Zobacz wÄ…tek - kodowanie drugiego kluczyka w ASO lub nieautoryzowanym
NAS Analytics TAG

kodowanie drugiego kluczyka w ASO lub nieautoryzowanym

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

kodowanie drugiego kluczyka w ASO lub nieautoryzowanym

Postprzez djmusic » 5/2/2012, 01:24

Witam.
Mam jeden kluczyk od suzuki z immobilizerem. Chce dorobić drugi. Myślałem, że całość załatwię w jakimś nieautoryzowanym serwisie, tzn kupiłbym surowy klucz w salonie Suzuki, następnie dorobił u ślusarza i na koniec poszedłbym do któregoś z prywatnych serwisów.
W momencie gdy byłem już w serwisie Suzuki aby zamówić surowy klucz to usłyszałem, że mogę dużo ryzykować.....że ktoś kto mi będzie kodował drugi kluczyk może nie zrobić tego należycie, że mogą czekać mnie problemy w przyszłości, że nie jest to dobra metoda.
Usłyszałem o sposobie kodowania "zapętlanie" który stosują nieautoryzowane serwisy, że po takim czymś motor może nie chcieć odpalić co może być spowodowane uszkodzoną elektroniką potem są tylko potworne koszty. Potem zaproponowano mi, żebym zakupił dwa kluczyki i oni mi zrobią to jak należy czyli zakodują dwa nowe, a ten który posiadam nie będzie już działał i pójdzie w odstawkę.
To teraz mam pytania:
Ile jest prawdy w tym co usłyszałem w salonie ?
Czy jeśli zdecyduje się na usługę w innym serwisie to czy faktycznie metoda na kodowanie jednego kluczyka jest w pełni bezpieczna, czy może potencjalnie spowodować w przyszłości problemy?
Czy ewentualnie zna ktoś jakiś dobry serwis gdzie można taki kluczyk zakodować(okolice wawy)?

...pytam bo jak zwykle rozchodzi się o kasę...w salonie wyszłoby około 700zł (2 kluczyki + kodowanie)......gdybym zdecydował się w innym miejscu to wiadomo jeden kluczyk do zakodowania i mniejsza kasa i problem z głowy...tylko, że nastraszyli mnie w salonie....proszę o pomoc w sprawie.
Pozdrawiam
djmusic
Świeżak

Postprzez Dzesiu10 » 5/2/2012, 02:31

Dorabiałem kluczyk do r6 z 2006 i spokojnie działało a robione w nieautoryzowanym serwisie tam gdzie dorabiają kluczyki. Nie kupowałem oryginalnego surowego od Yamahy tylko innej firmy zastępczy i z kodowaniem czyli cały pakiet kosztowało mnie to 150zł a kluczyk pewnie działa do dziś , pół roku jeździłem z dorobionym i było git. nie wiem jak w suzuki ale raczej wala ściemą żeby zbić kase. podałem tylko siebie jako przykład i zaznaczam ze w suzi moze być inaczej choć wątpie.
Dzesiu KTM EXC-F 250 2007
Dzesiu10
Bywalec

Postprzez Trax » 5/2/2012, 06:14

ściemniają cie jak ktoś jest w miarę ogarnięty to spokojnie dorobi ci klucz który będzie działał bez problemów

a tak w ogóle to nie ma u ciebie żadnego specjalisty który się tym zajmuje ? - u mnie w mieście jest koleś który ma punkt dorabiania kluczy ale potrafi otworzyć większość samochodów i bez problemu dorobić klucz do auta praktycznie na miejscu - myślę że z moto też by nie miał problemu ;] poszukaj takiego kogoś u siebie
Trax
Świeżak

Postprzez marcinziel2 » 5/2/2012, 11:27

zapętlanie to on chciał zrobić tobie.
ziolo
marcinziel2
Świeżak

Postprzez Vergon » 5/2/2012, 11:42

Olej ASO, jak dobrze poszukasz to może sam go sobie zaprogramujesz. Programowanie kluczyka do Cebry RR od 2003r trwa 15 minut i robisz to w swoim garażu we własnym zakresie.
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez djmusic » 5/2/2012, 19:29

OK. Dzięki wielkie. Przekonaliście mnie....
Czy w takim razie zna ktoś dobry i pewny nieautoryzowany serwis, w którym zakodują mi ten drugi kluczyk w Warszawie lub okolicach.
Co to do motoru to suzuki gsr 600.
Dzieki i pozdrawiam
djmusic
Świeżak

Postprzez Vergon » 5/2/2012, 21:48

Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez tomera » 5/2/2012, 23:08

moze nie na temat ale mi do auta bmw 520i e39 tez tak mowili, praktycznie to samo a poszukalem po necie i bylo napisane jak go aktywowac samemu i sie udalo
tomera
Stały bywalec

Postprzez Raczek_6 » 9/2/2012, 13:21

Vergon napisał(a):http://moto.allegro.pl/klucz-kluczyk-motor-motocykl-suzuki-tanio-i2097526455.html + transponder

http://motorakowski.pl/

W opisie jest podane że obudowa posiada miejsce pod transponder - ciekawe czy jest on w kluczyku.

W motorakowski mają komputer i spokojnie można u nich zakodować większość kluczyków z immobiliserem - kilku znajomych sprawdzało i działa bez zarzutu.

Jeśli kodujesz oryginalny kluczyk nie powinno być żadnych problemów,
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Vergon » 9/2/2012, 18:10

Wiem, skoro piszą, że "jest miejsce" to znaczy, że go nie ma ;)
Link miał charakter poglądowy.
Vergon
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê