojej kawie jak przytkam komin tez zgasnie.... i ti mnie kiedys martwilo ale teraz mam olew:)
Jak nie ma jakis mega dziwnych odglosow to ja bym latal ... chyba kultura pracy silnika kawasaki mnie umocniła
:D:D:D
Jak nie ma jakis mega dziwnych odglosow to ja bym latal ... chyba kultura pracy silnika kawasaki mnie umocniła

Motorynka Pony
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
WSK 125 (1983r)
MZ ETZ 251
GSX 600F
ZX 9 R (moje oczko w głowie)
-
hugo2003 - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości