Czyszczenie silnika
• Strona 1 z 1
Czyszczenie silnika
Witam,
zima nastała, motocykla całkowicie rozebrany i się bawię
Chciałbym dokładnie umyć silnik w swoim bandicie, jest on obecnie wymontowany z ramy i dopiero teraz widzę jaki jest brudny. Wiem, że najłatwiej spryskać jakimś środkiem i spłukać wodą. Niestety mam kilka odkrytych miejsc, którymi może dostać się woda do silnika ( wyciągnąłem alternator, gaźniki itd ). Próbowałem nafta, ale niestety efekt jest słaby, a poza tym silnik jest cały tłusty... benzyna ekstrakcyjna też jakoś słabo działa jakieś inne propozycje? Chciałem doczyścić rozrusznik oraz alternator ale na nich to brud jest aż wżarty ;/
Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
PS silnik chce umyć a nie polerować ala "czoperek"
zima nastała, motocykla całkowicie rozebrany i się bawię

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz
PS silnik chce umyć a nie polerować ala "czoperek"
Bandziorek 600N 1998r
- luboński
- Świeżak
Jeżeli to smar i ogólny brud, to moze środek do czyszczenia hamulców?
Miałem cały rower w smarze, brudzie (lagi są odkryte i piach sypie sie kilogramami ;/ ) i tak ostatnio wpadłem na pomysł, ze sobie to wszystko wyczyszcze. Linki, brud na klamkach itp. schodził bez problemu. Z lag wyjąłem uszczelniacze i zacząłem 'wyskubywać' syf. Póxnie spryskałem sobie to tym środkiem, znów poczyściłem troche i znów psiknąłem. Efekt - czyste lagi (oczywiście juz nasmarowane), czyste czeście rowera i ogólny ład. juz mozna go dotknąć
btw. w moto bym sie chyba nie odważył tym czysćić, ale skoro to tylko silnik to na 99% ten środek zda egzamin i nic sie nie stanie. On jest w puszcze pod ciśnieniem i nawet bez jakiegos szorowania wszystko sie ładnie zmywa
Miałem cały rower w smarze, brudzie (lagi są odkryte i piach sypie sie kilogramami ;/ ) i tak ostatnio wpadłem na pomysł, ze sobie to wszystko wyczyszcze. Linki, brud na klamkach itp. schodził bez problemu. Z lag wyjąłem uszczelniacze i zacząłem 'wyskubywać' syf. Póxnie spryskałem sobie to tym środkiem, znów poczyściłem troche i znów psiknąłem. Efekt - czyste lagi (oczywiście juz nasmarowane), czyste czeście rowera i ogólny ład. juz mozna go dotknąć

btw. w moto bym sie chyba nie odważył tym czysćić, ale skoro to tylko silnik to na 99% ten środek zda egzamin i nic sie nie stanie. On jest w puszcze pod ciśnieniem i nawet bez jakiegos szorowania wszystko sie ładnie zmywa

-
Arturo925 - Stały bywalec
a ja polecam preparat DIMER
najmocniejszy dostepny na rynku preparat na stacjach lotos kosztuje do 30 zł. z litra mozesz miec nawet 150 litrów płynu ;d do mycia ogólnego moto. do silników polecam proporcje 1:20 i kazdy smar i zabrudzenie łatwo schodzi.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
Wystarczy sama benzynka ekstrakcyjna, nie zostawia tłustych śladów i dotego szczotka mała szmatki. Tak właśnie pucowałem swój silnik w XT z 92r. Dimer owszem można, tylko trzeba długo płukać wodą, aby się tego cholerstwa pozbyć. Chemia niezła jest, tylko jest mocna, bezpośrednio na skórę bez rozcieńczenia z wodą, pali skóre
.
A środek do czyszczenia hamulców jest nie za mocny i w sam raz. Aby nie zawierał silikonu.

A środek do czyszczenia hamulców jest nie za mocny i w sam raz. Aby nie zawierał silikonu.
-
grunder - Mieszkaniec forum
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości