Przy wyższych prędkościach kask odgina głowę w tył Arai
• Strona 1 z 1
Przy wyższych prędkościach kask odgina głowę w tył Arai
Posiadam kask Arai Quantum.
Po przekroczeniu prędkości około 200km/h napór powietrza bardzo mocno odgina głowę do tyłu. Przy prędkości około 240km/h już ciężko jest mi utrzymać głowę we właściwej pozycji. Dłuższa jazda z tą prędkością staje się nie możliwa.
Mam też kask Nolan N85 i aerodynamika tego kasku jest znacznie lepsza.
Czy ten kask faktycznie ma tak lipna aerodynamikę czy gdzie może tkwić problem.
Czy wskoczenie w kombi z garbem na plecach może w czymś pomóc?
pozdrawiam
Po przekroczeniu prędkości około 200km/h napór powietrza bardzo mocno odgina głowę do tyłu. Przy prędkości około 240km/h już ciężko jest mi utrzymać głowę we właściwej pozycji. Dłuższa jazda z tą prędkością staje się nie możliwa.
Mam też kask Nolan N85 i aerodynamika tego kasku jest znacznie lepsza.
Czy ten kask faktycznie ma tak lipna aerodynamikę czy gdzie może tkwić problem.
Czy wskoczenie w kombi z garbem na plecach może w czymś pomóc?
pozdrawiam
- gregorioo
- Świeżak
Re: Przy wyższych prędkościach kask odgina głowę w tył Arai
gregorioo napisał(a):Czy ten kask faktycznie ma tak lipna aerodynamikę czy gdzie może tkwić problem.
Czy dobrze dobrałeś rozmiar kasku?
gregorioo napisał(a):Mam też kask Nolan N85 i aerodynamika tego kasku jest znacznie lepsza.
Sprawdziłeś ten garnek przy tej samej prędkości i na tym samym sprzęcie? To normalne, że łeb urywa latając z takimi prędkościami.
gregorioo napisał(a):Czy wskoczenie w kombi z garbem na plecach może w czymś pomóc?
pozdrawiam
Mnie tam ten garb tylko wk... Lepiej mi się latało bez niego. Mam wrażenie, że jadę z otwartym spadochronem.
-
bryk77 - Stały bywalec
Podobnie miałem z lazerem Bullet. Swoim kaskiem dla pasażera. Zrobiłem w nim kilka rund i było to coś strasznego. Shark s900 nie ma takiego problemu. Tnie powietrze jak f16 ;]

<b>ZxR 636 2006</b>
-
PrimoGhost - Stały bywalec
Czy dobrze dobrałeś rozmiar kasku?
Rozmiar dobrany prawidłowo
Sprawdziłeś ten garnek przy tej samej prędkości i na tym samym sprzęcie? To normalne, że łeb urywa latając z takimi prędkościami.
Tak, wybierając się w dłuższą trasę daleko na zachód, byłem zmuszony się wrócić, i zmienić kask na Nolana i łeb urywało znacznie słabiej. Na Nolanie utrzymanie prędkości rzędu 240km/h nie było problemem. W Araiu 220km/h to już nie lada wyzwanie i jazda powyżej 2 minut była nie do zniesienia.
Mnie tam ten garb tylko wk... Lepiej mi się latało bez niego. Mam wrażenie, że jadę z otwartym spadochronem.
Czy ten garb nie spowoduje, że przy naporze wiatru kask nie oprze się o niego niwelując nieco napór powietrza?
kolego polecam troszke schować się za owiewkę jeżeli taka posiadasz, prostowanie się przy takich prędkościach to masochizm jak dla mnie
W pozycji wyprostowanej to raczej nie tylko głowę by odginało...
- gregorioo
- Świeżak
-
nie_mam_motora - Świeżak
gregorioo napisał(a):Mnie tam ten garb tylko wk... Lepiej mi się latało bez niego. Mam wrażenie, że jadę z otwartym spadochronem.
Czy ten garb nie spowoduje, że przy naporze wiatru kask nie oprze się o niego niwelując nieco napór powietrza?
Kask nie dotyka do garba. Nie wiem co z tym Twoim garnkiem jest nie tak. Mam Chasera i pięknie się w nim lata. Heh.. tylko moja zdezelowana cebra 240 km/h nie wyciągnie..

Zainwestuj w szybkę turystyczną jak kolega wyżej Ci radzi. Nawet niewielki profil na szybce robi ogromną różnicę.
-
bryk77 - Stały bywalec
przeciez arai to takie dobre i drogie kaski ?? wiec nie czepiaj sie!!!!! nie znasz sie i tyle
dlatego nie sram i nie kupuje badziewia za 2000zl do 1000 to wszystko co moge dac i to jest maks
dlatego nie sram i nie kupuje badziewia za 2000zl do 1000 to wszystko co moge dac i to jest maks
TL1000R- Odszedł została Hayabusa i
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD - VIP Åšcigacz.pl
kumpel ostatnio kupil shoei czy jak mu tam wartego z 1500- 2000zl przejechal sie raz i go sprzedal
wialo, glosno i cos tam jeszcze kupil z 500zl lazera jakiegos z bleda i pinlockiem
i jest git

Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
szczerze to nie wiem co może być nie tak z Twoim kaskiem...inna kwestia czy obydwa kaski testowałeś w takich samych warunkach, tj. czy np. nie jechałeś w przypadku Araia pod wiatr?
Osobiście nie miałem nigdy takiego problemu z moim Araiem.
Kombi z garbem przy takich prędkościach pomaga. U siebie zauważyłem że zdecydowanie zmniejszył się napór powietrza na kask.
Rutra, jak Twój kumpel kupił Shoei'a i był zniesmaczony to chyba nie do końca wie czego oczekuje od kasku...
- że głośny...no kaski sportowe zazwyczaj takie są
- że wiało...jeśli przez wentylację to jest duży plus, jeśli przez wizjer to widocznie kask niewyregulowany
Z tego co piszesz to kolo po prostu szukał kasku turystycznego.
Czy kiedykolwiek jeździłeś w kasku z wyższej półki?
Kombi z garbem przy takich prędkościach pomaga. U siebie zauważyłem że zdecydowanie zmniejszył się napór powietrza na kask.
Rutra, jak Twój kumpel kupił Shoei'a i był zniesmaczony to chyba nie do końca wie czego oczekuje od kasku...
- że głośny...no kaski sportowe zazwyczaj takie są
- że wiało...jeśli przez wentylację to jest duży plus, jeśli przez wizjer to widocznie kask niewyregulowany
Z tego co piszesz to kolo po prostu szukał kasku turystycznego.
Czy kiedykolwiek jeździłeś w kasku z wyższej półki?
- sebasbox
- Świeżak
ta i płacąc razy dwa do czterech razy więcej nie mam efektów dwu lub czterokrotnie lepszych jakościowo. to samo z rękawiczkami
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
RUTRA.RD napisał(a):ta i płacąc razy dwa do czterech razy więcej nie mam efektów dwu lub czterokrotnie lepszych jakościowo. to samo z rękawiczkami
liczyłem na bardziej konkretną odpowiedź

zakładam że nigdy nie użytkowałeś kasku typu Arai czy Shoei, polecam spróbować i dopiero wtedy wygłaszać opinie
- sebasbox
- Świeżak
mam rekawiczki spidi carbo six zobacz ile kosztuja
kortke ktora gdyby byla w pl kosztowalal by z 1200zl
kask za 760 zl i nie widze sensu placic za garnek 2000-3000 gdy nawet tyle miesiecznie nie zarabiam a mamusia mi nie da. ale oczywiscie najlepszym autem jest mercedes i c... co do ochrony bo zaraz takowe sie pojawia fazy do jesli wypadku w obecnym nie przezyje z powodu uszkodzenia glowy to w tym za 99999zl tez prosty przyklad mr marco
w kasku shoei jezdzilem na testach i bylem zniesmaczony biorąc pod uwagę cena jakość za 3000 zl nawet zebow nie chcial wyszczotkowac podczas jazdy
kask za 760 zl i nie widze sensu placic za garnek 2000-3000 gdy nawet tyle miesiecznie nie zarabiam a mamusia mi nie da. ale oczywiscie najlepszym autem jest mercedes i c... co do ochrony bo zaraz takowe sie pojawia fazy do jesli wypadku w obecnym nie przezyje z powodu uszkodzenia glowy to w tym za 99999zl tez prosty przyklad mr marco

w kasku shoei jezdzilem na testach i bylem zniesmaczony biorąc pod uwagę cena jakość za 3000 zl nawet zebow nie chcial wyszczotkowac podczas jazdy
Nowy nabytek KTM RC8
Nowy nabytek KTM RC8
-
Może szyba turystyczna na moto zmieni ten problem?
Nie chcę zmieniać szyby turystycznej, zwłaszcza, że w kasku Nolan N85 problemu odginania głowy nie uświadczyłem
- Kod: Zaznacz cały
kasku co prawda nie mam, ale takie pytanie - probowales jechac z zamknieta wentylacja ? U mnie co prawda nie odgina glowy, ale przy 200+ i otwartej wentylacji kask ciagnie glowe w gore, zamkniecie wentylacji rozwiazuje problem.
Trochę cieplej się zrobi, to spróbuje zastosować się do Twojej rady
szczerze to nie wiem co może być nie tak z Twoim kaskiem...inna kwestia czy obydwa kaski testowałeś w takich samych warunkach, tj. czy np. nie jechałeś w przypadku Araia pod wiatr?
Kaski testowane w tych samych warunkach. Tak jak napisałem na początku. Różnica była na tyle duża, że wykluczam podmuch wiatru.
Spróbuję też wyrwać gdzieś kombi z garbem, może to rozwiąże problem.
mam rekawiczki spidi carbo six zobacz ile kosztuja
Czasem dobrze jest posłuchać innych ludzi również mających doświadczenie w tym temacie co Ty i nie być tak ograniczonym na jedyne słuszne rozwiązanie...
- gregorioo
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości