Zobacz wątek - Rejestracja moto bez dokumentów
NAS Analytics TAG

Rejestracja moto bez dokumentów

Przepisy, prawo
_________

Rejestracja moto bez dokumentów

Postprzez Brekekeks » 23/11/2011, 09:51

Witam!
Mam taki problem, jest moto, które mnie zainteresowało, ale nie ma dokumentów, właściciel nie może skontaktować się z osobą od której go kupił. Vin i tablice mówią, że moto nie jest kradzione. Co musiałbym zrobić, aby je legalnie zarejestrować i jakie byłyby koszty (mogę pozwolić sobie na ok 700zł kosztów). Czy muszę dorwać poprzedniego właściciela aby zdobyć dokumenty czy da się to jakoś ominąć?
Brekekeks
Świeżak

Postprzez Trax » 23/11/2011, 11:15

Musisz mieć dokumenty inaczej nikt ci nie zarejestruje. Masz 2 możliwości albo uzyskać papiery od poprzedniego właściciela (ale jeśli nie przekazał ich obecnemu właścicielowi to pewnie też ich nie ma) albo kupić ramę z papierami i przełożyć na nią motocykl :)
Trax
Świeżak

Postprzez Brekekeks » 23/11/2011, 13:40

Dzięki za odpowiedź. Temat do zamknięcia.
Growing old is mandatory. Growing up is optional.
Brekekeks
Świeżak

Postprzez grunder » 23/11/2011, 16:44

Jeśli motocykl jest z Niemiec, to jest na to sposób. Sam zgubiłem mały Brief od XT. Motocykl wyrejestrowany, ale dla tego że był na Ausland to była możliwość odzysku dokumentów, wystarczy przyjść z umową kupną sprzedaży i z byłym właścicielem do danego wydziały komunikacji w regionie i wyrabiasz dokumenty za niecałe 50 Euro.

Pozdrawiam.
grunder
Mieszkaniec forum

Postprzez Brekekeks » 23/11/2011, 18:46

Tu pojawia się problem, koleś kupił moto, odebrał je i usłyszał, że za 2 dni dostanie dokumenty. Po czym sprzedający wyparował. Poszedł z do kumpla z policji, sprawdził blachy i moto jest niekradzione (po co tamten się zmył nie mogę dojść, przecież dostać duplikat to nic trudnego). No i teraz jest problem, nie może znaleźć tego gościa w ogóle. Niby można by kupić tą ramę, zresztą do moto dodaje właśnie silnik, ramę i trochę dodatków, jeśli wspomnianą ramę są papiery to no problemo. Mógłby powiedzieć w wydziale komunikacji, że zgubił dokumenty tuż po kupnie i na tej podstawie uzyskać duplikat/przerejestrować?
Growing old is mandatory. Growing up is optional.
Brekekeks
Świeżak

Powrót do Prawo

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê