porysowany cylinder, co polecacie?
• Strona 1 z 1
porysowany cylinder, co polecacie?
Witam, moja historia wyglada tak, w poprzednim sezonie nie wiem jak z tłoka zniknął jeden pierścien, moje moto to tzr125(dwusów chłodzony cieczą) cylinder jest troche porysowany i mianowicie mam takie pytanie, bo z tego co sie orientuje nie ma juz wiekszych rozmiarow tloka, wiec raczej szlifa nie zrobie, ale mam mozliwosc pokrycia tulei warstwą chromu, dobrego porzadnego chromu technicznego, i pytanie brzmi, czy to sie utrzyma? czy lepiej pofatygować sie i robić nową tuleje?
- groman94
- Świeżak
chrom sie utrzyma tylko na aluminiowym cylku, jednak chrom techniczny to syf w porównaniu z nicasilem. chrom łuszczy sie ;/
jezeli masz cylinder aluminiowy - to oddaj do regeneracji, kosztuje taka z 700-1000 zł ale masz pewną robote i cylinder jak nowy na lata. albo mozesz kupic po prostu nowy/ uzywany w dobrym stanie ( jednak ciezko wyrwac cos dobrego z uzywek w nicasilu )
jezeli masz tuleje to oddaj do przełozenia tuleji na nową, koszt 250-350 zł polecam motortech w katowicach, i wtedy lecisz tez od poczatku z tłoczkami i masz potem nadwymiary ( czego nie ma w nicasilu )
jak bedziesz miał nicasil moto bedzie mocniejsze, mniej bedzie paliło, lepiej kręciło i wiecej koni bedzie miał i ciezko przegrzać moto wtedy. na zeliwie łatwiej przegrzać, mniejsza moc i osiągi. ale nie ma tragedii
jezeli masz cylinder aluminiowy - to oddaj do regeneracji, kosztuje taka z 700-1000 zł ale masz pewną robote i cylinder jak nowy na lata. albo mozesz kupic po prostu nowy/ uzywany w dobrym stanie ( jednak ciezko wyrwac cos dobrego z uzywek w nicasilu )
jezeli masz tuleje to oddaj do przełozenia tuleji na nową, koszt 250-350 zł polecam motortech w katowicach, i wtedy lecisz tez od poczatku z tłoczkami i masz potem nadwymiary ( czego nie ma w nicasilu )
jak bedziesz miał nicasil moto bedzie mocniejsze, mniej bedzie paliło, lepiej kręciło i wiecej koni bedzie miał i ciezko przegrzać moto wtedy. na zeliwie łatwiej przegrzać, mniejsza moc i osiągi. ale nie ma tragedii
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
wprawne oko od razu zobaczy co masz. 2opcja nicasil stosuje sie bezposrednio na aluminium wiec cylinder jest lekki ( stosunkowo ) i nie ma w nim zadnej stali/zeliwa wiec nicasilowego cylka magnes praktycznie w ogóle nie bedzie przyciągał.
z kolei do zeliwka ciÄ…gnie bardzo mocno
z kolei do zeliwka ciÄ…gnie bardzo mocno
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
więcej inf: Motor Tech
http://motor-tech.pl/
http://motor-tech.pl/
-
grunder - Mieszkaniec forum
tak jak koledzy mówią, w tym wypadku w grę wchodzi jedynie tuleja, bo nowe cylki są trudno dostępne i mega drogie, tuleje powinni ogarnąć do 700zł w tym przypadku, może nawet taniej, a przerabiałem ten sam temat co ty bo miałem tdr 125 z tym samym piecem na nicasilu, i ty raczej masz na 100% nicasil bo żeliwne cylki pojawiały się sporadycznie w dt 125
tdr125 er-5 ZX9r ktm lc4 600, 620 adventure, F2 stunt, crf 450 i transalp, zx6r 08 stunt
-
7beat - Stały bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości