Yamaha XJ550 problem.
• Strona 1 z 1
Yamaha XJ550 problem.
Witam wszystkich na portalu. Mam taki problem... Kilka dni temu, stałem się szczęśliwym posiadaczem Yamahy XJ 550 z 1982 roku. Trafiła się okazja, kupiłem. jeździłem kilka dni, ale stwierdziłem, iż zleję olej by zobaczyć czy jest bardzo przepalony. na korku spustowym jest magnez, na którym zgromadziła się śladowa ilość opiłków. wlałem z powrotem ten olej, cedząc go przez szmatkę, tak by wlać bez opiłków gdyż olej jeszcze był elegancki. no i po odpaleniu, Yamaha pochodziła około 10 minut, i zapaliła się kontrolka oleju... Po zgaszeniu motocykla i odpaleniu po jakimś dłuższym czasie, motocykl pochodził troszkę dłużej i znów to samo, kontrolka. Wczoraj, po kilku dniach nie odpalania, motocykl pochodził około 30 minut i kontrolka się nie zapaliła. Moje pytanie brzmi tak, czy to jakaś wada czujników w tego rodzaju motocyklach ? Czy może się mylę i coś się zaczyna dziać? Proszę o pomoc ! Jeżeli napisałem w złym dziale to przepraszam, jestem nowym użytkownikiem tego forum. Pozdrawiam wszystkich.
- AroXJ550
- Świeżak
po 1 jak kupiłeś to wymien olej, jaki kolwiek by nie był po 2 od kiedy na korkach jest magnez ? kawe pije czy jak ? moze magnes ? co do kontrolek obieg oleju jest duzy w takich moto i w samym układzie moze byc sporo oleju. wiec jak zacznie pompowac i sie olej osadzi na głowicyw filtrach itp itd to moze byc niski poziom w silniku i wtedy kontrolka sie zapala. z kolei jak scieknie to gasnie. dolej troche oleju to sie w ogole nie bedzie zapalała. no chyba że rzeczywiscie czujnik uszkodzony. ale jak gasnie sie i zapala to na 99% masz sprawny. a co do samych opiłków. duze one ? czy sam proszek ? moze juz cos siada ? warto sprawdzic
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
opiłki w postaci drobnego proszku. Moto ma najechane 65 tys. Więc możliwe że coś siędzieje w silniku...
. Dopuszcza się taką możliwość, że pompa oleju może się posypała, i nie podaje oleju na górę silnika ? Orientujecie się w którym miejscu znajduje się czujnik oleju ? Pozdrawiam.

- AroXJ550
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości