Czym zalać akumulator woda czy elektrolit POMOCY
• Strona 1 z 1
Czym zalać akumulator woda czy elektrolit POMOCY
Witam! Mam taki problem bo nie wiem czym uzupełnić akumulator dodam ze w środku nic nie ma bo przechyliłem i nic nie poleciało z niego.Nie wiem czy kupić elektrolit czy wodę destylowaną.Akumulator był używany Proszę o Pomoc
- czstunt
- Świeżak
jak uzywany to zalej woda destylowaną i zobacz czy w ogóle zadziała. najpierw mozesz zalać wodą i wylac i zobacz co wyleci. jak czysta woda, to wodą zalej i podładuj zobacz czy bedzie trzymał prąd. jezeli nie to wylej wode i zalej elektrolitem. a jezeli wyleci syf to popłucz kilka razy aku wodą potem zalej elektrolitem podładuj kilka godzin, wylej i znów zalej elektrolitem i podładuj. ja tak robiłem i trzymanie aku sie nieco poprawiło.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
kazda stacja benzynowa, kazdy sklep motoryzacyjny, w tesco tez jest 5 litrów za 2.5 zł czy jakos tak
w sklepach i na stacji są czesto drogo. a to zwykła woda destylowana, uzywana jest np do żelazek żeby nie zostawiała kamienia
mało tego - nawet taką sam mozesz zrobic niewielkim kosztem

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Skoro w środku nic nie ma to trochę bez sensu jest zalewanie wodą, dlatego zalej elektrolitem, bo akumulatory na wodzie nie działają. Płukanie też jest kiepskim pomysłem, bo się pewnie płytki od tego płukania i trzęsienia poobrywają i wtedy akumulator będzie można oddać do np. punktu skupu.
Brudem się nie przejmuj, zawsze tam był, jest i będzie, a jeśli akumulator się jeszcze do czegoś nadaje to ruszy bez znaczenia czy w środku będzie trochę brudno, czy też nie.
Brudem się nie przejmuj, zawsze tam był, jest i będzie, a jeśli akumulator się jeszcze do czegoś nadaje to ruszy bez znaczenia czy w środku będzie trochę brudno, czy też nie.
-
komarcc - VIP Ścigacz.pl
komarcc napisał(a):Skoro w środku nic nie ma to trochę bez sensu jest zalewanie wodą, dlatego zalej elektrolitem, bo akumulatory na wodzie nie działają. Płukanie też jest kiepskim pomysłem, bo się pewnie płytki od tego płukania i trzęsienia poobrywają i wtedy akumulator będzie można oddać do np. punktu skupu.
Henio bardzo dobrze radzi. Lej wode destylowaną. Jesli woda odparowała z elktrolitu, kwasu siarkowego (Akumulator kwasowo-ołowiowy) to dolewamy wody destylowanej i siara sie rozpuści i znów masz elektrolit. Jeśli sie elektrolit wylał to pewnie pasuje wypłukać bo nie wiadomo ile siary zostalo i czy elektrolit osiagnie odpowiednie stężenie roztworu wodnego kwasu. Jak wypukasz i wylejesz to może siary tam nic nie bedzie i mozna lac elektrolit, jak nie wypukasz i dolejesz elektrolitu to moze steżenie byc wieksze od oczekiwanego(chemikiem nie jestem ale raczej nie dobrze jak kwas ma wieksze steżenie w aku niz powinien). Pamietaj ze bawisz sie kwasem, nie wylewaj byle gdzie. Najlepiej robic to na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Nie wdychaj. Przy dolewaniu nie pochylaj sie bo rozbryzg może wyladowac na skórze. Kwas to środek parzacy i żrący, bardzo niebezpieczny. Chroń rece i uważaj na siebie
-
Leonneon - Świeżak
waleeed
waleeed
- adneycandy
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa