Zobacz wątek - Podczas gaszenia silnika jest słyszany dziwny dźwięk
NAS Analytics TAG

Podczas gaszenia silnika jest słyszany dziwny dźwięk

Enduro, Cross
_________

Podczas gaszenia silnika jest słyszany dziwny dźwięk

Postprzez tym_czasem » 16/1/2012, 19:46

Witam mam lat 14 i kupiłem crossa Diabolini XB-33(125cc) używanego. Wszystko ładnie jeździ i jest dość zrywny, ma zastosowany japoński gaźnik firmy MIKUNI (Ten gaźnik jest seryjnie montowany) i tylko podczas gdy gaszę silnik słychać dziwny zgrzyt trybów (myślę że dochodzi on od strony biegów) także można go usłyszeć podczas gdy ruszy się delikatnie tłokiem za pomocą kopki(nie odpalając go). nie ma on akumulatora i nie wiem czy odpala na rozrusznik i mam takie pytanie czy może to robić rozrusznik(BENDIKS)? czy jest to coś poważniejszego typu skrzynia biegów? podczas działania silnika na wolnych obrotach tego chyba nie słychać ponieważ trudno to usłyszeć lecz gdy wkręci się na wyższe obroty to można to usłyszeć. Czasami przestanie na parę sekund ale zaraz powraca. I nie chcę przez to go zepsuć.

Wiem że to ciężko stwierdzić nie widząc tego na żywo ale może wpadniecie na to? :P

2. I takie małe inne pytanie. Gdy paliwo ucieka przez filtr powietrza to co to za oznaka? Pływak się zwiesił?
tym_czasem
Świeżak

Postprzez henio12323 » 16/1/2012, 20:04

nie da sie od tak powiedziec co to. moze rzeczywiscie cos z rozrusznikiem, moze jakies łozysko sie konczy. najlepiej zrób filmik tak żeby było to słychac.

moze jest ustawione za duzo paliwa w komorze pływakowej. na pewno to gaźnik mikuni ? może mikoni :D bo tam zazwyczaj siedza podróbki o bardzo podobnej nazwie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Postprzez tym_czasem » 16/1/2012, 20:42

Nagram filmik ale to już nie dzisiaj bo za późno.

Tak na pewno MIKUNI :wink:
a tak on dokładnie wygląda i nawet taki sam filter :P http://allegro.pl/gaznik-mikuni-senda-1 ... 75585.html (to nie jest moja aukcja)

A i jeszcze takie pytanko, czy chińskie crossy mają chociaż jakieś części japońskie?
Bo ten crossik jest dość polecany i tak zauważyłem że ten Diabolini mają właśnie seryjnie montowane japońskie gaźniki MIKUNI i też świece NGK(świeca to tam pikuś ale kumpel ma chinola i nić nie ma japońskiego nawet świecy, jego świeca to w ogóle ma dziwną nazwe ;p)

Bo słyszałem że ten crossik ma właśnie gaźnik, świece i łańcuch japoński i postanowiłem to sprawdzić i okazało się prawdą ;p i coś jeszcze słyszałem na temat silnika ale nie pamiętam co
:)

henio12323 napisał(a):moze jest ustawione za duzo paliwa w komorze pływakowej.

Jak to się ustawia? Czy to jest taka złota śrubka wewnątrz gaźnika(tam gdzie znajduje się pływak?
Ostatnio edytowano 16/1/2012, 20:46 przez tym_czasem, łącznie edytowano 1 raz
tym_czasem
Świeżak

Postprzez henio12323 » 16/1/2012, 20:44

ok. mozliwe że te częsci są japonskie, swiece i łancuchy japonia robi juz w masowych ilosciach ;D wiec czemu nie.

codo silnika - licencje ma japonska, czyli japonczycy sprzedali chinczykom rysunki, plany itp a chinczycy po swojemu to zrobili :D
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250

Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
henio12323
Moderator

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

na górê