Buzer, żółw czy może przewiewna kurtka?
• Strona 1 z 1
Buzer, żółw czy może przewiewna kurtka?
Witam, szukam czegoś mocno przewiewnego na lato ale dającego dostateczna ochrone. Na codzien smigam w modece yumie, ale jest ona wg mnie zbyt mało wentylowana na gorace dni. Zastanawialem sie nad jakims buzerem ale generalnie raczej nikt go nie poleca na scigacza tylko na crossa. Nie chce jezdzic w samej koszulce. moge przeznaczyc na to do 400zł.jesli ktos ma jakies pomysly to prosze o rade. Pozdrawiam.
r6
-
czajnik88 - Świeżak
na lato polecam ZBROJE !!! niezastąpiona ja zawsze w lato zakładam na ciało i na wierzch koszulkę i jest lux zbroje po 150zł już są naprawdę lux i jest uniwersalna bo sitka na któej sie trzymają ochraniacze jest rozciągliwa tak że w zimniejsze dnia zakładałem ją na bluzę i teraz w zime to dobra kurtka na wierzch i można śmigać no i w zbroi cały czas masz osłonięte i ochronione nerki czego w kurtkach nie masz
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
Kupiłem zbroję w zeszłym sezonie gdyż miałem dość pocenia się w skórzanej kurtce. Miałem ją na sobie (zbroję) może z 5 razy. Ogólnie taka zbroja jest bardzo sztywna, siatka która przylega do ciała również nie jest przyjemna w dotyku. Niby jest przewiewna ale i tak się będziesz w niej grzał. Protektory niby chronią ale jednak wydaje mi się, że po szlifie to ta cała siateczka rozleci się na kawałeczki. Jeśli nie założysz nic pod lub na buzzera to będziesz miał najprawdopodobniej bardzo dotkliwe spotkania z owadami, niektóre nawet przez kurtkę skórzaną czuć ,a co dopiero przez siateczkę. Ja osobiście żałuje zakupu, zbroja leży w szafie, a latem latam w skórze dla bezpieczeństwa i wygody(porównując ze zbroją) pomimo upałów.
<PIOTR>
- prowinski
- Świeżak
Jeśli właściwie będziesz nosił zbroję (ściągnięte paski, mocne przyleganie, żeby nic się nie przesuwało), to też się w niej spocisz. Niestety jeśli tekstyl jest dla Ciebie zbyt nieprzewiewny to chyba nie ma dla Ciebie ratunku. Musisz sobie postawić pytanie czy lepiej wziąć jeden prysznic więcej czy pozdzierany goić się min. 2 tygodnie.
GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
Są na rynku dostępne kurtki z siatki. Idealny kompromis między średnio wygodną zbroją a słabo wentylowaną kurtką. Siatka jest grubsza i solidniejsza niż w zbroi. No i taka kurtka nie zmusza do opinania się ściśle ochraniaczami, co przekłada się na komfort użytkowania. W przypadku zbroi ochrona raczej ogranicza się do zabezpieczenia przed uderzeniem, przy długim szlifie po asfalcie nie ma co liczyć na spektakularny poziom ochrony. Za 400 zł nie kupisz wyższej półki typu RS-Taichi, ale wyrwiesz już np. Adrenalinę, gdzie nie ma za bardzo na co narzekać. Czek diz aut: http://sklep.scigacz.pl/kurtka-tekstyln ... 29952.html
Miczab - Twój partner w motozakupach 

-
Miczab - Administrator
a ja mam skurę firmy held jeżdze w niej w korkach i sie nie poce. dobra skura napewno jest lepsza od zbroi gdzie mozna się ostro narazic na kontuzję stawów spowodowaną przewianiem.dobro uzywana skure mozna kupic na moto bazarach za niewielkie pieniadze, bynajmniej ja tak zrobilem. skura chroni tez przed nadmiernym nagrzaniem ciała przez słońce.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Mojżesz
- Świeżak
Durny ja... Nie doczytałem.
Zbroja to jest jakieś rozwiązanie choć sam bym się na nią nie zdecydował. Nie ufam tej siateczce trzymającej ochraniacze razem.
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno typowej letniej kurtki (trochę musiałbyś dozbierać grosza). Żółw by się przydał tak czy inaczej do ostrzejszej jazdy.

Zbroja to jest jakieś rozwiązanie choć sam bym się na nią nie zdecydował. Nie ufam tej siateczce trzymającej ochraniacze razem.
Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem byłoby kupno typowej letniej kurtki (trochę musiałbyś dozbierać grosza). Żółw by się przydał tak czy inaczej do ostrzejszej jazdy.
-
bryk77 - Stały bywalec
Sam latam tylko w skórze, a w tej przy dobrej pogodzie na światłach robi się gorąco w mgnieniu oka. W podwieszonym temacie (otwórz link) jest sporo opinii na temat kurtek. Ktoś tu chwalił na forum Modekę Sporty Mesh. Przyjrzyj się też bliżej propozycji Miczaba odnośnie Adrenaline Camouflage, bo za 320 zł. to nawet dobrego żółwia ciężo kupić.
Wiele daje bielizna termoaktywna (otwórz link). W gorące dni nie potrafię bez niej jeździć.
Wiele daje bielizna termoaktywna (otwórz link). W gorące dni nie potrafię bez niej jeździć.
-
bryk77 - Stały bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości