Wypadek w drodzę do pracy a świadczenia....
• Strona 1 z 1
Wypadek w drodzę do pracy a świadczenia....
Witam,
Miałem wypadek motocyklowy w drodze do pracy i teraz chciał bym się dowiedzieć kilku rzeczy, ponieważ nie wszystko jest dla mnie do końca jasne...
Jestem zarejestrowany na umowę o pracę, więc z tego co się orientuję to przysługuje mi 100% chorobowego, tylko z jakiej kwoty ??
Czy jest to kwota z umowy o pracę, czy też średnia z kilku miesięcy jeżeli kwota jest inna niż w umowie i odprowadzana do ZUS
Pierwsze 33 dni zwolnienia opłaca pracodawca, a później ZUS ...i czy nadal będzie mi przysługiwało 100%
szukałem tego na innych forach itp... tylko to wszystko pisane jest jakimiś zaklęciami chyba... :zakrecony:
Miałem wypadek motocyklowy w drodze do pracy i teraz chciał bym się dowiedzieć kilku rzeczy, ponieważ nie wszystko jest dla mnie do końca jasne...
Jestem zarejestrowany na umowę o pracę, więc z tego co się orientuję to przysługuje mi 100% chorobowego, tylko z jakiej kwoty ??
Czy jest to kwota z umowy o pracę, czy też średnia z kilku miesięcy jeżeli kwota jest inna niż w umowie i odprowadzana do ZUS
Pierwsze 33 dni zwolnienia opłaca pracodawca, a później ZUS ...i czy nadal będzie mi przysługiwało 100%
szukałem tego na innych forach itp... tylko to wszystko pisane jest jakimiś zaklęciami chyba... :zakrecony:
- pilo20
- Świeżak
Gwoli ścisłości to L4 w sensie druku już od pewnego czasu nie istnieje (wiem, czepialski jestem
) Pracodawca płaci maksymalnie do 33 dni okresu zwolnienia (Art. 92. § 1. ust.1. KP). Wliczają się w to również dni wolne od pracy. Później zasiłek chorobowy wypłaca ZUS. Jeśli zwolnienie jest następstwem wypadku w drodze do pracy lub z pracy, wówczas przysługuje 100% wynagrodzenia (Art. 92. § 1. ust. 2. KP) wyliczonego ze średniej wynagrodzeń z ostatnich 12 miesięcy, bądź krócej, w przypadku kiedy pracownik przepracował mniej (Art. 92. § 2. KP z odniesieniem do Art. 36. i 38. Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa). W praktyce spotkałem się z wyliczaniem średniej jedynie z 3 ostatnich miesięcy ale jak widać, nie jest to procedura zgodna z zapisem ustawy. Do obliczenia średniej przyjmuje się wszystkie składniki wynagrodzenia, tj. premie, dodatki, itp (Art. 42. 1. Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).

Wypadki chodzÄ… po ludziach, ludzie po wypadkach nie zawsze.
-
Czester - Administrator
jeżeli od lekarza dostałem zwolnienie do 12.11 (sobota) gdzie 11.11(piątek to święto) a 13.11 (niedziela) a wiem że po zwolnieniu nadal nie będę zdolny do pracy to kiedy trzeba iśc po zwolnienie żeby nie stracic ciągłości ?? 

- pilo20
- Świeżak
W przypadku wypadków przy pracy bądź w drodze z do pracy kwota zasiłku chorobowego wynosi 100 % podstawy wymiaru zasiłku chorobowego, zatem nie będzie straty w dochodzie jaką można byłoby wyrównać jeśli do wypadku doszło z winy innego kierującego, chyba że otrzymuje Pan nagrody premie, które nie wchodzą do podstawy wymiary zasiłku a zostały / zostaną utracone na skutek niezdolności do pracy.
Gdyby okazało się, że za wypadek winę lub współwinę ponosi inny uczestnik ruchu ma Pan co do zasady prawo do:
- zadośćuczynienia za krzywdę
- odszkodowania z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji, przejazdów, opieki (o ile była zasadna)
Dodatkowo może Pan zgłosić szkody ze wszystkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW jakie Pan posiada.
Gdyby okazało się, że za wypadek winę lub współwinę ponosi inny uczestnik ruchu ma Pan co do zasady prawo do:
- zadośćuczynienia za krzywdę
- odszkodowania z tytułu kosztów leczenia, rehabilitacji, przejazdów, opieki (o ile była zasadna)
Dodatkowo może Pan zgłosić szkody ze wszystkich ubezpieczeń dobrowolnych NNW jakie Pan posiada.
Kancelaria Prawno -Odszkodowawcza AnLex | www.kancelariaanlex.pl | tel. 721 401 000 lub 22 613 33 72
-
AnLex - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości