Zobacz wÄ…tek - Problem z rozrusznikiem w GPZ 500
NAS Analytics TAG

Problem z rozrusznikiem w GPZ 500

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problem z rozrusznikiem w GPZ 500

Postprzez Sante » 18/12/2011, 12:18

Witam. W mojej gpzecie nie działa rozrusznik, kręci jak wiertarka. Po otwarciu pokrywy magneta zauważyłem że zębatka rozrusznika jest luźna, a po naciśnięciu przycisku rozrusznik kręci nią bez oporu. Zdiagnozowano mi uszkodzone sprzęgiełko rozrusznika. Po zdjęciu magneta i pobieżnej inspekcji stwierdziłem że sprzęgiełko jest w porządku ( wszystko całe ). Co jeszcze może być problemem?

Złożyłem wszystko z powrotem do kupy, i nadal zębatka mająca za zadanie obrót wałem ma duże luzy wzdłużne. Być może brakuje jakiegoś elementu? Po zdjęciu magneta mam następujące elementy na osi wału ( w kolejności)

- klin
- podkładka 1mm
- gruba tuleja wchodząca w sprzęgło rozrusznika
- zębatka rozrusznika

Co może być przyczyną tej awari?
Sante
Świeżak

Postprzez Leonneon » 18/12/2011, 13:19

Ja tam sie nie znam ale w samochodach zawsze jak sie rozrusznik krecil a nie przenosil rozruchu na silnik to winny byl Bendiks. Wtedy nie wbijalo rozrusznik w zebadki i nie krecil silnikiem tylko sam sie krecil.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bendiks
"Bendiks – część rozrusznika silnika spalinowego. Bendiks to potoczna, trochÄ™ przestarzaÅ‚a nazwa "zespoÅ‚u sprzÄ™gajÄ…cego".

Składa się ze sprzęgła jednokierunkowego z zębnikiem i sprężyną. Rolą bendiksu jest połączenie rozrusznika z silnikiem spalinowym, poprzez zębate koło zamachowe, tak aby rozrusznik mógł obracać wałem korbowym silnika. Kiedy silnik spalinowy rozpocznie samodzielną pracę, bendiks uniemożliwia przeniesienie napędu z silnika na rozrusznik, co groziłoby uszkodzeniem rozrusznika."
Leonneon
Świeżak

Postprzez Sante » 18/12/2011, 13:27

W tym modelu nie ma bendix-a tylko samo sprzęgło jednokierunkowe, ale dzięki za odpowiedź :)
Sante
Świeżak

Postprzez grunder » 18/12/2011, 13:40

Może przebicie na kablach od rozrusznika?
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Sante » 18/12/2011, 14:00

Przebicie na kablach raczej nie będzie powodem luźnej zębatki :P Rozrusznik kręci wszystko pięknie tylko że wał stoi w miejscu. Sprzęgło rozrusznika jest w porządku ale zębatka cała lata nawet po dokręceniu magneta i obraca się bez oporu.
Sante
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê