Wyciek oleju z silnika rs 50
• Strona 1 z 1
Wyciek oleju z silnika rs 50
Witam, dzisiaj poszedłem odpalić swoje moto i zobaczyłem przed rozruchem silnika plamę oleju pod nim. Olej był rzadki i szary. nie wiecie z czego może być ten wyciek? czy to może być coś groźnego?
-
stuncik1 - Świeżak
jak cieknie niech cieknie, kiedys przestanie:D wrozbitow tu nie znajdziesz:)
sprawdz poziom oleju,jesli miesci sie w normie odpal moto , przted tym wytrzyj spod silnika szmata i bedzie wszystko dobrze widac jak olej sie rozgrzeje.
sprawdz poziom oleju,jesli miesci sie w normie odpal moto , przted tym wytrzyj spod silnika szmata i bedzie wszystko dobrze widac jak olej sie rozgrzeje.
- tomekk0303
- Świeżak
Ja p*******... Jeździsz na tym rs 50 a nawet nie wiesz gdzie się sprawdza poziom oleju? To może zostaw niech sobie cieknie bo pewnie wyjdzie że i tak od X tyś kilometrów jeździsz na szklance oleju. Rozumiem że potem przy odsprzedaży powiesz kupcowi że moto było nie właściwie serwisowane?
-
tomek_gda - Świeżak
nie spinaj się tak.. Moto było serwisowane, oni wiedzieli co mają tam robić, mam wszystko w książce serwisowej, ale niestety zerwałem gwarancję bo zdjąłem blokady i na ostatni serwis nie pojechałem, ale nie o to tutaj chodzi..
Odkręciłem tą śrubkę co się sprawdza stan oleju w silniku i nie poleciał olej... jakim olejem mam go uzupełnić? zawsze wlewany był Castrol ale aktualnie nie mam go na stanie, czy mogę wlać jakiś zamiennik do tego silnika?
Odkręciłem tą śrubkę co się sprawdza stan oleju w silniku i nie poleciał olej... jakim olejem mam go uzupełnić? zawsze wlewany był Castrol ale aktualnie nie mam go na stanie, czy mogę wlać jakiś zamiennik do tego silnika?
-
stuncik1 - Świeżak
jest cos takiego jak zamiennik oleju ? lej przystosowany olej do skrzyn i juz. motul transoil albo kazdy inny olej chociazby do 4T. 10W40 by był. najlepiej jak juz kupujesz i tak cała butelke to wymien olej na nowy.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Heh .. ubaw po pach
^^
Nie rozumiem jednego jak można założyć temat z pytaniem skąd cieknie mi olej w bzyku
?
Przed uzupełnieniem oleju sprawdz skad był ten wyciek bo to że zalejesz go ponownie nowym olejem nic nie zmnieni bo wycieknie
(błedne koło)
Jesli chodzi o olej rs 50 to dwusow wiec wyciek powinien byc z przekladni uzupelnic ja mozna olejem 10w40 o ile sie nie myle .

Nie rozumiem jednego jak można założyć temat z pytaniem skąd cieknie mi olej w bzyku

Przed uzupełnieniem oleju sprawdz skad był ten wyciek bo to że zalejesz go ponownie nowym olejem nic nie zmnieni bo wycieknie

Jesli chodzi o olej rs 50 to dwusow wiec wyciek powinien byc z przekladni uzupelnic ja mozna olejem 10w40 o ile sie nie myle .
-
SuzukiMaster - Świeżak
no można, bo ja nie wiem ( jestem zielony w mechanice motocyklowej ) olej zasyfił mi pół silnika i nie wiem skąd jest wyciek, myślałem, że opisując wam charakterystyke tego oleju coś pomogę, no ale bez skutku... dzwoniłem do mechanika i powiedział mi, że jest taka opcja że przez odpowietrznik ten olej wyciekł bo był już zużyty? istnieje taka opcja?
-
stuncik1 - Świeżak
Wytrzyj silnik i zalej troche oleju i bedziesz wiedzial gdzie cieknie innej opcji nie widze a do mechanik nie oddawaj bo naciagnie tylko na koszta chyba ze to jakis przyjaciel to co innego.
-
SuzukiMaster - Świeżak
nie, ten mechanik mi przerabia inne moto do stuntu, ale jest taka opcja, że olej wyciekł ze względu na jego zużycie ? przez jakiś odpowietrznik
? Jest szansa, że jak zaleje go nowym olejem to nie wycieknie mi już nic?:P

-
stuncik1 - Świeżak
Właśnie o to chodzi że czasami lubiłem " efektownie " wystartować spod szkoły
ale plam oleju nie miałem wcześniej pod motorkiem. Od 2 dni tak mi kapał kapał i się skończył ;o nie był silnik odpalany, a oil i tak wyciekł sam z siebie ;o

-
stuncik1 - Świeżak
Człowieku jaki olej ci wyciekł? Skąd i pytanie podstawowe ile? Pół wiadra czy cztery kropelki? Masz dwusuwa z suchym silnikiem.
W twoim skuterze masz dwa rodzaje oleju: 1 w zbiorniczku do mieszania z paliwem, drugi w przekładni (przy tylnym kole) najczęściej 80W90.
W twoim przypadku najpewniej wyciekł olej z filtra powietrza - filtr nasącza się olejem żeby łapał kurz, do tego gaźnik często wyrzuca niewielkie ilości oleju do filtra. Wyciek z filtra to nic groźnego oczywiście o ile jest to kilka kropli.
Po pierwsze naucz się trochę o budowie silnika bo teraz to kury szczać powinieneś prowadzać a nie motocyklem jeździć.
W twoim skuterze masz dwa rodzaje oleju: 1 w zbiorniczku do mieszania z paliwem, drugi w przekładni (przy tylnym kole) najczęściej 80W90.
W twoim przypadku najpewniej wyciekł olej z filtra powietrza - filtr nasącza się olejem żeby łapał kurz, do tego gaźnik często wyrzuca niewielkie ilości oleju do filtra. Wyciek z filtra to nic groźnego oczywiście o ile jest to kilka kropli.
Po pierwsze naucz się trochę o budowie silnika bo teraz to kury szczać powinieneś prowadzać a nie motocyklem jeździć.
- adiplo
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm