Filtr powietrza. Rmz 250
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Filtr powietrza. Rmz 250
Stanie siÄ™ cos jezeli wysmaruje filtr powietrza zwyklym olejem ?
Slyszalem od paru osob ze cos tam sie moze stac z silnikiem, cos mi sie zdaje ze nie mieli racji.
Slyszalem od paru osob ze cos tam sie moze stac z silnikiem, cos mi sie zdaje ze nie mieli racji.

-
matthew #3 - Świeżak
cos mi sie zdaje ze mogÄ… miec racje
teoretycznie niektóre serwisówki zezwalają nasaczac gąbkowe filtry powietrza gęstym olejem przekładniowym SAE 80/90. ale w wyczynowych warunkach duuuuuuuuuuuużo lepszą metodą jest nasaczanie filtrów specjalnymi płynami. po 1 zaden syf sie nie przedostanie ( w przypadku zwykłego oleju bywa róznie) po 2 zrób test - nasacz jeden filtr olejem zwykłym drugi płynem. i napuść do srodka wody
zobacz przez który woda przeleci szybciej
i logicznie przenieÅ› to na jazde w trudnym terenie np gdzie jest duzo kurzu

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
jak przejdzie woda - to z łatwoscią przejdzie i syf
pozatym to nie chinczyk którego uzywa sie do jazdy do kosciola tylko wyczynówka. często sprzęt ma kontakt z wodą
a zassanie przez filtr wody to moze byc koniec dla silnika. taki płyn nie przepuszcza wody wiec ochrona jest zapewniona. na przyszłosc miej wiedze o czyms o czym piszesz
to dział cross/ enduro. nie chinczyki i skuterki

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
słuchaj nie wiem o co ci chodzi
w crossówkach siedze od dawna. wiem mniej wiecej co i jak. takie rzeczy jak filtry powietrza to w crossówkach norma, to sie robi co wyjazd. widziałem nie raz filtry nie nasączane, albo nasączane zwykłymi olejami. w przypadku szosówek zwykły olej sie sprawdza, bo niektóre płyny z biegiem czasu sie tak jakby wysuszają i filtry aż sie twarde robią i wtedy blokuje dopływ powietrza, nawet jak filtre jest czysty. ale crossówka smigająca w terenie powinna mieć nasączony filtr płynem. serwisówki do crossówek tylko takie polecają, do mojego np ( hard enduro, jest podany zwykły olej na asfalt, płyn do filtrów w teren) oczywiscie dla mnie mozesz nie nasączac niczym - ba! mało tego mozesz smigac bez filtra
ale o skutki niemiłe jest łatwo
ja tylko radze bo tak jest najlepiej
niczego złego nie pisze 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Re: Filtr powietrza. Rmz 250
matthew #3 napisał(a):Stanie się cos jezeli wysmaruje filtr powietrza zwyklym olejem ?
Lepiej nasączyć filtr olejem silnikowym niż pozostawić suchy.
Lepiej nasączyć filtr olejem do tego przeznaczonym, niż nasączyć olejem silnikowym.
Remonty i tuning silników, zawieszeń, tulejowanie, szlify, wymiany korbowodów, naprawa wałów. Honowanie Nicasilu. Części i akcesoria. tel. 607198003 http://WWW.MOTO-KORN.PL (otwórz link)
-
MJR128 - VIP Åšcigacz.pl
taka prosta rada, lepiej kup tanszy w spreju płyn do nasączania niż masz nasączac zwyklym olejem, spreje są przeważnie do enduro polecane na szybko czy tam jakieś lżejsze traski, w las, a na tor motocrossowy, kurz, ciężki teren nie żałuj grosza, kup za 30 50 zł litr płynu i starczy Ci go na bardzo długi czas.
Czym lepiej zadbasz o filtr powietrza, czym rzadziej będziesz się zastanawiał dla czego motor chodzi bądź nie chodzi tak jak powinien.
zaraz po oleju w silniku w 4t bądź mieszance paliwowej w 2t najważniejszym czynnikiem chroniącym sam silnik jest filtr powietrza, dbajmy o niego a będzie się nam o wiele przyjemniej i dłużej jeździło. Zakup sobie zapasowy, miej go na wszelki wypadek, zabrudzony do prania, nasączony zakladasz i lecisz dalej.
kto nad to oszczędza ten 2x wydaje
Czym lepiej zadbasz o filtr powietrza, czym rzadziej będziesz się zastanawiał dla czego motor chodzi bądź nie chodzi tak jak powinien.
zaraz po oleju w silniku w 4t bądź mieszance paliwowej w 2t najważniejszym czynnikiem chroniącym sam silnik jest filtr powietrza, dbajmy o niego a będzie się nam o wiele przyjemniej i dłużej jeździło. Zakup sobie zapasowy, miej go na wszelki wypadek, zabrudzony do prania, nasączony zakladasz i lecisz dalej.
kto nad to oszczędza ten 2x wydaje

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
senekkorzenna napisał(a):Napisałeś o sprawdzaniu filtra przepuszczając wodę przez niego,to bzdura i jakieś twoje wydumanie.
To że filtr ma być nasączony i nie tylko w crossie to każdy wie.
Największym zagrożeniem przy przejeździe przez wodę jest odpuszczenie gazu i dostanie się wody do wydechu .
Piasek w czasie, gdy jest nadany pęd, przykładowo przy 30 km/h ma podobną fizykę do wody. Jeżeli woda przechodzi, to źle. Logiczne jest, że po chwili przejdzie, ale w jakim stopniu - sprawdź sobie. Poza tym naprawiając chińczyki czy gsx'ry nie łapiesz doświadczenia praktycznego w offroadzie.. I zanim się wypowiesz, pomyśl czy mówisz logicznie i masz ku temu podstawy, bo póki co sie ośmieszasz Panie Moderatorze

Pozdrawiam.
Czarny 300cc 2T.
-
Duriv - Bywalec
dlugo nie zagladalem do tematu, dzieki za wszystkie info. w Tym roku juz nie mam zamiaru jezdzic na nowy sezon na zawody wszystko sie zrobi 

Suzuki RMZ 250
-
matthew #3 - Świeżak
senekkorzenna napisał(a):Duriv jak nie rozumiesz znaczenia słów to nie pisz ! co to znaczy "piasek ma taką samą fizykę jak woda?"
Może myślałeś o konsystencji? a to też bzdura.
Piasek zostanie zatrzymany na filtrze powietrza a woda spokojnie przesiÄ…knie.
Jeżeli płyn nie będzie przesiąkał przez filtr powietrza to powstanie efekt jazdy na ssaniu i to zgasi silnik.
Oczywiście zdanie w którym napisałeś że pisze głupoty traktuję jaklo osobista wycieczkęi właśnie to że naprawiam i serwisuje motocykle pozwala mi ocenić fachowość wypowiedzi .
Gimnazjum to za mało aby rozumieć mechanikę i fizykę o której wspomniałeś![]()
![]()
hahaha dobre ^_^![]()
![]()
![]()
![]()
Bostorn
Ludziom z gimnazjum to ja odpłatnie udzielam korepetycji. Zanim cokolwiek powiesz, poczytaj o fizyce materiałowej, czego w GIMNAZJUM nie ma. Polecam książkę Begg'a. Co mam na myśli : nawet j*ny filtr powietrza nie zatrzyma piasku, jeśli nie jest dobrze nasmarowany. To miał na myśli Heniek.
Nie wymądrzaj się ponad swój poziom, proszę

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 16/11/2011, 14:43 przez Duriv, łącznie edytowano 2 razy
Czarny 300cc 2T.
-
Duriv - Bywalec
wiesz, mam ta rmz miesiac, filtr raz czyscilem, bo rzadko jezdze, na zime sie we wszystko zaopatrze, ale narazie to juz tak sobie odpuszcze, bo koniec sezonu, cala zime czekac ; / jakos trzeba 

Suzuki RMZ 250
-
matthew #3 - Świeżak
Zima jest idealnym czasem na jakieś remonty, przeglądy, zakupy części i przygotowywanie się do nowego sezonu, jeśli nie bd już jeździł to sprawdź poziom oleju w skrzyni, jego stan, jak mocno zasyfioiny to wymien na jakis tani, nawet za 15 20zł, bo i tak nie bd jeździł, a potrzebny jest tylko do zakonserwowania skrzyni, sprzęgła no i lekkiego przepalania maszyny zimą, dodatkowo wypierz filtr powietrza, nasącz porządnie i załóż i niech tak czeka do wiosny, lancuch nasmaruj, umyj dokladnie motorek, dobrej mieszanki zrób, zalej z 2 3 literki aby było na odpalanie, możesz dac troszkę więcej oleju, aby pod czas przepalania dobrze cylek przesmarowało
zimą się konserwuje, naprawia i przygotowuje maszyny do wiosny+ trening ciała, biegi, silownia itp itd
zimą się konserwuje, naprawia i przygotowuje maszyny do wiosny+ trening ciała, biegi, silownia itp itd

Oleje motocyklowe,samochodowe,smary,chemia, części,naprawy
-
Bostorn - Moderator
moim zdaniem głupotę heniek napisałeś z tym sprawdzaniem filtra przepuszczając przez niego wodę. woda przeleci przez niego tak samo jak powietrze. oczywiście nie chodzi tu o pochlapanie nasączonego filtra wodą bo wtedy to oczywiście zatrzyma tę wodę ale o np. podstawienie filtra pod kran nawet przy małym strumieniu. woda po chwili przeleci. filtr ma zatrzymywać brud, kurz itd. a nie wodę. jak by nie przepuszczał wody to nie przepuszczał by również powietrza i silnik by nie chodził, proste. jak chcesz uszczelnić przed wodą to sobie dorób snorkle jak w quadzie i jeździj.
filtr powietrza trzeba nasączać specjalnym olejem ponieważ ma on inną konsystencję i brud się do niego przykleja.
filtr powietrza trzeba nasączać specjalnym olejem ponieważ ma on inną konsystencję i brud się do niego przykleja.
SUZUKI DR 350se => na 3 z gazu idzie na koło
- domin195
- Świeżak
domin195 napisał(a):moim zdaniem głupotę heniek napisałeś z tym sprawdzaniem filtra przepuszczając przez niego wodę. woda przeleci przez niego tak samo jak powietrze. oczywiście nie chodzi tu o pochlapanie nasączonego filtra wodą bo wtedy to oczywiście zatrzyma tę wodę ale o np. podstawienie filtra pod kran nawet przy małym strumieniu. woda po chwili przeleci. filtr ma zatrzymywać brud, kurz itd. a nie wodę. jak by nie przepuszczał wody to nie przepuszczał by również powietrza i silnik by nie chodził, proste. jak chcesz uszczelnić przed wodą to sobie dorób snorkle jak w quadzie i jeździj.
Woda ma większą gęstość od powietrza. Przejść przejdzie, ale jeśli jest olej - w mniejszym stopniu, wolniej. Tu chodzilo o doswiadczenie czy olej cos daje czy nie, a kilka osob zle to zinterpretowalo ;p
Czarny 300cc 2T.
-
Duriv - Bywalec
ok, rozumiem, ale
heniek tak to napisał jak by woda w ogóle nie mogła przejść. wiadomo że jak filtr nie nasączony to jak polejesz wodą z kranu to przeleci wszystko a jak nasączony to część wody spłynie z niego a część przesiąknie przez filtr jednak przepuści wodę i nie będzie tak jak napisał heniek że woda nie przeleci.
mam nadzieję że autor zrozumiał. do nasączania filtrów używa się specjalnych środków i koniec. nie ma co dalej ciągnąć tego tematu.
jak przejdzie woda - to z łatwoscią przejdzie i syf
heniek tak to napisał jak by woda w ogóle nie mogła przejść. wiadomo że jak filtr nie nasączony to jak polejesz wodą z kranu to przeleci wszystko a jak nasączony to część wody spłynie z niego a część przesiąknie przez filtr jednak przepuści wodę i nie będzie tak jak napisał heniek że woda nie przeleci.
mam nadzieję że autor zrozumiał. do nasączania filtrów używa się specjalnych środków i koniec. nie ma co dalej ciągnąć tego tematu.
SUZUKI DR 350se => na 3 z gazu idzie na koło
- domin195
- Świeżak
bostorn mam wlasnie taki sam zamiar jak opisales wyzej
@up tak zrozumialem, dzieki za rady
jutro mycie i pucowanie na zime.
siema

@up tak zrozumialem, dzieki za rady

siema

Suzuki RMZ 250
-
matthew #3 - Świeżak
Czyli zarówno ja jak i on mieliśmy rację.
Poza tym nie zasłużyłem na warna PANIE MODERATORZE. Mścij się, ale nie na mnie
Jedyna osoba ktora spamowala byles Ty senek, przykra prawda. Przyznaj sie
Podbudowywujesz sie tym.
Apropo filtra : Chyba temat już możemy uważać za zamknięty, i prosze BOSTORNA o zamknięcie go.
i myślisz że się Ciebie posłucham?^_^ autor tematu sam napisał że wszystko zrozumiał, znowu nabijasz posty na siłe :0 Bostorn
PS: ostrzegam,piszesz nie na temat, a to prowadzi do warna, więc uważaj, i nie podniecaj się tak
Poza tym nie zasłużyłem na warna PANIE MODERATORZE. Mścij się, ale nie na mnie

Jedyna osoba ktora spamowala byles Ty senek, przykra prawda. Przyznaj sie

Apropo filtra : Chyba temat już możemy uważać za zamknięty, i prosze BOSTORNA o zamknięcie go.
i myślisz że się Ciebie posłucham?^_^ autor tematu sam napisał że wszystko zrozumiał, znowu nabijasz posty na siłe :0 Bostorn
PS: ostrzegam,piszesz nie na temat, a to prowadzi do warna, więc uważaj, i nie podniecaj się tak

Czarny 300cc 2T.
-
Duriv - Bywalec
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości