Motocykl dla faceta po 40
• Strona 1 z 1
Motocykl dla faceta po 40
Witam! Jak w temacie, poszukuję motocykla dla siebie. Możecie się domyślić, że nie interesują mnie szlifierki, Hayabusa & Co. mnie nie podniecają, nie mam też zamiary wytrząść z siebie nerek w terenie.
Poszukuję motocykla do dynamicznej jazdy, o klasycznym wyglądzie. Latem jeżdżę właściwie codziennie (jak jest ładna pogoda to motocyklem, jak popaduje to skuterem, jak pada to samochodem), koło 60 km, poza tym całkiem często pokonuję trasę Poznań-Berlin.
Wybrałem sobie grupę motocykli do rozważenia:
Yamaha XJR 1300; BMW R1150 GS; BMW R1100RT; Honda ST1100 Pan European; Yamaha Bulldog BT 1100; Suzuki GSF 1250 Bandit; Honda X11;
Większość to nakedy wymagające doposażenia w solidną owiewkę (trasa bez owiewki to masakra). Z tych wymienionych motocykli znam Yamahę XJR - i cenię ją za niezawodność, przyśpieszenia i moc dostępną już z "głębokiej piwnicy" obrotowej. W mieście zużywa trochę dużo paliwa a w trasie bez owiewki - jak wyżej. Co z Waszego doświadczenia byście polecili?
Aha, jako wersja zapasowa czekajÄ… Honda DN-01 i Aprilia 850 Mana - lenistwo wciÄ…ga
)
Poszukuję motocykla do dynamicznej jazdy, o klasycznym wyglądzie. Latem jeżdżę właściwie codziennie (jak jest ładna pogoda to motocyklem, jak popaduje to skuterem, jak pada to samochodem), koło 60 km, poza tym całkiem często pokonuję trasę Poznań-Berlin.
Wybrałem sobie grupę motocykli do rozważenia:
Yamaha XJR 1300; BMW R1150 GS; BMW R1100RT; Honda ST1100 Pan European; Yamaha Bulldog BT 1100; Suzuki GSF 1250 Bandit; Honda X11;
Większość to nakedy wymagające doposażenia w solidną owiewkę (trasa bez owiewki to masakra). Z tych wymienionych motocykli znam Yamahę XJR - i cenię ją za niezawodność, przyśpieszenia i moc dostępną już z "głębokiej piwnicy" obrotowej. W mieście zużywa trochę dużo paliwa a w trasie bez owiewki - jak wyżej. Co z Waszego doświadczenia byście polecili?
Aha, jako wersja zapasowa czekajÄ… Honda DN-01 i Aprilia 850 Mana - lenistwo wciÄ…ga

-
Werner_Beinhart - Świeżak
Nie napisałeś o najważniejszej rzeczy: suma jaką chcesz przeznaczyć na moto oraz dobrze by było wiedzieć czym teraz jeździsz, bo wszystkie te motocykle, które podałeś, nie należą do słabych ;]
KTM EXC 125
- punk891
- Świeżak
jakoś tak czuję, że wciągnęłaby Cię Honda CB 1300 w wersji z owiewką. Bandit 1250 jest fajny, ale koniecznie przymierz się do niego w jakimś salonie, wg mnie ma mało miejsca na kolana (choć być może to ja mam wyjątkowo długie nogi). O BMW nie wypowiadam się, prawdopodobnie bardzo dobre sprzęty, ale nigdy mnie nie interesowały 

GSX1400
-
maciejka69 - Stały bywalec
-
maciejka69 - Stały bywalec
ja bym jeszcze strzelal w BMW k1300R, chociaz musze przyznac, zen ie jezdzilem a jedynie spotkalem ludzi posiadajacych te sprzety. Generalnie sprzet nieczesto spotykany w polsce (albo tylko ja jestem slepy ;p), ponoc bezawaryjny (ale to mozna o wszystkim powiedziec o co sie dba nalezycie). Abs w opcji, wal kardana w stadnardzie - czyli nie smarujemy lancucha, mocy dosc, i ogolnie wydaje sie ciekawy.
- ZooL
- Świeżak
Dobra, po kolei:
1. pieniądze jakie mam do wydania: Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach, dżentelmeni je mają
A poważnie: jak widać po tytule nie mam 20 lat i jeśli szukam dużego nakeda, to znaczy że mam pieniądze na dużego nakeda...
2. chopery mnie nie interesują - jeździłem shadowką 750, no fajnie, ale nie moja bajka...
3. Honda CB 1300 - do rozważenia, ciekawa propozycja
4. Ducati Diavel - aż tyle kasy nie chcę wydać, poza tym mam uprzedzenia i z Włoch kocham jedzenie i modę, technikę mniej
5. Bandit 1250 - mam 177 cm wzrostu , więc powinien przypasować, ale przecież i tak nic nie kupię bez przymierzenia się.
6. Jako zagorzały i wierny fan Mercedesa nie lubię BMW... Choć motocykle to całkiem inna bajka... Ale podobają mi się :]
Niestety, mało konkretów w odpowiedziach, rozumiem że nikt nie jeździ wymienionymi sprzętami, szkoda... Przyjaciel namawia mnie na Yamahę FJR 1300 - ma moc, fabryczną obudowę, i - jak mówi - nie zepsuję XJR "penerską szybką"...
1. pieniądze jakie mam do wydania: Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach, dżentelmeni je mają

2. chopery mnie nie interesują - jeździłem shadowką 750, no fajnie, ale nie moja bajka...
3. Honda CB 1300 - do rozważenia, ciekawa propozycja
4. Ducati Diavel - aż tyle kasy nie chcę wydać, poza tym mam uprzedzenia i z Włoch kocham jedzenie i modę, technikę mniej

5. Bandit 1250 - mam 177 cm wzrostu , więc powinien przypasować, ale przecież i tak nic nie kupię bez przymierzenia się.
6. Jako zagorzały i wierny fan Mercedesa nie lubię BMW... Choć motocykle to całkiem inna bajka... Ale podobają mi się :]
Niestety, mało konkretów w odpowiedziach, rozumiem że nikt nie jeździ wymienionymi sprzętami, szkoda... Przyjaciel namawia mnie na Yamahę FJR 1300 - ma moc, fabryczną obudowę, i - jak mówi - nie zepsuję XJR "penerską szybką"...

-
-
No i skończyło się na czarnej Yamasze XJR1300. Wspaniale się zbiera z każdych obrotów, cudnie wygląda... Zrobiło się ciepło, więc trochę pojeździłem. Moje wrażenia: wygodne siedzisko i wygodna pozycja kierowcy, średnio się nadaje do poruszania po mieście, swoje gabaryty jednak ma ( z tego też powodu do stadka dołączyła Yamaha Majesty 250).. Pięknie się sprawdza poza miastem. Jak na razie się poznajemy, podchodzę do niej z wielką atencją i szacunkiem (a po cichu się przyznam, że mam potężnego stracha przed mocą pieca...), czyli toczymy się raz szybciej raz wolniej mocno przytuleni i poznajemy wzajemne fochy i narowy. Wystroiłem się w oryginalną kurtę i spodnie motocyklowe Yamaha, żeby jej wstydu nie przynosić... Jak na razie związek dobrze się zapowiada. 

-
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości