Zobacz wątek - Przy wyższych prędkościach kask odgina głowę w tył Arai
NAS Analytics TAG

Przy wyższych prędkościach kask odgina głowę w tył Arai

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Przy wyższych prędkościach kask odgina głowę w tył Arai

Postprzez gregorioo » 15/1/2012, 23:16

Posiadam kask Arai Quantum.
Po przekroczeniu prędkości około 200km/h napór powietrza bardzo mocno odgina głowę do tyłu. Przy prędkości około 240km/h już ciężko jest mi utrzymać głowę we właściwej pozycji. Dłuższa jazda z tą prędkością staje się nie możliwa.
Mam też kask Nolan N85 i aerodynamika tego kasku jest znacznie lepsza.
Czy ten kask faktycznie ma tak lipna aerodynamikę czy gdzie może tkwić problem.
Czy wskoczenie w kombi z garbem na plecach może w czymś pomóc?
pozdrawiam
gregorioo
Świeżak

Re: Przy wyższych prędkościach kask odgina głowę w tył Arai

Postprzez bryk77 » 16/1/2012, 02:16

gregorioo napisał(a):Czy ten kask faktycznie ma tak lipna aerodynamikę czy gdzie może tkwić problem.

Czy dobrze dobrałeś rozmiar kasku?

gregorioo napisał(a):Mam też kask Nolan N85 i aerodynamika tego kasku jest znacznie lepsza.

Sprawdziłeś ten garnek przy tej samej prędkości i na tym samym sprzęcie? To normalne, że łeb urywa latając z takimi prędkościami.

gregorioo napisał(a):Czy wskoczenie w kombi z garbem na plecach może w czymś pomóc?
pozdrawiam

Mnie tam ten garb tylko wk... Lepiej mi się latało bez niego. Mam wrażenie, że jadę z otwartym spadochronem.
bryk77
Stały bywalec

Postprzez Grzesku » 16/1/2012, 10:13

kolego polecam troszke schować się za owiewkę jeżeli taka posiadasz, prostowanie się przy takich prędkościach to masochizm jak dla mnie :D
560 SMR
Grzesku
Świeżak

Postprzez PrimoGhost » 16/1/2012, 16:07

Podobnie miałem z lazerem Bullet. Swoim kaskiem dla pasażera. Zrobiłem w nim kilka rund i było to coś strasznego. Shark s900 nie ma takiego problemu. Tnie powietrze jak f16 ;]
Obrazek
<b>ZxR 636 2006</b>
PrimoGhost
Stały bywalec

Postprzez Grzesku » 19/1/2012, 20:57

powyżej 200 żaden kask nie tnie powietrza :)
560 SMR
Grzesku
Świeżak

Postprzez gregorioo » 26/2/2012, 09:44

Czy dobrze dobrałeś rozmiar kasku?

Rozmiar dobrany prawidłowo

Sprawdziłeś ten garnek przy tej samej prędkości i na tym samym sprzęcie? To normalne, że łeb urywa latając z takimi prędkościami.

Tak, wybierając się w dłuższą trasę daleko na zachód, byłem zmuszony się wrócić, i zmienić kask na Nolana i łeb urywało znacznie słabiej. Na Nolanie utrzymanie prędkości rzędu 240km/h nie było problemem. W Araiu 220km/h to już nie lada wyzwanie i jazda powyżej 2 minut była nie do zniesienia.

Mnie tam ten garb tylko wk... Lepiej mi się latało bez niego. Mam wrażenie, że jadę z otwartym spadochronem.

Czy ten garb nie spowoduje, że przy naporze wiatru kask nie oprze się o niego niwelując nieco napór powietrza?

kolego polecam troszke schować się za owiewkę jeżeli taka posiadasz, prostowanie się przy takich prędkościach to masochizm jak dla mnie

W pozycji wyprostowanej to raczej nie tylko głowę by odginało...
gregorioo
Świeżak

Postprzez nie_mam_motora » 26/2/2012, 17:58

Może szyba turystyczna na moto zmieni ten problem?
WR 426
nie_mam_motora
Świeżak

Postprzez bryk77 » 27/2/2012, 01:59

gregorioo napisał(a):

Czy ten garb nie spowoduje, że przy naporze wiatru kask nie oprze się o niego niwelując nieco napór powietrza?

Kask nie dotyka do garba. Nie wiem co z tym Twoim garnkiem jest nie tak. Mam Chasera i pięknie się w nim lata. Heh.. tylko moja zdezelowana cebra 240 km/h nie wyciągnie.. :P

Zainwestuj w szybkę turystyczną jak kolega wyżej Ci radzi. Nawet niewielki profil na szybce robi ogromną różnicę.
bryk77
Stały bywalec

Postprzez ZooL » 27/2/2012, 02:39

kasku co prawda nie mam, ale takie pytanie - probowales jechac z zamknieta wentylacja ? U mnie co prawda nie odgina glowy, ale przy 200+ i otwartej wentylacji kask ciagnie glowe w gore, zamkniecie wentylacji rozwiazuje problem.
ZooL
Świeżak

Postprzez RUTRA.RD » 27/2/2012, 12:18

przeciez arai to takie dobre i drogie kaski ?? wiec nie czepiaj sie!!!!! nie znasz sie i tyle

dlatego nie sram i nie kupuje badziewia za 2000zl do 1000 to wszystko co moge dac i to jest maks
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez zero22 » 28/2/2012, 00:29

rutra ale kogo to obchodzi... ;)

ja mam chasera i jest git do stówy, więcej nie jechałem bo ni można haha :D
zero22
Świeżak

Postprzez RUTRA.RD » 28/2/2012, 08:20

kumpel ostatnio kupil shoei czy jak mu tam wartego z 1500- 2000zl przejechal sie raz i go sprzedal :) wialo, glosno i cos tam jeszcze kupil z 500zl lazera jakiegos z bleda i pinlockiem :) i jest git
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez sebasbox » 28/2/2012, 12:47

szczerze to nie wiem co może być nie tak z Twoim kaskiem...inna kwestia czy obydwa kaski testowałeś w takich samych warunkach, tj. czy np. nie jechałeś w przypadku Araia pod wiatr?
Osobiście nie miałem nigdy takiego problemu z moim Araiem.
Kombi z garbem przy takich prędkościach pomaga. U siebie zauważyłem że zdecydowanie zmniejszył się napór powietrza na kask.
Rutra, jak Twój kumpel kupił Shoei'a i był zniesmaczony to chyba nie do końca wie czego oczekuje od kasku...
- że głośny...no kaski sportowe zazwyczaj takie są
- że wiało...jeśli przez wentylację to jest duży plus, jeśli przez wizjer to widocznie kask niewyregulowany
Z tego co piszesz to kolo po prostu szukał kasku turystycznego.
Czy kiedykolwiek jeździłeś w kasku z wyższej półki?
sebasbox
Świeżak

Postprzez RUTRA.RD » 28/2/2012, 12:57

ta i płacąc razy dwa do czterech razy więcej nie mam efektów dwu lub czterokrotnie lepszych jakościowo. to samo z rękawiczkami
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez sebasbox » 28/2/2012, 15:39

RUTRA.RD napisał(a):ta i płacąc razy dwa do czterech razy więcej nie mam efektów dwu lub czterokrotnie lepszych jakościowo. to samo z rękawiczkami

liczyłem na bardziej konkretną odpowiedź :wink:
zakładam że nigdy nie użytkowałeś kasku typu Arai czy Shoei, polecam spróbować i dopiero wtedy wygłaszać opinie
sebasbox
Świeżak

Postprzez RUTRA.RD » 29/2/2012, 07:29

mam rekawiczki spidi carbo six zobacz ile kosztuja
kortke ktora gdyby byla w pl kosztowalal by z 1200zl
kask za 760 zl i nie widze sensu placic za garnek 2000-3000 gdy nawet tyle miesiecznie nie zarabiam a mamusia mi nie da. ale oczywiscie najlepszym autem jest mercedes i c... co do ochrony bo zaraz takowe sie pojawia fazy do jesli wypadku w obecnym nie przezyje z powodu uszkodzenia glowy to w tym za 99999zl tez prosty przyklad mr marco :(

w kasku shoei jezdzilem na testach i bylem zniesmaczony biorąc pod uwagę cena jakość za 3000 zl nawet zebow nie chcial wyszczotkowac podczas jazdy
Nowy nabytek KTM RC8
RUTRA.RD
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez sebasbox » 29/2/2012, 09:17

rutra, szkoda Twojego i mojego czasu na takie dyskusje. do niczego one nie prowadzÄ… a moim celem nie jest przekonywanie Ciebie.
sebasbox
Świeżak

Postprzez gregorioo » 4/3/2012, 13:58

Może szyba turystyczna na moto zmieni ten problem?

Nie chcę zmieniać szyby turystycznej, zwłaszcza, że w kasku Nolan N85 problemu odginania głowy nie uświadczyłem

Kod: Zaznacz cały
kasku co prawda nie mam, ale takie pytanie - probowales jechac z zamknieta wentylacja ? U mnie co prawda nie odgina glowy, ale przy 200+ i otwartej wentylacji kask ciagnie glowe w gore, zamkniecie wentylacji rozwiazuje problem.

Trochę cieplej się zrobi, to spróbuje zastosować się do Twojej rady

szczerze to nie wiem co może być nie tak z Twoim kaskiem...inna kwestia czy obydwa kaski testowałeś w takich samych warunkach, tj. czy np. nie jechałeś w przypadku Araia pod wiatr?
Osobiście nie miałem nigdy takiego problemu z moim Araiem.
Kombi z garbem przy takich prędkościach pomaga. U siebie zauważyłem że zdecydowanie zmniejszył się napór powietrza na kask.

Kaski testowane w tych samych warunkach. Tak jak napisałem na początku. Różnica była na tyle duża, że wykluczam podmuch wiatru.
Spróbuję też wyrwać gdzieś kombi z garbem, może to rozwiąże problem.

mam rekawiczki spidi carbo six zobacz ile kosztuja
kortke ktora gdyby byla w pl kosztowalal by z 1200zl
kask za 760 zl i nie widze sensu placic za garnek 2000-3000 gdy nawet tyle miesiecznie nie zarabiam a mamusia mi nie da. ale oczywiscie najlepszym autem jest mercedes i c... co do ochrony bo zaraz takowe sie pojawia fazy do jesli wypadku w obecnym nie przezyje z powodu uszkodzenia glowy to w tym za 99999zl tez prosty przyklad mr marco

w kasku shoei jezdzilem na testach i bylem zniesmaczony biorąc pod uwagę cena jakość za 3000 zl nawet zebow nie chcial wyszczotkowac podczas jazdy

Czasem dobrze jest posłuchać innych ludzi również mających doświadczenie w tym temacie co Ty i nie być tak ograniczonym na jedyne słuszne rozwiązanie...
gregorioo
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości

na górê