Rejestracja moto bez dokumentów
• Strona 1 z 1
Rejestracja moto bez dokumentów
Witam!
Mam taki problem, jest moto, które mnie zainteresowało, ale nie ma dokumentów, właściciel nie może skontaktować się z osobą od której go kupił. Vin i tablice mówią, że moto nie jest kradzione. Co musiałbym zrobić, aby je legalnie zarejestrować i jakie byłyby koszty (mogę pozwolić sobie na ok 700zł kosztów). Czy muszę dorwać poprzedniego właściciela aby zdobyć dokumenty czy da się to jakoś ominąć?
Mam taki problem, jest moto, które mnie zainteresowało, ale nie ma dokumentów, właściciel nie może skontaktować się z osobą od której go kupił. Vin i tablice mówią, że moto nie jest kradzione. Co musiałbym zrobić, aby je legalnie zarejestrować i jakie byłyby koszty (mogę pozwolić sobie na ok 700zł kosztów). Czy muszę dorwać poprzedniego właściciela aby zdobyć dokumenty czy da się to jakoś ominąć?
- Brekekeks
- Świeżak
Musisz mieć dokumenty inaczej nikt ci nie zarejestruje. Masz 2 możliwości albo uzyskać papiery od poprzedniego właściciela (ale jeśli nie przekazał ich obecnemu właścicielowi to pewnie też ich nie ma) albo kupić ramę z papierami i przełożyć na nią motocykl 

- Trax
- Świeżak
Jeśli motocykl jest z Niemiec, to jest na to sposób. Sam zgubiłem mały Brief od XT. Motocykl wyrejestrowany, ale dla tego że był na Ausland to była możliwość odzysku dokumentów, wystarczy przyjść z umową kupną sprzedaży i z byłym właścicielem do danego wydziały komunikacji w regionie i wyrabiasz dokumenty za niecałe 50 Euro.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
grunder - Mieszkaniec forum
Tu pojawia się problem, koleś kupił moto, odebrał je i usłyszał, że za 2 dni dostanie dokumenty. Po czym sprzedający wyparował. Poszedł z do kumpla z policji, sprawdził blachy i moto jest niekradzione (po co tamten się zmył nie mogę dojść, przecież dostać duplikat to nic trudnego). No i teraz jest problem, nie może znaleźć tego gościa w ogóle. Niby można by kupić tą ramę, zresztą do moto dodaje właśnie silnik, ramę i trochę dodatków, jeśli wspomnianą ramę są papiery to no problemo. Mógłby powiedzieć w wydziale komunikacji, że zgubił dokumenty tuż po kupnie i na tej podstawie uzyskać duplikat/przerejestrować?
Growing old is mandatory. Growing up is optional.
- Brekekeks
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości