Zobacz wątek - Problem z odnawianiem adresu IP
NAS Analytics TAG

Problem z odnawianiem adresu IP

O wszystkim
_________

Problem z odnawianiem adresu IP

Postprzez Manhatan » 7/10/2011, 22:18

Cześć,

Po raz kolejny zgłaszam się z prośbą o pomoc. Tym razem nie mogę się połączyć z netem, bo problem stanowi następująca czynność: odnawianie adresu IP.

Net zapodaje mi od wczoraj Vectra. Wifi działa bez problemu na dwóch innych laptopach (Winda 7), zaś na moim XP'ku z SP3 nie ma ochoty... Jak to rozwiązać? Jeśli chodzi o sieci, to nie mam o tym najmniejszego pojęcia. Gelo liczę na Ciebie, bo na fb Cię dziś nie spotkałem:)

Z góry dzięki za pomoc,
Pzdr
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Avatar użytkownika
Manhatan
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2173
Dołączył(a): 29/5/2006, 12:56
Lokalizacja: Death ZONE


Postprzez HenioElektryk » 7/10/2011, 22:52

Masz automatycznie przydzielany adres ip(zmienny?). Czy stały?
HenioElektryk
Świeżak
 
Posty: 38
Dołączył(a): 17/7/2011, 23:53
Lokalizacja: Chojnice

Postprzez zxer » 8/10/2011, 09:59

przyczyn moze byc multum. Od nieprawidloweo klucza, po statycznie przypisany adres ip po zle ustawienia routera (filtracja mac itd) Ja bym zaczal od sprawdzenia czy nie masz czasem statycznie przypisanego adresu w ustawieniach tcp/ip v4
tea who you yea bunny
Avatar użytkownika
zxer
Stały bywalec
 
Posty: 1277
Dołączył(a): 9/10/2010, 11:53
Lokalizacja: Londyn / inowroclaw

Postprzez Manhatan » 8/10/2011, 10:28

Obstawiam, żę IP mam zmienne, automatycznie przydzielane (przynajmniej tak mam zaznaczone w ustawieniach) Dzisiaj próbowałem połączyć się przez smartfona, ale też nie bangla, tj. poszukuje adres sieciowy i zapętla. Jak nie znajduje, to od nowa szuka. W tym przypadku, ze wszystkimi sieciami się łączyłem, a tu kolejna lipa...

Edit:

Z telefonem myślałem, że sobie poradziłem. Miał podobny problem, ale wystarczyło jedynie uaktywnić DLNA Auto-IP, w przypadku, gdy serwer DHCP jest niedostępny. Więc telefon się połączył, ale co z tego jak dalej nie mam neta.
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Avatar użytkownika
Manhatan
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2173
Dołączył(a): 29/5/2006, 12:56
Lokalizacja: Death ZONE

Postprzez C-bool » 8/10/2011, 11:54

Jak poczekasz kilka miesięcy to Ci wszystko wytłumaczę, mam na studiach takie zajęcia jak "Sieci teleinformatyczne" :P
GS500F --> SV650S --> Bandit 600N --> XV535 Virago
Avatar użytkownika
C-bool
Mieszkaniec forum
 
Posty: 2915
Dołączył(a): 23/8/2007, 21:26
Lokalizacja: Poznań

Postprzez zxer » 8/10/2011, 11:55

start>uruchom>cmd potem 'ipconfig /flushdns' i 'ipconfig /renew' wrzuc moze to co podaje 'ipconfig /all' dla karty wifi
tea who you yea bunny
Avatar użytkownika
zxer
Stały bywalec
 
Posty: 1277
Dołączył(a): 9/10/2010, 11:53
Lokalizacja: Londyn / inowroclaw

Postprzez Manhatan » 8/10/2011, 12:15

Wrzucam wszystko co mi wyskoczyło po wpisaniu ipconfig/all.

Obrazek (otwórz link)

Po zresetowaniu routera, na chwilę się połączył, ale już żadna strona nie weszła. Po chwili znowu to samo. Próbowałem się dzisiaj dodzwonić do działu technicznego Vectry, ale nic z tego...
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Avatar użytkownika
Manhatan
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2173
Dołączył(a): 29/5/2006, 12:56
Lokalizacja: Death ZONE

Postprzez mar111cin » 8/10/2011, 13:06

ale to lapki z win7 się łączą, a z XP nie?
jeżeli tak, to problem będzie raczej leżał gdzie indziej.

miałem kiedyś taką sytuację że na 5laptopów w mieszkaniu 2 nie widziały routera, wyszło na to że wina była szyfrowania (jest jest chyba WPA i WEP i jakieś ich kombinacje o ile się nie myle). W każdym razie musiałem router "odbezpieczyć" i zrobić blokadę na adresy MAC kart sieciowych, żeby wszystkie komputery widziały router.
Z tego co mi Szymon wtedy wytłumaczył, to wyszło że te dwa lapki miały jakieś kanadyjskie karty sieciowe i coś tam nie współgrało z szyfrowaniem, a znowu innego szyfrowania nie mogłem ustawić, bo reszta sprzętów by tego nie widziała, ogólnie trochę się z tym pomęczyłem :)
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
Avatar użytkownika
mar111cin
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 6941
Dołączył(a): 29/5/2006, 13:12
Lokalizacja: FSW (lubuskie)

Postprzez gelo007 » 8/10/2011, 13:22

Rozwiązaliśmy problem. Manhatan ma neta w Vectrze, który pozwala na przydzielenie adresu IP tylko do max 2 urzadzeń... alej uż mu poradziłem jak to ominąć :P
Avatar użytkownika
gelo007
Administrator
 
Posty: 2731
Dołączył(a): 3/7/2006, 13:28
Lokalizacja: Radom

Postprzez Manhatan » 8/10/2011, 13:33

Łajzy. No ale nic, zrobimy Twoim patentem i będzie banglać na wszystkich urządzeniach!

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc!
"Hope is when we feel the pain that makes us try again"
Avatar użytkownika
Manhatan
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 2173
Dołączył(a): 29/5/2006, 12:56
Lokalizacja: Death ZONE

Postprzez zxer » 8/10/2011, 19:18

Tym dostawcom internetu we lbach sie przewraca. stosuja glupie prostackie zabezpieczenia uprzykrzajac tylko niepotrzebnie ludzia zycie. Pewnie jakas prosta filtracja MAC lub cos w ten desen. Na fotce widac wytaznie ze router nie przydziela ci adresu.

@marcin

nie ma czegos takiego jak blokada mac. MAC uzywa sie ewentualnie do filtracji. Wlamac sie do sieci zabezpieczonem samum mac zajmuje moze 30 sekund. Do WEP moze 5 min ( o ile karta sieciowa moze wstrzykiwac pakiety) Najlepiej uzyc WPA/WPA2 i jakiegos hasla typu 12AedU3eCfrgh1 bo cos w stylu 123aaa czy inne takie mozna latwo metoda brutalna lub slownikowa rozwalic (ja mam 50 gb slownik z wyrazami we wiekszosci jezykow swiata ;P)
tea who you yea bunny
Avatar użytkownika
zxer
Stały bywalec
 
Posty: 1277
Dołączył(a): 9/10/2010, 11:53
Lokalizacja: Londyn / inowroclaw

Postprzez mar111cin » 8/10/2011, 20:26

mówisz że 30sekund ?:>
wydawało mi się, że zabezpieczenie sieci na numery MAC kart wifi
+zabezpieczenie routera na numer MAC karty sieciowej jednego z kompów
daje należytą ochronę
(w każdym razie na pewno wystarcza żeby pierwszy lepszy nie wbił ci się na router)
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
Avatar użytkownika
mar111cin
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 6941
Dołączył(a): 29/5/2006, 13:12
Lokalizacja: FSW (lubuskie)

Postprzez zxer » 8/10/2011, 20:51

@marcin

jakikolwiek skaner sieci ktory pokazuje ci skad jaki pakiet dokad wystarczy (tcpdump w linuksie naprzyklad) . Przypisujesz adres mac klienta swojej karcie i juz masz dostep do otwartej sieci
tea who you yea bunny
Avatar użytkownika
zxer
Stały bywalec
 
Posty: 1277
Dołączył(a): 9/10/2010, 11:53
Lokalizacja: Londyn / inowroclaw

Postprzez mar111cin » 8/10/2011, 22:16

na moich sąsiadów to wystarczy xD
<b>Life begins at 200km/h!!!!</b>
było gsx600f, było ZX12R :(, jest V-Strom 650 AK8 :)
Avatar użytkownika
mar111cin
VIP Ścigacz.pl
 
Posty: 6941
Dołączył(a): 29/5/2006, 13:12
Lokalizacja: FSW (lubuskie)

Postprzez zxer » 9/10/2011, 00:45

mar111cin napisał(a):na moich sąsiadów to wystarczy xD


moze i starczy tylko nie zdziw sie jak ktos kiedys ci powie o czym gadales na gg, skype i temu podobne. bo tak naprawde wysylasz w siec informacje nie zaszyfrowane. ;) zmien szyfrowanie na wpa ;)
tea who you yea bunny
Avatar użytkownika
zxer
Stały bywalec
 
Posty: 1277
Dołączył(a): 9/10/2010, 11:53
Lokalizacja: Londyn / inowroclaw



Powrót do Hydepark



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości




na gr