Zmiana rozmiaru opon (gsxf - imbryk)
• Strona 1 z 1
Zmiana rozmiaru opon (gsxf - imbryk)
Witam,
Mam suzuka gsxf 600 z 1994r. i postanowiłem zmienić opony tego sezonu. Obecnie mam założone: 140/80/17 tył i 110/80/17 przód. Mam do kupienia komplet opon po okazyjnej cenie, ale już o wymiarach 150/70/17 i 120/70/17. I tu się pojawia moje pytanie. Czy nadawałyby się i jak by to wpłynęło na jazdę, spalanie, itd. Bo tak czytam czytam wszędzie, głupieję a wiedzy nie przybywa ;p
Pozdrawiam
Mam suzuka gsxf 600 z 1994r. i postanowiłem zmienić opony tego sezonu. Obecnie mam założone: 140/80/17 tył i 110/80/17 przód. Mam do kupienia komplet opon po okazyjnej cenie, ale już o wymiarach 150/70/17 i 120/70/17. I tu się pojawia moje pytanie. Czy nadawałyby się i jak by to wpłynęło na jazdę, spalanie, itd. Bo tak czytam czytam wszędzie, głupieję a wiedzy nie przybywa ;p
Pozdrawiam

- RamzesS
- Świeżak
Hm... No bo gdzieś właśnie wyczytałem (nie pamiętam już gdzie), że z przodu nie może być opona niższa niż na tyle. Myślałem że zmiana na jednakowe wysokości mogłaby przejść. Znajomy z kolei mówił, że gorzej by było przy "prędkościach parknigowych", ale na trasie byłoby lepiej bo lepszą przyczepność by miał i w zakrętach bo większą powierzchnię przylegania by miał... Ja osobiście się na tym za bardzo nie znam, więc postanowiłem spytać się speców na tym forum z większym doświadczeniem i umiejętnościami. Czyli jajco z tego będzie?
- RamzesS
- Świeżak
Mniejszy profil tych opon to jeszcze małe piwo .Gorzej ,że są za szerokie do oryginalnych felg.Dla tych opon co podałeś felgi powinny mieć szerokość przód 3,5"i tył 4" .Na moje oko dało by radę. Zamienniki są płytsze i węższa felga trochę to zrekompensuje.Nie wiem jakie masz oryginalne felgi (szerokość ) w moto.Ja np.fabrycznie mam mieć z tyłu 150/60 na feldze 4" a założone mam 160/60 i jest jeszcze do przyjęcia.
biegacz
-
pamoz - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości