Zobacz wątek - Głośność tłumika a wiek motocykla.
NAS Analytics TAG

Głośność tłumika a wiek motocykla.

Przepisy, prawo
_________

Głośność tłumika a wiek motocykla.

Postprzez eismann » 12/12/2011, 22:43

Witam

Czy pomiary głośności tłumika w starszych motocyklach działają na zasadzie norm Euro odnośnie spalin.

Jeżeli motocykl jest z roku w którym obowiązywał wiekszy limit to czy jest on obligowany właśnie nim czy tylko aktualnym?

Czy te limity głośności się zmieniają wogóle?
eismann
Świeżak

Postprzez madcap » 12/12/2011, 22:51

i tak i nie
wszystkich obliguje rozporządzenie w sprawie warunków technicznych oraz niezbędnego wyposażenia
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Postprzez alxbox » 13/12/2011, 07:59

Przepraszam, ale co ma norma emisji spalin (EURO x)do hałasu?
Wyżej wymieniona określa emisję tlenków azotu (NOx), węglowodorów (HC), tlenków węgla (CO) i cząstek stałych
Normy dotyczące hałasu emitowanego przez pojazd to inna działka.
W załączniku nr 1 do rozporządzenia w sprawie warunków technicznych jasno jest stwierdzone, że motocykle o pojemności do 125 cm3 może wytwarzać hałas do 94 dB, natomiast motocykle o pojemności większej niż 125 cm3 nie mogą przekroczyć progu 96 dB. W przypadku, kiedy policjant stwierdzi, iż poziom hałasu jest większy, niż przewidują to normy ma on prawo zatrzymać dowód rejestracyjny i skierować pojazd na badania techniczne.
(zapożyczone z: http://www.scigacz.pl/Przerobki,motocyk ... ,8144.html )
alxbox
Świeżak

Postprzez alxbox » 13/12/2011, 14:25

pan_wiewiorka napisał(a):
alxbox napisał(a):[...]motocykle o pojemności do 125 cm3 może wytwarzać hałas do 94 dB, natomiast motocykle o pojemności większej niż 125 cm3 nie mogą przekroczyć progu 96 dB.

Inne normy są dla silników z zapłonem iskrowym a inne dla tych z samoczynnym.

yyyy... samoczynnym? w motocyklu?mówisz chyba o produktach jakichś manufaktur albo innych garażowych magików
podaj więc koledze normy hałasu dla silników z zapłonem samoczynnym w motocyklu, jeśli takie w ogóle posiadasz, a nie są tylko twoją twórczą inwencją.
Ja podałem dla tych z zapłonem iskrowym
alxbox
Świeżak

Postprzez eismann » 14/12/2011, 12:03

alxbox tylko ja nie pytałem ile wynoszą normy :/ tylko czy istnieje interpretacja prawna głośności, która pozwala starszym motocyklom na posiadanie głośniejszego tłumika wg norm obowiązujących na dzień ich produkcji.
Zdaje się że madcap wyczerpał temat.
eismann
Świeżak

Postprzez madcap » 14/12/2011, 16:07

a co mam więcej pisać
rozporządzenie określa normy i wyposażenie dla "nowych" pojazdów silnikowych jak i z jakich lat poprzedzających te normy nie dotyczą
autora odsyłam do rozporządzenia
tekst jednolity musi posiadać każda stacja diagnostyczna
(...) Jeżeli w CV napiszesz "2012-2014: sommelier - freelancer" to nikt się nie domyśli, że dwa lata chlałeś z rozpaczy po utracie poprzedniej pracy.
madcap
Administrator

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê