Zobacz wątek - pare pytań o SUZUKI GSX 600F
NAS Analytics TAG

pare pytań o SUZUKI GSX 600F

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

pare pytań o SUZUKI GSX 600F

Postprzez Beny25 » 21/12/2011, 17:25

Witam :D . Niedawno kupiłem SUZUKI GSX 600F jajko z 1998roku i to jest moje pierwsze moto. Mam parę pytań dotyczące tego modelu:

- czy rzeczywiście ten model jest trwały tak jak sądzicie?

- jaki najlepiej wlać olej do silnika? ( były właściciel twierdzi, że wymieniał olej Motul 10w40 5100 br. roku w kwietniu i zrobił na nim około 1500km )

- wymienić olej na zimę czy przed sezonem?

- jakie jest średnie spalanie?

- czy są duże koszty eksploatacji i serwisowania?

- odgłosy wydobywające się z silnika tzn. odgłos zaworów i delikatne stuki puki to normalka?

- ogólnie jak zadbać i na co uważać, żeby jajeczko jak najdłużej działało

a oto jak wyglÄ…da

Obrazek (otwórz link)

Pozdrawiam

:D
Beny25
Świeżak

Postprzez k9aro3l » 21/12/2011, 19:39

Witaj
Nie mam w naturze czepiac się o byle co ludzi ale czytając takie pytania jak Twoje to człowiekowi ręce opadają... kupiłeś motocykl o którym tak naprawdę nic nie wiedziałeś ?

No ale dobra zadałeś pytanie wiec spróbuję Ci na nie odpowiedzieć.

Czy jest trwały?
Tak. Jeśli dbasz i wymieniasz wszystko na czas to bedzie służył i służył.

Jaki olej?
Tutaj to musisz poczekać na odpowiedź starszych kolegów którzy będą wiedzieć na pewno, ale według mnie to wlej też motula 10w40 5100 taki jaki był. Nie patrz na to co mówił sprzedawca. Bajki to każdy może wciskać a nie sprawdzisz zbytnio tego kiedy on to wlewał. Najrozsądniej bedzie jeśli wymienisz olej. Tak się teoretycznie powinno robić po zakupie motocykla.

Kiedy wymienić olej ?
Było o tym na forum już. Jeśli bedziesz chciał to na pewno znajdziesz. I generalnie raczej nie ma reguły, zdania są podzielone na ten temat.

Åšrednie spalanie ?
Zależy jak jeździsz :)
Katalogowo to jest tak : Trasa - 4.5 l / Mieszana 5.5 l / Miasto 6.5 l

Czy duże są koszty ekspoatacji i serwisowania ?
Myślę że raczej jak każde inne moto. Wszystko zalezy od tego w jakim stanie go kupiłeś i jak dbali o niego poprzedni właściciele.

Dziwne odgłosy z silnika ?
Gdzieś już o tym czytałem, musisz poszukać sobie o tym.

Jak dbać i na co uważać ?
Wymieniaj wszystko na czas i nie żałuj kasy. I przede wszystkim nie pałuj na zimnym silniku.
k9aro3l
Stały bywalec

Postprzez Beny25 » 21/12/2011, 22:28

Kolego wiem, że tego typu tematy są irytujące ale porostu wiedzieć co i jak, jakie macie dokładne zdane zdanie o tym modelu. Przed kupnem dużo czytałem różnych wypowiedzi ale żadnej wg. mnie nie było konkretnej odpowiedzi jak dla mnie.

Sorki kolego jeszcze raz :)
Beny25
Świeżak

Postprzez Pan Jasiek » 22/12/2011, 10:31

Gratki - ładna sztuka.

Ja olej wymieniam na początku sezonu, to i Tobie tak polecam, ale są różne szkoły.
Sprzęt trudny do zabicia, musisz dbać, żeby zawsze miał pod dostatkiem oleju.
Zmień na taki jak był.

Olejaki Suzuki trochę stukają, pukają - tak ma być, oczywiście nie może być za głośno, najlepiej daj posłuchać komuś, kto ma z nimi doświadczenie.
Pan Jasiek
Świeżak

Postprzez Beny25 » 22/12/2011, 23:10

Wyczytałem, że...Otóż stara szkoła mechaników motocyklowych twierdzi, że serwis maszyny, w tym wymianę oleju najlepiej zrobić właśnie przed przerwą zimową. Silnikowy olej motocyklowy w czasie swojej pracy gromadzi w sobie zarówno substancje będące wynikiem jego mechanicznego zużycia (opiłki), jak też agresywne produkty spalania paliwa i oleju silnikowego. Stojący w silniku przepracowany olej oddziałuje agresywnie na uszczelki, a wytrącające się po długim bezruchu osady mogą mieć negatywny wpływ na pracę jednostki napędowej.

Co z tym przepalaniem zimowym?? Jak to robić poprawnie?? Bo ja odpalam tak co 3-4 dni, na ssaniu chodzi tak około 5 min, później zamykam ssanie, tak 10 min chodzi na wolnych obrotach i lekka przygazówka i później znów na niskich obrotach sobie pyrkoli, to tak to trwa z 30 min. Czy prawidłowo to robię??

Co z regulacja gaźników i zaworów?? co jaki czas powinno się to przeprowadzać i jakie są tego koszty??
Beny25
Świeżak

Postprzez logicsys » 22/12/2011, 23:31

Przepalanie jest bez sensu ogolnie, lepiej spuscic wache z gazniorow (lub dolewac co jais czas pozycja PRI jak ktos ma) I czekac do wiosny, od takiego przepalania bez obciazenia zajedziesz sobie swiece i na nowy sezon bedzie nowy koszt.

Co do oleju to sie zgadza z tym co piszesz.

Regulacje gazniorow i zaworow masz w serwisowce, Jesli dobrze kojarze to zawory co 12 tys km, reszta co 6.

Na zime proponuje wyjac aku w cieple miejsce, i raz na miesiac podladowac.

Kazdy robi wedlug wlasnego uzania, sa rozne szkoly zimowania moto. Ja Ci napisalem jak radzili mi zimowac Bandziora a to praktycznie brat blizniak :)

A wyzej pisales o kulture pracy olejaka. no to jak juz ktos wspomnial marnie z ta kultura, chociaz i tak lepiej jest jak z Vkami od Ducatow :) Nie ma sie co przejmowac. Serwisuj na czas i bedzie okejos

A koszty serwisu to zalezy od regionu. U mnie za regulacje zaworkow 160 zl a za synchro i czyszczenie gaznikow 250 zl
logicsys
Świeżak

Postprzez Beny25 » 22/12/2011, 23:53

jednak wole przepalać :) wilgoć z tłumika odparuje i silnik się nasmaruje :P

A jak się dostać do filtra powietrza?? trzeba zdjąć bak?? owiewki też??
Beny25
Świeżak

Postprzez k9aro3l » 24/12/2011, 21:05

a nie lepiej po prostu iść do garażu kupić piwko, stanąć obok moto znaleść filtr powietrza a jeśli nie znajdziesz to poszukaj serwisówki na internecie znajdź ten filtr wróć do garażu i rozkmin sam co trzeba zdjąć żeby dostać sie do niego. Jak już będziesz wiedział jak to zrobić to siadaj obok moto otwórz piwko i pijąc ciesz się z widoku pięknej maszyny:)
how low can you go? | www.pajacyk.pl
k9aro3l
Stały bywalec

Postprzez Beny25 » 13/2/2012, 21:08

Myślę nad paskami na felgi, tylko nie wiem jaki kolor wybrać :(
Beny25
Świeżak

Postprzez Majin » 13/2/2012, 22:16

masz zadbany model wiec daruj sobie lepiej te paski:)
A mam pytanie do starszych kolegów... jak to jest z tym olejem? jedni mówią zeby wymieniać w zimie lub przed(to o czym mówił autor. Inni z kolei mówią ze powinno sie po zimie wymieniać olej bo olej podczas mrozu traci swoje właściwości... Jak to wkońcu jest?
Majin
Świeżak

Postprzez Beny25 » 13/2/2012, 22:41

na zdjęciu tak wygląda ze zadbany :P a co do oleju to pytalem sie ludzi co juz przezyli kilkanascie lat z motoryzacja i twierdza ze lepiej na zime wymienic olej
Beny25
Świeżak

Postprzez Raczek_6 » 15/2/2012, 11:46

Serwis czyli regulacje i inne naprawy lepiej robić w zimę - luźno w warsztatach motocyklowych, oprócz tego jak wyjdzie coś dodatkowo do wymiany to jest czas na zamówienie i naprawę - nie ma tzw. ciśnienia na jazdę.

W sezonie nie dość że są terminy to i jeszcze każdy by chciał pojeździć swoim nowym nabytkiem.

Wymiana oleju co 6000km lub co sezon.
Regulacja luzów zaworowych, czyszczenie regulacja, synchronizacja gaźników co 12000km.

Więcej powinieneś znaleźć w instrukcji obsługi:
http://www.scribd.com/doc/1960037/Suzuk ... ers-Manual
Niestety po angielsku.
Moto Theodor - nieautoryzowany serwis Ducati
Raczek_6
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê