cross yamaha czy honda??
• Strona 1 z 2 • 1, 2
cross yamaha czy honda??
hej
na wstepie wszystkich witam
mam pytanko. chciałbym sobie kupić crossa albo 125 albo 250 (raczej 250) i nie wiem co??
myślałem o yamaha albo hondzie
doradźcie mi jaka marka i model ??
na wstepie wszystkich witam

mam pytanko. chciałbym sobie kupić crossa albo 125 albo 250 (raczej 250) i nie wiem co??
myślałem o yamaha albo hondzie

doradźcie mi jaka marka i model ??
- EloZiom
- Świeżak
bo twoje pytanie jest conajmniej idiotyczne! Yamaha albo honda... cross... rzeczywiście dużo info dałeś. Jak się domyślam jesteś początkujący więc odpada jaki kolwiek cross powyżej 80ccm. Jeśli już to endurak w stylu DT125. Tylko szanowny kolega nie zechciał podać nawet przedziałów cenowych!

-
Bunny - VIP Åšcigacz.pl
No a podstawowe pytanko, jeździłeś kiedyś na crossie?
Masz doświadczenia z tym?
Jesteś pewien, że rozumiesz co się kryję pod 57 koniami w 2T w crossie 250 ccm?
Jesteś w 100% pewien, że w teren 40 koni w 125 ccm to mało?
Odpowiedź na te podstawy. Jakie masz obycie z tym, a później będę mógł Ci doradzić czy wr,yz,cr,kx czy co tam chcesz, wady zalety itp.
Więc czekam....
Masz doświadczenia z tym?
Jesteś pewien, że rozumiesz co się kryję pod 57 koniami w 2T w crossie 250 ccm?
Jesteś w 100% pewien, że w teren 40 koni w 125 ccm to mało?
Odpowiedź na te podstawy. Jakie masz obycie z tym, a później będę mógł Ci doradzić czy wr,yz,cr,kx czy co tam chcesz, wady zalety itp.
Więc czekam....
Dosiadam:
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm
Yamaha Thundercat sprzedany
|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm

|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
-
Vercef - VIP Åšcigacz.pl
mam 14 lat
172cm wzrostu
jeżdże prawie codziennie na crossie yamaha 250 kolegi wiec mam doświadczenie a z motorami mam doczynienia od 6 roku życia
przedziału cenowego nie podałem bo i tak chce kupić używanego (mniej wiecej do 4 tysiaków)
interesuje mnia yamaha i honda
pojemnośc miedzy 125 a 250 i tyle
chciałbym wiedzieć na co wzracać uwage przy zakupie i jaki model i marke wybrać.
pozdro
PS. moglibyście być troszke milsi bo ja jestem.
172cm wzrostu
jeżdże prawie codziennie na crossie yamaha 250 kolegi wiec mam doświadczenie a z motorami mam doczynienia od 6 roku życia
przedziału cenowego nie podałem bo i tak chce kupić używanego (mniej wiecej do 4 tysiaków)
interesuje mnia yamaha i honda
pojemnośc miedzy 125 a 250 i tyle
chciałbym wiedzieć na co wzracać uwage przy zakupie i jaki model i marke wybrać.
pozdro
PS. moglibyście być troszke milsi bo ja jestem.

- EloZiom
- Świeżak
Tor czy las?
Las 125 ccm
Tor (poczatkujacy,amator)-125 ccm
Tor (zawodowiec) 250 ccm
250 ccm i tak całego potencjału nie wykorzystasz, a przy twoim wzroście i wieku 125 ccm cross wystarczy. Wage pewnie masz też nie za duża, więc 250 ccm będzie jak rakieta. Zresztą jak jeździsz to wiesz, do 3 biegu na kole bez męczenia rąk, sam gaz. Chociaż dziwne, że jeżeli codziennie na tym jeździsz to nad czym się zastanawiasz?
Przecież wiesz jaką to ma moc, czy dajesz rade to ogarniać i wykorzystać potencjał, chyba, że kumpel ma jakieś zwłoki. No ale tak czy siak, do śmigania ogólnie amatorskiego 125 ccm napewno wystarczy, tymbardziej, że nikomu bym tego nie polecał jak nie jeździł wcześniej na crossie bo 40 koni to wbrew pozorom w teren może się okazać za dużo. Wtedy lepszym wyborem jest endurko.
No ale wracając do tematu, jeżeli jeździsz codziennie 250 ccm i uważasz że jest słaba to lol, a jeżeli ciężko ci ja ogarnać to 125 ccm, tak sam jeżeli masz zamiar ja tylko po lesie gnębić, bo i tak z 250 ccm nie wyciśniesz tej całej mocy. Chyba na tyle.
Las 125 ccm
Tor (poczatkujacy,amator)-125 ccm
Tor (zawodowiec) 250 ccm
250 ccm i tak całego potencjału nie wykorzystasz, a przy twoim wzroście i wieku 125 ccm cross wystarczy. Wage pewnie masz też nie za duża, więc 250 ccm będzie jak rakieta. Zresztą jak jeździsz to wiesz, do 3 biegu na kole bez męczenia rąk, sam gaz. Chociaż dziwne, że jeżeli codziennie na tym jeździsz to nad czym się zastanawiasz?
Przecież wiesz jaką to ma moc, czy dajesz rade to ogarniać i wykorzystać potencjał, chyba, że kumpel ma jakieś zwłoki. No ale tak czy siak, do śmigania ogólnie amatorskiego 125 ccm napewno wystarczy, tymbardziej, że nikomu bym tego nie polecał jak nie jeździł wcześniej na crossie bo 40 koni to wbrew pozorom w teren może się okazać za dużo. Wtedy lepszym wyborem jest endurko.
No ale wracając do tematu, jeżeli jeździsz codziennie 250 ccm i uważasz że jest słaba to lol, a jeżeli ciężko ci ja ogarnać to 125 ccm, tak sam jeżeli masz zamiar ja tylko po lesie gnębić, bo i tak z 250 ccm nie wyciśniesz tej całej mocy. Chyba na tyle.
Dosiadam:
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm
|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm

|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
-
Vercef - VIP Åšcigacz.pl
masz racje 250 nie wykorzystam całego bo fulgaz jeszcze nie miałem. śmigam po polnych drogach i droche lasów sie tam znajdzie na mojej drodze. mam 60 kilo ale jakoś wszystko ogarniam chociarz rece bolą po dłuższej jeździe.
a jaki model byś polecił hondy a jaki yamaha??
jakieÅ› plusy a jakieÅ› minusy??
na co wzracac uwage przy zakupie??
a jaki model byś polecił hondy a jaki yamaha??
jakieÅ› plusy a jakieÅ› minusy??
na co wzracac uwage przy zakupie??
- EloZiom
- Świeżak
14 lat? hmm nie to nawet na dt125 bym Cię nie posadził. Że codziennie śmigasz to nie znaczy, że umiesz jeździć, a już napewno jazda w terenie crossem to nie jakieś zamiatanie po prostych na ścigu więc zastanów się czy oby napewno chcesz porywać się zmotyką na księzyc. Zacznij sobie spokojnie, sezon może dwa na jakiejś 50/80, później przesiadka na 125, znów sezon - dwa, i dalej to jak leci
zapewniam Cię, że jeśli chcesz śmigać po polach i lasach to 80ccm w zupełności na początek starczy. A 125 nie wykorzystywałbyś całego potencjału. za 4k to jak mówiłem ta dt ale raczej 80. Ew może być już jakiś cross 80 np Aprilia RX czy kawasaki kx [28KM!], honda HM CRE 85 też ponad 20kucyków, Suzuki RM 80, wszysttko to znajdziesz na allegro, a cena zależna od rocznika. Nie sugeruj się wyglądem, bo cross/enduro nie ma wyglądać a śmigać. Podrapane czy nawet połamane plastiki o niczym nie świadczą, wiadomo w terenie łatwo położyć się na bok, a nawet kamyk może ładnie pogłaskać kawałki plastiku. Dokładnie trzeba zbadać silnik, bo to w końcu serce. Nie kupuj czegoś w stylu "w 100% przygotowany do zesonu tylko układ napędowy do wymiany" albo "wszystko jest tylko tłoka ni ma".
sorry za takiego esseja, ale chciałem przekazać przynajmniej część tego co może się przydać

sorry za takiego esseja, ale chciałem przekazać przynajmniej część tego co może się przydać

-
Bunny - VIP Åšcigacz.pl
Jeżeli chodzi o 125 ccm, to Kawasaki KX 125 ccm.
Mam sam taki i w porównaniu do mojego lidera Yamahy, jest o niebo lepsza.
A do wyboru myślę masz albo Honde CR 125 ccm albo KX 125 ccm.
Kawasaki ostatnio jeżeli chodzi o crossy to wychodzi na prowadzenie, a i starsze ich konstrukcje są dobre i naprawdę solidne. Ja używam tego modelu na torze, więc naprawdę mogę polecic, dobrze się skacze, miekko ląduje, leciutki, mocny i zrywny.
Podstawa to żeby ni kuić miny z silnikiem, bo to podstawa wygląd może być chuj*** ale jak silnik żyleta to kij z wyglądem. Jak masz doświadczenie z 250 ccm to jak wsiądziesz na 125 ccm przy jeździe próbnej to na początku zbyt wielkiej różnicy nie ma. Na wyższych biegach czuć, ale kultura pracy taka sama, ma rwać na koło jak dzika świnia na 3 biegu już może spokojnie full gaz, ale do 2 ma rwać na papucia to wtedy wiadomo że silnik kosa. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć pytaj.
Mam sam taki i w porównaniu do mojego lidera Yamahy, jest o niebo lepsza.
A do wyboru myślę masz albo Honde CR 125 ccm albo KX 125 ccm.
Kawasaki ostatnio jeżeli chodzi o crossy to wychodzi na prowadzenie, a i starsze ich konstrukcje są dobre i naprawdę solidne. Ja używam tego modelu na torze, więc naprawdę mogę polecic, dobrze się skacze, miekko ląduje, leciutki, mocny i zrywny.
Podstawa to żeby ni kuić miny z silnikiem, bo to podstawa wygląd może być chuj*** ale jak silnik żyleta to kij z wyglądem. Jak masz doświadczenie z 250 ccm to jak wsiądziesz na 125 ccm przy jeździe próbnej to na początku zbyt wielkiej różnicy nie ma. Na wyższych biegach czuć, ale kultura pracy taka sama, ma rwać na koło jak dzika świnia na 3 biegu już może spokojnie full gaz, ale do 2 ma rwać na papucia to wtedy wiadomo że silnik kosa. Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć pytaj.
Dosiadam:
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm
|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm

|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
-
Vercef - VIP Åšcigacz.pl
spox
słyszałem od kilku osób że najlepsze firmy to HONDA i YAMAHA i KTM bo są wytrzymałe silniki i nie trudno części znaleść. tym co usłyszałem zniechęciłem sie do SUZUKI I KAWASAKI.
z tym że kawasaki i suzuki są gorsze to prawda czy nie??
słyszałem od kilku osób że najlepsze firmy to HONDA i YAMAHA i KTM bo są wytrzymałe silniki i nie trudno części znaleść. tym co usłyszałem zniechęciłem sie do SUZUKI I KAWASAKI.

z tym że kawasaki i suzuki są gorsze to prawda czy nie??
- EloZiom
- Świeżak
Tak sa najgorsze, najlepsza jest Yamaha najsłabsza w klasie i najcięższa.
Kawasaki wygrywa wszystko, ma o 1 kg mniej niż HOnda i taka samą moc. To takiej suchej teori troszke.
A co do tego czy coś lepsze czy gorsze, rób jak uważasz jak ktoś się tam tak dobrze zna, polecam tego znajomego
taki z serca kumpel...
Kawasaki wygrywa wszystko, ma o 1 kg mniej niż HOnda i taka samą moc. To takiej suchej teori troszke.
A co do tego czy coś lepsze czy gorsze, rób jak uważasz jak ktoś się tam tak dobrze zna, polecam tego znajomego

Dosiadam:
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm
|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm

|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
-
Vercef - VIP Åšcigacz.pl
kawa gorsza od hondy? buhahaha jakaś chyba pomyłeczka ;> ba nawet nowy kx250f jest lepszy od sx250 więc nie mów mi o takich głupotach, że kawałsraki wymięka przy konkurencji! Suzi 2002/2005 to właściwie żółte kawasaki więc wiadomo -> też zajebisty sprzęt! Ogólnie do suzi mam pełne przekonanie, bo patrząc na FMX jednak można się domyśleć dlaczego 70% riderów używa właśnie yellow power. a reszta to właściwie kawa i ktm, yamaha i honda... sporadycznie widywane na światowych zawodach.
tak więc mogę uzupełnić poprzedniego mojego posta o:
ktm sx 125 /exc 125 -> exc ma światła i można rejestrować, pozatym właściwie to samo [drobne różnice w zawieszeniachi chyba ze 2-3km mniej co nie będzie zbytnio odczuwalne]
kawa kx 125 -> vercef Ci może o niej opowiedzieć
suzi rm 125 [ew rmz -> ze światełkami]
Jak dla mnie z tego całego towarzystwa najbardziej blado wychodzi yamaha. nie wiem czemu [nie miałem okazji śmigać] ale jakoś tak po tym co wiedze na zawodach [mx, fmx, sx] i opisach w testach to jednak cienko .
tak więc mogę uzupełnić poprzedniego mojego posta o:
ktm sx 125 /exc 125 -> exc ma światła i można rejestrować, pozatym właściwie to samo [drobne różnice w zawieszeniachi chyba ze 2-3km mniej co nie będzie zbytnio odczuwalne]
kawa kx 125 -> vercef Ci może o niej opowiedzieć

suzi rm 125 [ew rmz -> ze światełkami]
Jak dla mnie z tego całego towarzystwa najbardziej blado wychodzi yamaha. nie wiem czemu [nie miałem okazji śmigać] ale jakoś tak po tym co wiedze na zawodach [mx, fmx, sx] i opisach w testach to jednak cienko .

-
Bunny - VIP Åšcigacz.pl
ja chyba wybiore Honde CR 125 albo jakiegoÅ› KTM. suzuki nie wiem czemu ale mi jakoÅ› nie podchodzi. chociarz nad kawÄ… sie jeszcze zastanowie.
a mam takie pytanie. pojade do jakiegoś kolesia kupić motór. on mi bedzie nawijał że po remoncie silniki albo że silnik stan igła.
jak to sprawdzić??
a mam takie pytanie. pojade do jakiegoś kolesia kupić motór. on mi bedzie nawijał że po remoncie silniki albo że silnik stan igła.
jak to sprawdzić??
- EloZiom
- Świeżak
jak sprawdzić? pojeździć, obejrzeć dokładnie, raczej nie da Ci do wnętrza cilindra zajrzeć
, ale jeśli coś tam będzie nie tak to zapewnie pierścienie będą "śliiicznie" śpiewały, pieśń pod tytułem "daj żyć i wymień nas razem z tłokiem i zapewne wałem" , sprawdzić trzeba stan układu napędowego, oraz opon, bo i po co kupić jakieś łysielce, które niby kostki a starte, że już szosówki sie zrobiły:P trzeba znaleźć taki, żeby był bez wkładu jakiego kolwiek. Dobrze jest kupić przed sezonem, albo na samym początku, bo wtedy naogół mają maszyny po remotnach, przygotowywane pod siebie, ale zawsze mogą trafić coś lepszego i tego chcą się pozbyć za wszelą cene! więc jak coś takiego się trafia to piknie jest 

-
Bunny - VIP Åšcigacz.pl
Ja polecam RFN.
I tak ściagają zza granicy, pojeżdzą zajeżdzą i sprzedają.
A tam nikt Cię z łopatą ryb łowić nie puści, jak mówi że wymienił to tak jest, do tego zawsze nam polaczkom da kilo bonusów bo wie że u nas nie ciekawie
Ogólnie tam ciężko trafić na mine, a u nas wręcz przeciwnie :/
I tak ściagają zza granicy, pojeżdzą zajeżdzą i sprzedają.
A tam nikt Cię z łopatą ryb łowić nie puści, jak mówi że wymienił to tak jest, do tego zawsze nam polaczkom da kilo bonusów bo wie że u nas nie ciekawie

Ogólnie tam ciężko trafić na mine, a u nas wręcz przeciwnie :/
Dosiadam:
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm
|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
Cross:
Kawasaki KX 125 ccm
Honda CR 250 ccm

|~~|...Tomek CBR|~~| [*]
-
Vercef - VIP Åšcigacz.pl
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości