Zobacz wÄ…tek - SHOEI Qwest vs XR-1100
NAS Analytics TAG

SHOEI Qwest vs XR-1100

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

SHOEI Qwest vs XR-1100

Postprzez chris.bernaciak » 5/2/2012, 23:13

Witam,

mam pytanie odnośnie wymienionych w temacie kasków. Mianowicie który z nich wybrać i dlaczego właśnie ten. Słyszałem, że obydwa są bardzo dobrej jakości i zapewniają wysoki komfort użytkowania i bezpieczeństwa, jednak różnica cenowa jest ok. 350 zł, a przy początkowym zakupie zawsze warto szukać oszczędności tam, gdzie to możliwe.

Pozdrawiam i czekam na opinie.
chris.bernaciak
Świeżak

Postprzez motoluka » 6/2/2012, 11:25

Kolego a czym jeździsz i jaką jazdę preferujesz, bardziej sportową czy turystyczną?
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez tomek_gda » 6/2/2012, 13:56

XR1100 jest niby bardziej na sporta ale ja jeżdżę na nakedzie i jest bardzo dobrze. XR1100 w porównianiu do QWESTa ma nieco lepszą wentylację (ponoć) i całkowicie wyjmowany środek kasky (poduchy). I to chyba tyle różnic. Jeżeli koniecznie chcesz oszczędzić to bierz QWESTa to i tak bardzo dobry garnek (chyba ta sama skorupa co w XR110).
tomek_gda
Świeżak

Postprzez kowal_71 » 6/2/2012, 16:42

Przez ostatni miesiąc miałem ten sam dylemat. Dzisiaj kupiłem Qwesta :) Powód? Zwyczajnie lepiej leżał na mojej głowie. Prawda jest taka, że są to niemal identyczne kaski, tylko Shoei przylepił Qwestowi metkę turystyczną, a XRowi - sportową. Z różnic:
- już wcześniej wspomniany całkowicie wyjmowany środek w XR (w Qwescie na stałe przymocowana jest górna część)
- trochÄ™ inaczej wyprofilowana skorupa (mnie XR cisnÄ…Å‚ trochÄ™ w skronie)
- podobno Qwest jest cichszy i lepiej wentylowany, ale tego nie sprawdziłem
- no i oczywista różnica - cena; moim zdaniem za wyciąganą górną część gąbki nie warto płacić 300zł ;)

Myślę, że można powiedzieć, że XR jest kaskiem na co dzień ukierunkowanym na sport, a Qwest na szybką turystykę. Także idź przymierz oba modele i wtedy podejmij decyzję.
Kawasaki ZR-7S
Yamaha FZ6 FAZER
kowal_71
Bywalec

Postprzez radziorek15 » 6/2/2012, 22:27

z tą wyjmowaną wyściółką to jest tak, że założysz kominiarkę termoaktywną (30zł) i nawet nie bedziesz musiał prać środka kasku ;) Ja kupiłem xr-1100 ze względu na wygodę, poprostu się w nim dobrze czułem, a wyrwałem go na promocji, więc cena była zbliżona do qwesta.
er5 + SV650S / svforum.pl(wisznia)
radziorek15
Świeżak

Postprzez motoluka » 6/2/2012, 23:27

Z tego co wiem to XR-1100 ma sporo lepszą aerodynamikę przy wysokich prędkościach.
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez tomek_gda » 7/2/2012, 08:28

radziorek15 napisał(a):z tą wyjmowaną wyściółką to jest tak, że założysz kominiarkę termoaktywną (30zł) i nawet nie bedziesz musiał prać środka kasku ;)

Nic z tych rzeczy. Kominiarka termoaktywna to nie worek foliowy który nie przepuszcza wody/potu. Kominiarka czy w ogólę odzież termoaktywna w przypadku nadmiernego pocenia się przekazuje pot do kolejnych warstw ubrania żeby wyparował, w przypadku kominiarki tą kolejną warstwą jest niestety wyściółka kasku.
Ale prawda jest taka że środek kasku można prać bez jego wypinania*. Kiedy się wypnie jest to rzecz jasna dużo wygodniejsze, ale jak najbardziej da się to zrobić bez wypinania. Ostrożnie tylko ze środkami, żadnej agresywnej chemii tylko coś w stylu szamponu dla dzieci (tego nie szczypiącego w oczy).

* To może nie dotyczyć wszystkich kasków. Być może są takie których nie można czyścić w ten sposób.
tomek_gda
Świeżak

Postprzez chris.bernaciak » 7/2/2012, 16:39

OK, dziękuję za wszystkie komentarze :-)

@motoluka, jest to mój pierwszy garnek, dopiero będę robić kurs na prawo jazdy, samego motocykla jeszcze nie posiadam. W trakcie / po kursie będę przymierzał się do zakupu jakiegoś GS500 lub XJ600 - motocykl głównie na miasto z niewielkimi wypadami poza.

Trafiłem właśnie na okazję i zakupiłem XR-1100. Mam nadzieję, że będzie mi dobrze służył.
chris.bernaciak
Świeżak

Postprzez motoluka » 8/2/2012, 16:51

To gratuluję zakupu, XR moim zdaniem jest o szczebelek wyżej, wykonanie jest równie dobre a aerodynamika lepsza. Także jak masz kasę to dobrze wybrałeś.
motoluka
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Marcinrednose » 2/3/2012, 19:26

Trochę po czasie, ale kaski posiadają jedną istotną różnicę - zastosowanie.
Niby oczywiste, ale skoro posiadają inne zastosowanie to muszą być do niego dostosowane.
XR-1100 jest kaskiem do jazdy sportowej, QWEST do szybszej turystyki.
XR będzie lepiej sprawował się przy dużych prędkościach.
Z przeznaczeniem kasku jest związana jeszcze jedna kwestia którą trzeba brać pod uwagę przy wyborze odpowiedniego kasku - wentylacja w kaskach sportowych pracuje poprawnie w pozycji pochylonej, w kaskach turystycznych przy wyprostowanej.
Marcinrednose
Świeżak

Postprzez tomek_gda » 2/3/2012, 20:08

Marcinrednose napisał(a):[...]
Niby oczywiste, ale skoro posiadają inne zastosowanie to muszą być do niego dostosowane.
[...]

Nie muszą. Tak samo jak ktoś kto kupuje sporta nie musi nim jeździć po torze (pomimo że te maszyny z założenia służą właśnie do tego). Wolna wola i wolny wybór, xr1100 sprawdza się bardzo dobrze na nakedzie (wentylacja, aerodynamika itd).
tomek_gda
Świeżak

Postprzez maciejka69 » 2/3/2012, 20:13

a wy to wszystko z teorii i z tego co przeczytaliście? Kto miał obydwa i obydwa przetestował, że wydaje takie opinie? Gościu w sklepie, w którym kupuję uważa, że są to prawie takie same garnki. XR specjalnie dla tych, którzy muszą mieć najdroższy i w dodatku z naklejką sport w domyśle.
GSX1400
maciejka69
Stały bywalec

Postprzez tomek_gda » 2/3/2012, 20:23

maciejka69 napisał(a):a wy to wszystko z teorii i z tego co przeczytaliście? Kto miał obydwa i obydwa przetestował, że wydaje takie opinie?

Z tą teorią to chyba nie do mnie? Jeżdżę w xr1100 na nakedzie mówię jak to widzę bo kask sprawdza się na tego typu motocyklach.

maciejka69 napisał(a):XR specjalnie dla tych, którzy muszą mieć najdroższy i w dodatku z naklejką sport w domyśle.

Najdroższy jest x-spirit i w domyśle to ten model należy kojarzyć "z naklejką sport" co kolwiek to znaczy.

maciejka69 napisał(a):Gościu w sklepie, w którym kupuję uważa, że są to prawie takie same garnki.

Zamiast ślepo wierzyć gościowi u którego kupujesz lepiej wziąć oba kaski do rączek, przymierzyć, pojeździć i wtedy pisać o przemyśleniach a nie teoretyzować :lol:
tomek_gda
Świeżak

Postprzez maciejka69 » 2/3/2012, 21:49

tomek_gda napisał(a):
maciejka69 napisał(a):XR specjalnie dla tych, którzy muszą mieć najdroższy i w dodatku z naklejką sport w domyśle.

Najdroższy jest x-spirit i w domyśle to ten model należy kojarzyć "z naklejką sport" co kolwiek to znaczy.

maciejka69 napisał(a):Gościu w sklepie, w którym kupuję uważa, że są to prawie takie same garnki.

Zamiast ślepo wierzyć gościowi u którego kupujesz lepiej wziąć oba kaski do rączek, przymierzyć, pojeździć i wtedy pisać o przemyśleniach a nie teoretyzować :lol:

spoko, nie ma co się spinać. Ja tylko zapytałem kto latał w obydwu, a wy od razu do ataku. Lataliście w obydwu czy tylko teoretyzujecie? ;)
1.Fakt najdroższy jest x-spirit.
2.Nie wierzę ślepo gościowi, zakładałem obydwa i XR leżał mi gorzej, ale nie jeździłem. Na wiosnę przetestuję oba, obiecuję.
GSX1400
maciejka69
Stały bywalec

Postprzez Marcinrednose » 2/3/2012, 22:26

tomek_gda napisał(a):
Marcinrednose napisał(a):[...]
[...]

Nie muszą. Tak samo jak ktoś kto kupuje sporta nie musi nim jeździć po torze (pomimo że te maszyny z założenia służą właśnie do tego). Wolna wola i wolny wybór, xr1100 sprawdza się bardzo dobrze na nakedzie (wentylacja, aerodynamika itd).

Kolego naucz się czytać ze zrozumieniem.
Marcinrednose
Świeżak

Postprzez tomek_gda » 3/3/2012, 07:07

Może niech kolega nauczy się przelewać myśli na "papier" w sposób bardziej zrozumiały bo ile razy nie przeczytam Twojego posta to nadal uważam że dobrze go zinterpretowałem i chyba większych problemów z czytaniem (a tym bardziej zrozumieniem) nie mam.
Niech kolega najpierw napisze czy jeździł w którymkolwiek z tych kasków.
(Nikogo nie atakuje).
tomek_gda
Świeżak

Postprzez Marcinrednose » 3/3/2012, 11:04

Napisałem, żę "skoro posiadają inne zastosowanie to muszą być do niego dostosowane. "
Nie napisałem, że skoro posiadają inne zastosowanie to muszą być zgodnie z nim użytkowane.
Dla mnie jasne.

Obecnie mam Shoei X-Spirit II, wcześniej jeździłem w Shoei XR-800 (staruszek - poprzednik obecnego XR-1100).
Przed wyborem X-Spirita II poważnie myślałem o XR-1100 - rozmawiałem z wieloma użytkownikami, dealerami, przeczytałem wiele testów, a że szwagier brał QWESTa dla dziewczyny to też się dla niego zainteresowałem tematem.
Osoby znające temat zgodnie twierdzą, że XR-1100 jest przeznaczony do jazdy szosowo-sportowej, QWEST do szybszej turystyki. W przypadku obu kasków dealerzy posiadają wiedzę nt. systemu wentylacji kasków. Popytaj ich- powiedzą, że wentylacja w XR-1100 działa odpowiednio jak się pochylisz, w QWEST w pozycji wyprostowanej. Weź do ręki 2 kaski i popatrz też na system wlotu powietrza. Na 99% jest o tym też mowa w teście któregoś z tych kasków w motogenie.
Zgadzam się z Tobą, że nie ma konieczności, żeby w kasku sportowym jeździć na torze. Nie mam nic na przeciwko żeby w kasku turystycznym jeździć na torze - wolna wola. Tylko po co kupować turystę na tor, albo kask sportowy na wypady turystyczne???
Mimo wszystko zdecydowąłem sie na X-SPIRITA II - głownym powodem zakupu był znakomity (lepszy niż w XR-1100) system wentylacji.
Marcinrednose
Świeżak

Postprzez maciejka69 » 3/3/2012, 19:33

Marcinrednose napisał(a):dealerzy posiadają wiedzę nt. systemu wentylacji kasków. Popytaj ich- powiedzą, że wentylacja w XR-1100 działa odpowiednio jak się pochylisz, w QWEST w pozycji wyprostowanej. Weź do ręki 2 kaski i popatrz też na system wlotu powietrza. Na 99% jest o tym też mowa w teście któregoś z tych kasków w motogenie.

o, i to jest ciekawe i brzmi wiarygodnie. Widzę, że do mojej jazdy zupełnie wystarczy mi QWEST. Jak będę miał kiedyś zajawkę na sporta i na tor, kupię sobie inny
GSX1400
maciejka69
Stały bywalec

Postprzez Invi » 3/3/2012, 19:40

Jasna i oczywista sprawa. Tak samo jeśli chodzi o opory powietrza, sportowy kask ma mieć mały opór powietrza jak jest pochylony.
Invi
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez maciejka69 » 3/3/2012, 19:48

może i jasna i oczywista, ale do tej pory pisano tutaj, że XR jest do jazdy sportowej i tyle. Nikt nie napisał dlaczego
GSX1400
maciejka69
Stały bywalec

Następna strona

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê